1968 година: Как ДС се бори срещу първия свеж полъх в НРБ

Световният младежки фестивал и събитията в Чехословакия
13 авг 2018 20:50, Елка Василева
234
1968 година: Как ДС се бори срещу първия свеж полъх в НРБ
Снимка: Дойче веле

През 1968 година, докато части на Българската армия се готвят да нахлуят в ЧССР по заповед от Москва, в София под лозунги за мир и дружба се провежда Световен младежки фестивал. Но не всичко протича според очакванията.

В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по различни начини да разпространява сред младите поколения в целия свят както комунистическите идеи, така и разкрасени новини за живота при социализма. Един от най-дълготрайните проекти е Фестивалът на младежта и студентите, който се провежда през няколко години в столиците на страните от съветския лагер и Третия свят, пише Дойче веле.

За столица на Деветия световен фестивал от 28 юли до 6 август 1968 г. е избрана София. Двата щаба на фестивала, ръководени от тогавашния шеф на Комсомола Петър Младенов (който в началото на 1990-те беше за кратко президент на България) и от зам.-шефа на Държавна сигурност Григор Шопов, искат да превърнат събитието във витрина на успехите на НРБ. От пристигналите над 20 000 млади хора от 138 държави се очаква още да се обявят категорично против американския империализъм. Но плановете се объркват заради 400-членната делегация от Чехословакия.

Как ДС се бореше срещу идеите от Чехословакия

Официална Москва никак не е щастлива от идеята за "социализъм с човешко лице", която от началото на 1968 г. набира енергия в страната на чехите и словаците. Българската Държавна сигурност е наясно какви ще бъдат последствията, ако младежите научат от първа ръка за либерализацията на Дубчек, която среща огромна подкрепа в Чехословакия и в Западна Европа.

Западните радиостанции вече от месеци информират за демократизацията в страната, за възстановената свобода на словото и премахнатата цензура. В ДС започват да пристигат доноси и за младежки брожения в София, които са отглас на събитията в ЧССР.

Така например по време на импровизирана дискусия в Софийския университет студенти поискали - в духа на новите идеи от Прага - член на ЦК на БКП да дойде в университета и да им обясни защо децата на така наречените "активни борци" ползват привилегии за влизане във ВУЗ и при назначенията след завършване. ДС арестува част от участниците в подобни дискусии, като трима студенти попадат в затвора, свидетелства шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

Той напомня, че Тодор Живков е сред най-активните подстрекатели за обединена агресия на съветския блок срещу Чехословакия, за да бъде свалено ръководството на страната и да бъдат смазани реформите на Пражката пролет.

ДС съзира опасността софийският фестивал да се превърне в младежка дискусионна трибуна за бъдещето на НРБ и на целия съветския лагер. Ето защо изпраща в Прага и Братислава свои агенти, прикрити като журналисти, за да получат от чехословашките служби за сигурност и от казионните комсомолски организации подробна информация за делегацията от ЧССР.

Новините са повече от обезпокоителни. Оказва се, че с незначителни изключения гостите от Чехословакия са активни поддръжници на процеса на демократизация. Те са подготвили за София документи и анализи на Пражката пролет, сред които най-опасен за властта е прословутият манифест на чешките интелектуалци "2001 думи". С пари на чехословашкото посолство в центъра на София е издигната трибуна за свободни изказвания и дискусии. Но печатните материали са конфискувани още на границата, а през първите дни на фестивала трибуната е унищожена по вандалски начин - въпреки протестите на чехословашката страна за нанесени материални щети от 60 000 крони. 

Допълнително от провинцията в София са командировани 1200 милиционери и 90 цивилни агенти, а в мероприятията по "охрана" на фестивала се включва и армията с 1500 войници и бойна техника. От столицата принудително или "доброволно" са изселени над 3000 бивши и настоящи "врагове на народа".

Мерки срещу неподчинението

"Чужденците отказват да контактуват с членовете на българската делегация на фестивала", гласи една от оперативните информации на ДС. И в това няма нищо чудно, защото повечето български делегати са членове на доброволните отряди на МВР и не знаят чужди езици. ДС специално подбира "идеологически и физически здрави" млади хора, чиято роля е да освиркват и да свалят от трибуните всеки оратор, който засегне честта на съветския лагер или постави под съмнение успехите и правилната му вътрешна и външна политика.

Приоритетна цел на ДС са младежите от Чехословакия. На проявите, изказванията и "провокационното" им  поведение са посветени над половината от огромния брой донесения и оперативни разработки, които изготвят агентите на ДС, внедрени сред участниците във фестивала. ДС препоръчва на концертите да не се допускат до сцената чехословашки изпълнители, а на "хипита" в делегацията да бъде забранено нощем да излизат от стаите си. Конфискувани са и позивите на чехите и словаците за дискусия по проблемите на младежта в комунистическите страни. Самата дискусия е успешно провалена - с помощта на отрядници и оркестър.

Документите на ДС, посветени на Софийския младежки фестивал през 1968, са трагикомична моментна снимка на НРБ по онова време. В тях става дума не само за насилието над неудобните участници, предизвикало протести и скандали, но и за многобройни кражби от храната и средствата, заделени за участниците. "Независимо от същността, характера и резултатите от фестивала в София през 1968 г. трябва да се отбележи обаче, че заедно с Пражката пролет това е първият свеж полъх в НРБ в годините след Унгарската революция през 1956 г.", заключава шефът на Държавните архиви Михаил Груев.
 


