Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?

Динамиката на пазара е различна във всички части на страната
13 авг 2018 14:15,
83
Да си купиш дом: Какво се търси в големите градове и в селата?
Снимка: архив Булфото

Устойчивият пазар на имоти в момента се движи основно от български купувачи. Техните предпочитания все още са насочени предимно към големите градове и в по-голяма степен към централните райони. Какъв е профилът на купувача в София, Пловдив, Шумен и в селата според експерти в бранша вижте в анкетата на imoti.net от тази седмица.

Елена Николаева – Инвестиционно-строителна борса

Пазарът на селски имоти на фона на оживлението в големите градове продължава да бъде със слаба динамика, с нарастващо предлагане и свиващо се търсене. Част от причините са свързани със запазващата се тенденция на миграция на населението от малките населени места към големите градове и към чужбина. Сделки се правят главно със селски имоти, които са разположени на петдесетина километра от столицата и големите градове, за да може, ако хората са работещи да пътуват до града, а ако са пенсионери  да живеят близо до семейството си. Селските къщи са предпочитан тип имот за отдих през почивните дни или дори за постоянно живеене, когато са в близост до големия град. Ориентацията на купувачите е основно към екологично чистите и лесно достъпни райони в близост до големите градове, до известните курорти и до населените места с минерални извори. Интресът на чужденците към българските селки имоти е в пъти по-малък в сравнение с търсенето  преди десет години. Забелязва се засилване на търсенето от страна на български емигранти, които може да  разделим на такива, които по носталгични причини искат да си купят имот по родните си места. Другата група са, тези които искат да се върнат и да се установят за постоянно живеене в българската провинция. Първата група са основно хора в трудоспособна възраст, а втората са основно пенсионери. Един много разпространен проблем с имотите в провинцията е, че почти навсякъде има неизрядни документи с много собственици и по тази причина много колеги избягват да работят с евтини селки имоти. За „Инвестиционно строителна борса“ това не е проблем, тъй като фирмата предлага услуги и като строителен надзор. Друг проблем с предлаганите на пазара имоти в провинцията е тяхното качество. Много от тях са в много лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт или напълно разрушаване и построяване на нов имот. Много често сумата на ремонта, който трябва да направи новия собственик, надвишава покупната цена на имота. Предлагането на качествени имоти е сравнително по-малко, а за тях има търсене. Може да се каже, че като цяло цените на тези имоти не са надценени. Малко са покупките на селки имоти с цел бизнес – за развитие на селски туризъм и/или еко земеделие. Друг вид инвестиция е покупката на ваканционен имот в селските райони. Хората, които са решили жилищните си проблеми мислят за инвестиция в селата на гръцкото море.  Ваканционните имоти в гръцките села като цяло са по-качествени и някои са на цени по-изгодни в сравнение с подобен клас имоти в България. Но и покупката на имоти в Гърция е добре да бъде направена чрез агенция, която има натрупан повече практически опит в този бизнес.

Кристин Илиев – КА5 имоти

Въпреки че определянето на профила на купувача във един огромен и динамичен пазар е почти невъзможно, можем да разделим купувачите на два основни типа -  хора, които купуват жилище за задоволяване на личните си потребности и купувачи, които купуват имоти с инвестиционна цел, най-вече за отдаване под наем по един или друг начин. Двата типа купувачи имат ясно изразени различия в изискванията си към недвижимия имот, както към вида на имота, така и към местоположението му.  Инвеститорите в по-голямата си част търсят сравнително малки жилища, основно тип дневна с кухненски бокс плюс една спалня, на комуникативно място с бърз достъп до основни транспортни коридори – метро, автогара, аерогара, железопътна гара  или близост до основни потребители на наемни услуги като големи университети, бизнес паркове и т.н. Този тип купувачи се характеризира с това, че не се набляга на определени райони на  София, а се търси комбинация от ниски продажни цени с близост на изброените по-горе свойства. Вторият основен тип купувачи са хората търсещи имот за лични нужди. Най-често срещаното търсене на този тип клиенти е имот с поне две спални, по възможност ново строителство, в повечето случаи наличието на гараж е важно предимство. Тези клиенти се ориентират основно към южните и югоизточните райони на града – Манастирски Ливади, Витоша, Младост, Кръстова Вада. Като цена на имота, обикновено този тип търсения варират в рамките на 80 до 120 000 евро.

