Героизъм пред очите на смъртта: Защо няма пленено наше бойно знаме?

Експозиция в НВИМ показва 67 пленени чужди знамена
14 авг 2018 07:10, Красимир Ангелов
83

След Солунското примирие през септември 1918 година над 100 000 български войници, цели 4 пехотни дивизии, остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени.

Тогава българските офицери взимат специални мерки нито едно от знамената на пехотните полкове да не попадне във вражи ръце. Особен е подвига на поручик Ангел Янчев, който в плен пази знамето на полка си 9 месеца увито около тялото си, въпреки че в тялото му има неизваден куршум и се нуждае от операция, разказа д-р Стоян Николов, историк от НВИМ, в предаването "Операция: История" по телевизия Bulgaria ON AIR.

В Националния военноисторически музей в момента има изложба на спасените български бойни знамена. В неговата експозиция има и 67 пленени чужди бойни знамена - най-вече от нашите балкански съседи, но сред тях има и две руски, пленени през Първата световна война.

"Преди 141 години в горещите дни на август на Шипка буквално се решава изходът на войната. Това не е мит. Не е някакво патриотично преувеличение. Заради допуснати грешки на руското главно командване, армията на Сюлейман паша реално е могла да изтласка руските войски отвъд Дунава, ако успее на премине прохода.

Руската армия погрешно е съсредоточена на много тесен фронт и се намира между огромните сили на Осман паша в Плевен и над 100-хилядната турска армия съсредоточена край Шумен и Варна. Ако Сюлейман паша е бил успял войната е почти сигурно загубена", разказа големият ни историк проф. Пламен Митев.

Той обърна особено внимание на подвига на д-р Везенков - българин, завършил медицина в Санкт Петербург с частна практика, който зарязва охолния си живот и става военен лекар на Опълчението. В един от решителните моменти Везенков вдига в атака и санитари и ранени и спасява позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
БОГ с нами! преди 5 години
"Българите - това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът."Магнус Феликс Енодий, 486 г.
62
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 5 години
НИТО едно българско бойно знаме не е било предадено на враговете, ФАКТ!
61
0
 
4
 
! Отговори
Велика България преди 5 години
Велик е нашият войник!Велик, велик, велик!При Маврово, заровен в сняг,с ръце премръзнали се би,в Ботум отвори път за Дрин,прокуди врага до един!И пак спокоен, мълчалив,при Охрид днеска той стоии чака нов враг да сразисъс страшния си вик На нож!Велик е нашият войник!ВЕЛИК,ВЕЛИК,ВЕЛИК!
60
0
 
4
 
! Отговори
Велика България преди 5 години
Велик е нашият войник!Велик, велик, велик!Измокрен, гладен, уморен,без отдих би се ден и нощ,бърдата цепи разяренсъс страшния си вик На нож!От Китка литна в един миг,прецапа Тимока дълбок,при Равна, Вина, Лясковик,черта му път самият БОГ.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става само да си бършеш ***
58
9
 
3
 
! Отговори
истината преди 5 години
ЗАЩОТО ПРЕДИ ВСЯКА АТАКА СГЪВАХА ЗНАМЕНАТА И ГИ УКРИВАХА ПОД КУРТКИТЕ........Цялата ни история е изтъкана в лъжа и измама!!!!!!!!!!!!!!
57
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Това предаване е едно от най-добрите в тази телевизия. Разбира се, аз харесвам историята като цяло. Много неща се изприказваха за Росен когато беше политик, но като водещ му се отдава, като водещ на историческо предаване още повече. Леко тече разговора. Хем популярно, хем без да се пренебрегват фактите.Имаше и един блестящ монолог за Шипка. Пуснете него в сайта, заклужава си повече хора да го видят.
56
0
 
6
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До Анонимен 48И пак за войната, която губим. Да, наистина воната я губим поради това, че румъния и турция ни нападат. Докато гръцката армия е почти обкръжена в кресненското и разложкото дефилета, и реално на 17 юли започва паническо отстъпление на юг. Именно Гърция на 19 юли предлага да се прекратят военните действия, за да избегнат пълен разгром. Иначе планът е бил да окупират цяла България и да си вземат каквото си искат. Сръбската армия също на практика е обезсилена и и затова войната свършв
55
1
 
10
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До АнонименТова,което пишеш поначало е погрешно. Няма нищо договорено от Македония да е наше. Има демаркационни зони. Кой докъдето окупира. Още през март април 1913 Гърция и Сърбия сключват редица споразмения против България - протокол за сътрудничество, и общ план за война срещу България. Не случайно тези документи са засекретени а най-удобно се повтаря тезата, че България била нападнала. Техниески е така, след множество провокации, убийства и изтезания на мирни жители от сръбска и гр. армия
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България и Унгария са единствените държави в Европа които са победени страни във всички войни в които участват през 20 ти век."Естествено, когато победата от войната зависи не от развоя и, а от банда лешоядски свръхсили. Изненадани?
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма по-овчедушен народ на света."Страхувай се от гнева на кроткия човек. Те така и турците навремето си мислеха, докато раята не ги запука. От тогава ни уважават.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В подкрепа на 49. През ВСВ особено в началото руснаците търпят големи поражения. Когато разбитите им дивизии показват спасените знамена, Ставката казва : и какво от това? Къде ви е оръжието и техниката която държавата ви даде? Защо са изоставени позициите? Защо и е на Русия това което носите знамето??? Разбитите дивизии се разформироват , сформират нови с нови знамена. Така се печелят войните. А тези дето се бият за спасяването на байряка да кажат колко войни загубиха.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сър Уинстън Чърчил"По правилно би било "кър" У.Чърчил /в английското му значение/ с всеизвестната му омраза и отмъстителност към българите. Мнението на един българомразец не струва и пукната пара.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тиквостанците са много горди с измислиците си."Безродниците получават ор.ГЪ.Зъм от плюенето. Защо? Заработват сребърници!
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"турското племе "6улгар" на турчина Аспарух"Само дето по това време Земята не е знаела що е то турчин. Не можеш да обясниш произхода на динозавър с млекопитаещо.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пак ли почнахме да се бием по гърдите и да се обясняваме колко сме велики кенеффистанци!?"Да си посипем главите с пепел, да си прережем вените? Нали това искат? Да, ама НЯМА ДА СТАНЕ. Където сме велики - ВЕЛИКИ СМЕ. Не е избор или хвалене. ФАКТ Е.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АлексМного ги разбираш ти нещата. А защо пропускаш, че Фердинанд прави тази глупост, защото в страната има изключително силно македонско лоби, което не приема условията и териториалното разпределение, а държи да си вземем Македония? Именно заради това започва междусъюзническата война и наистина губим. Защото сърбите и гърците завзимат територии от македония, които е било договорено да са наши. Хайде, малко по-реално да разказваме нещата!
46
8
 
8
 
! Отговори
Петров преди 5 години
България и Унгария са единствените държави в Европа които са победени страни във всички войни в които участват през 20 ти век. Това в България личи особено в манталитеата на "патриотите". Хайде малко по кротко с екзалтациите и приказките за "непобедени войници".
45
10
 
12
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Всеки повод е добър да се оплюе Русия и да се получи някое грантче от Америка за България , те заплатите и без това не са големи, каза голеемия български историк Пламен Митев.
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сега осъзнаваш ли, че въпреки, че си казал една от най-големите истини, са ти сложили минусчета само заради името, което си си поставил?"Мдаааа... За този ли български народ отиде да проливаш кръвта си на фронта, заедно с християните, чичо Ахмед? Неблагодарно племе са.