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
3
 
! Отговори
безпартиен преди 8 месеца
Ако имаше истинска ДС,нямаше да има този цирк с 10.11.1989 и продължението му до сега.Нали самата ДС си направи преврата за да се разпредели всичко на около 1000 семейства.Преди 10.11 правехме"развит социализъм" за каскетите на които знаехме имената.След тази дата вече правим "демокрацията" за синовете и внуците им!И както е казал П.Юхас: "Страшното на комунизма е това което идва след него"!А честито на всички.
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Господин Никой
Това което ние сме построили вие не може да го боядисате !

и след 45 години управление на правешкия селянин останаха само едни купони и режим на тока!
За толкова години не можете само осовите линии на днешните магистрали да начертаете бе бастyни червени :)
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Александра
Факт, е че никога по време на управлението на Тодор Живков, народа ни не е бил докарван до границите на фиэическото оцеляване, както сме в момента!!!

докарани са единствено тъпите и мързеливи камунета, всички останали живеят много по-добре. Факт!
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДС специално подбира "идеологически и физически здрави" млади хора, чиято роля е да освиркват и да свалят от трибуните всеки оратор, който засегне честта на съветския лагер

а сега ходят да пикaят на яз.Копринка и да сeрaт на Бузлуджа.
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
Колко селяни ги направи граждани макар и с панелки , половината от населението на големите градове . Айде сега марш на село да си гледате земята дето ревахте за нея . Оо завравих че я разпродадохте
----------------------
Гражданчето - моите родители са от село, аз също. В София съм от 57 години. Разликата между тогава и сега обаче е, че те работиха 10 години, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ПРАВОТО да живеят в София. Между другото хората от село са в пъти по-стойностни от т.н. софиянци, ок
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Господин Никой
До внедряване на ДС Ако ДС си беше на мястото ти сега нямаше да се подвизаваш тук . Много слабо работеше ДС много слабо и това им беше най голямата грешка .
-----------------
Мдааа, малко хора избиха и погубиха - можеше и повече - Ти какъв си всъщност ???
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Александра
Факт, е че никога по време на управлението на Тодор Живков, народа ни не е бил докарван до границите на фиэическото оцеляване, както сме в момента
----------------------
Колко вярно !!!!! Тогава направо прасетата в Белене се хранеха с хора, иначе нищо де..... физически някои оцеляха. И научи кое е З на клавиатурата. Нали си образован/а от Тошко!!!
191
11
 
4
 
! Отговори
Александра преди 8 месеца
Факт, е че никога по време на управлението на Тодор Живков, народа ни не е бил докарван до границите на фиэическото оцеляване, както сме в момента!!! А срещу фактите, каквато и пропагандна машина да впретнеш няма как да успее!!! Истински държавник, построй България , ОБРАЭОВА и ВЪЭПИТА поколения!!! Много спомени имам, и эа съжаление не кореспондират със сегашната гроэна действителност, в която ни принудиха да оцеляваме!!!
190
0
 
8
 
! Отговори
Фестивалец преди 8 месеца
Въпреки ДС ,милиционерите и КГбейците , имаше контакти с чехи и словаци ,на руски и сърбохърватски, с западни ученици и студенти на френски,немски и английски.Най често разговорите се въртяха по размени на значки,флагчета, дрехи, каквито нямахме при нас.Тези контакти се наблюдаваха от "павликморозовците" и техните донесения отиваха в РК на ДСНМ (каква абревиатура!-ДС -държавна сигурност + НМ-народна милиция), а те влизаха в списъците на бъдещите служители и агенти на ДС.
189
4
 
9
 
! Отговори
свикнали сме преди 8 месеца
До вчера реално колония на СССР,а днес-колония на САЩ и ЕС!Държавата се управлява от съответното посолство,а правителството само изпълнява!
188
1
 
11
 
! Отговори
До Господин Никой преди 8 месеца
А кой допусна всичко това?
През 1947 г. членовете на Антифашисткия съюз са около 7 000 (по-късно се решава да носят званието АБПФК), през 1989 г. утвърдените за АБПФК са 300 000! Ако не бяха отрупвани с привилегии те и децата им, дали щеше да има такъв наплив от мошеници в тази организация?
През пролетта на 1944 г. партизаните са малко повече от 1 200 (Георги Димитров иска тази справка и я получава), през есента на 1946 г. списъкът с партизани
наброява 50 000 !!!
ЗАЩО ГО ДОПУСНАХТЕ ?
187
6
 
7
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
Комунистите сами са си виновни ,защото след 9 септември приемаха за членове на партият прикрити врагове ,кулаци и какви ли не още пропаднали люде .и техните синове и дъщери сега ни управляват като от комунисти станали либерали и крадливи демократи.
186
3
 
5
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 8 месеца
Ако днес ДС го имаше, DW нямаше да я има!
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уеуе, тия зомбита да не ни подгония пак?
184
1
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 8 месеца
Това е Цикъл - Властта се Уяжда и след 30 години започват проблемите . Няма Соц , Няма Демокрация . Днес България е в последните години от Цикъла - Медиите в България Манипулират и Крият Информация .
183
11
 
15
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
Аз помня думите на Тато ,Това което ние сме построили вие не може да го боядисате !
182
6
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 8 месеца
До внедряване на ДС Ако ДС си беше на мястото ти сега нямаше да се подвизаваш тук . Много слабо работеше ДС много слабо и това им беше най голямата грешка .
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
..... ***-България...
...кървавите години на ......окупация
...напредъка в “свободата на словото”, ....почти изцяло контролираните .....медии...
Красота!
Нещо да се е променило?
180
2
 
4
 
! Отговори
Сериозно ли преди 8 месеца
Пич, направи си гражданска и ще ги видиш!? Невероятно прозди герберести имало....
179
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Хайде

галопиращи цени на всичко
--------------

И къде са тези галопиращи цени?