Ваня Рангелова – Шанс Билдинг - Пловдив

В момента много млади семейства в Пловдив предпочитат да закупят собствено жилище, като за тази цел ползват ипотечни кредити, вместо да живеят в жилища под наем, тъй като кредитът има своята възвращаемост в дългосрочен план. Българите, работещи и живеещи в чужбина, купуват имоти в Пловдив с цел инвестиция на средства и отдаването им под наем. Относно предпочитаните райони - темата е много обширна.При покупката на имот с цел инвестиция, предпочитаните райони са централната градска част, в близост до университети, училища и големи предприятия. Хората, които купуват имот за живеене, предпочитат локация към периферията на града, с по- малко трафик, важно за тях е удобното паркиране, детски заведения в близост, паркове за отдих и големи химермаркети. Имотите по периферията и извън града стават все по-предпочитани, като профила на купувача е разнороден. Интерес имат, както семейства за целогодишно живеене - търсещи къща с всички удобства, както и такива, които да ги ползват в почивните дни - вилен тип. Привличат ги със спокойствието си и близостта до голям град.

Хари Томов – Томов имоти – Шумен

През последните две години профилът на купувача в Шумен и региона се промени и разнообрази. Много от българите в чужбина започнаха да се връщат в родните си градове и съответно със събрани средства да закупуват жилище. Винаги най-предпочитаните райони са централните, но има и немалко купувачи, които предпочитат в точно определен периферен район, защото са израснали там или за да са по-близо до свои роднини и приятели. Прави ни впечатление, че все повече млади хора купуват жилища в региона, които са на стойност над средната за пазара. Това е един от знаците, че има възможности за развитие в по-малките градове и хората намират мотивация да живеят в тях. Тенденцията с изселването от Шумен към по-големите градове, което беше характерно в последните 10 години, драстично е намаляла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се балъци. И по градове, и по села и по паланки. И все по-отчяно. Тези с парите, имат и акъл и професия, и се махат от БГ. Останалите - с пенсия, социална помощ, държавна заплата или без заплата - те няма да си купят жилище. Само евтини маломерни оборотни жилища ще трябват на идващите в ЕС през задния двор (БГ), докато се уредят за цивилицована страна.
76
1
 
3
 
! Отговори
Баш Майстора преди 5 години
Следващата Евро програма - Саниране на гробове и еко ковчези
75
0
 
4
 
! Отговори
До74 преди 5 години
2 етажа РЗП 210 кв.м отделно2 гаража отдолу + таван, двор 700кв.м цена на покупка 93 хиляди евро, преди 3 месеца, точно на 12,8 км от центъра на София в Костинброд, в откичмо състояние, обикалях доста и кажи речи в тоя диапазон са къщите около София в перимерър 15 км, с изключение на Драгалевци, Бояна, Симеоново там са по-скъпи
74
7
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
С 120 хиляди евро ще купиш къща с двор и гараж около София, ама един друг път. Аз от години гледам за такива къщи с двор и цените са доста по-солени от тези на апартментите в София. За 120 хиляди може да вземеш, но къщата да е за бутане и да си строиш нова. По-евтино ще е ако е по-далеч от София, но там има едни други фактори, заради които никога няма да си купя имот там. В София с 120 хиляди евро може четиристаен да си купиш. Тристайните са по-евтини с някои изключение.
73
1
 
3
 
! Отговори
С две думи, преди 5 години
проблемите са много и повечето от тях си ги правим сами или допускаме някой да ни измами!Самите ние все гледаме как да заобиколим закона и да минем метър, но за всичко рано или късно се плаща!
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги фенове на къщите, живяли ли сте цяла година в къща? Признавам, че има 4 месеца в годината, в които къщата е вълшебство! Но! Какво ви очаква на практика: сечене на дърва, чистене на котлето, постоянни ремонти -я на покрив, я на друго, често спиране на тока и водата, зимата пътя не е почистен, детето ако е малко и ходи на у-ще става сложно и т.н. и т.н. Аз съм живял и то на 8 км от София - в Горна баня, па взех и се прибрах в цивилизацията с асфалта и магазините!
71
2
 
7
 
! Отговори
Защитени ли са преди 5 години
хазяите от некоректни наематели? Не са!Ако си плащаха данъците, щяха да имат смелостта да се обърнат към съответна институция, за да си търсят правата, когато дадат под наем чиста и добре обзаведена квартира (защото има и такива), а след една година установяват, че всичко е захабено, повредено, окрадено! Или че наемателят се е измъкнал, без да е плащал парното през целия отоплителен сезон.Много от хазяите са старци и нито знаят как да си защитят интереса, нито умеят да сключат добър договор.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари се търсят и у градо и на село.
69
4
 
7
 
! Отговори
Друг голям проблем преди 5 години
са наемите.При тази безработица в провинцията, нормално е млади хора да се струпват в големите градове. За много от тях наемите са непосилни.И какво се получава?80% от хазяите дават амортизирани жилища с лоша мебелировка, но искат превисок наем, върху който не плащат данък! Ако там има контрол, нещата ще се променят - даваш коптор под наем, ще го дадеш за 100-150, а не за 700 лв!Тогава и наемателят няма да е безотговорен и няма да бяга, без да си плати сметките!
68
2
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Има инвеститорски контрол, има комисии, които дават документ за въвод в експлоатация. Те трябва да си гледат работата и ако са приели некачествени сгради, в чудо трябва да се намерят! Но това не се случва и ние сме тези, които го допускаме.При сегашното качество, цените следва да са съвсем други и това МОЖЕ да се постигне. Но все чакаме някой друг да ни свърши работата и да се погрижи за нас.
67
1
 
7
 
! Отговори
Тук някой пише преди 5 години
десетки постове, с които се опитва да убеди света, че цените на жилищата рязко ще паднат, ако спрат да ги купуват и че не бива да купуваме жилища, защото следне знам колко години пазарът щял да се пренасити!Съчувствам на този човек. Явно много му трябва собствено жилище, а не може да си го позволи. Но не по този начин ще направи цените на апартаментите по-достъпни.Ние живеем тук и сега. Сега ни трябват жилища и основният проблем е тяхното качество.Там трябва да атакуваме!
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблюдението ми е че в момента се кипуват масово жилища в Перник, хем по евтинко, хем по спокойничко, но и там взеха да скачат цените на панелките, софиянци масово усещат нещата и бързат да си купят голямо жилище близо до София където само ще ходят на работа, там не е за живеене!
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз пък не виждам причина да дам 120 хиляди евро за 3 стаен в Младост, трябва хептен да съм изтрещял, при положение че за тия пари мога да си купя къща на 2 ката с двор и гараж около София, ама то докато има балъци ще има и тарикати :)
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България и 3 млн население да остане, то 2,5 млн ще се бута в София. Така че много трудно би могло да се очаква някакво значително намаление на цените в София. А качествени имоти (не означава непременно супер скъпи), винаги ще се търсят в една европейска столица.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Търсене в София винаги ще има, особено за качествени имоти. Видя се след кризата, че цените не отидоха драматично надолу, въпреки че никой не купуваше. Просто спира да се строи толкова. Не виждам причина масово хората да почнат да разпродават.
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще видите вие, че скоро и София ще започне да намалява, така както стана 90те години, когато много софиянци емигрираха. И заключените апартаменти ще започнат да се разпродават, ако данъците станат като в другите страни и тогава ще лъсне истината, че в София има повече жилищна площ, отколкто има хора.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понижение може да има, но няма да е много. От порядъка на 10-20%Търсенето ще определи с колко ще е понижението. Така както търсенето и спекулата със саключени апартаменти можа да надуе балона та цените да са двойни и тройни на реалните, така липсата на търсене може да спука балона до реални стойности на имотите.
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понижение може да има, но няма да е много. От порядъка на 10-20%, и то само ако вдигнат данъците на необитаеми апартаменти. Иначе хората си ги държат и не ги изкарват за продажба или наем. Но който си мисли, че ще почнат да се продават по 2 за левче се бърка, София е най-бързо развиващият се град в България и цените ще гонят средноевропейските в дългосрочен план. А при панелките проблема е, че живеят бедни хора и се пести от поддръжка на вход и се тарикатее с топлофикация заради вертикални тръби
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Зависи какъв имот и най-важното къде е, ако търсиш в баровските райони да от 200 хиляди евраци
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво спокойствие и наглост можеш да кажеш - търсят се имоти от 80 до 120 хил. евра. Много дебелокожие трябва, много.