Борисов иска: Не мост по мост, а всички на ремонт! Строени са в соц-а

Десетки съоръжения у нас се нуждаят от възстановяване
Обновена: 15 авг 2018 18:09 | 15 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
219

Мостовете по пътната и транспортната инфраструктура да бъдат ремонтирани едновременно, иска премиерът Бойко Борисов. Той разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение за това.

"Знаете, откакто са построени в България мостовете, не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, според стенограмата.

Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора.

Борисов пита кои години са строени съоръженията у нас, а регионалният министър Нанков отговаря, че са "на по 35, 40 и повече години". 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите половината - 17 от 34, са в лошо състояние.

"Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране. Споменах 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат", заявява Нанков.

Премиерът пък коментира, че ремонтите на тези съоръжения са изключително скъпи и за фирмите, защото  трудно се намират специалисти за тази специфична дейност.

Транспортният министър Ивайло Московски посочва, че същият казус за виадуктите и мостовете в пътната инфраструктура стои и в железопътната.

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани, е безсмислено. Така че и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва", нарежда той.

"Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", казва премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък не иска да се създаде впечатление за "катастрофичност", защото плановите ремонти си вървят и не се допускат ситуации, на каквато сме свидетели сега в Италия или от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала като в Германия. "Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко", изтъква той.

Според Борисов ремонтите трябва да се ускорят и хората да знаят, че се правят.

"Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 183"10 години НИЩОПРАВЕНЕ, само ПР-акции по медиите."---Как така, "нищоправене", такова КРАДЕНЕ никога не е имало!Такова ударно "усвояване на еврофондове" едва ли има другаде в Европа. :)
183
37
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 180 Алоо, сега се строи за година повече от Живков за 33 г.Разрушават се стари къщи в градовете и се строят нови красиви тухлени блокчета. Не ги виждаш защото истината болии не искаш да я видиш. Мотото на първото правителство на Борисов беше: Строим Бългория.И продължава да си изпълнява обещанието.
182
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма случайни неща.България е най-корумпираната и най-бедна страна и то не задруго,ами защото има най-простия и неграмотен премиер, пълен селянин и бивша мутра и подобен народ, който го е избрал.Та така ...
181
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да построят герберите втори Аспарухов мост. Да ги видя. То не е само до проект, а и до качествена работна ръка. Само можем да си мечтаем за такива строежи днес.
180
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вдигай бохко още гражданската отговорностда има пари за фнучетата за зетя на Цветаннофи за всички краддци герррбескищом офцете софийски галсуват за тебдерри ги по 2 кожи им сваляй
179
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 182"БСП се храни от мафията, унищожете мафията и БСП ще изчезне."---Значи, ТИ СИ АНОНИМЕН КОМУНИСТ, като пожарникаря, който не си хвърли, а още си пази партийния билет
178
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност всичко без един участък от магистрала Тракия е строено тогава.
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИскаш да кажеш че Гроб храни БСП?
176
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кабинетът обсъжда въпроса ден, след като виадукт се срути в Генуа и уби десетки хора."---Видяла жабата, че поковават вола дигнала и тя крак.Ами, ако не беше се срутил виадукта, КОГА щеше кабинетът да "обсъжда въпроса"?СМЕХОТВОРНО! :) Боко пак се изтъпанчва пред публиката. :)
175
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години НИЩОПРАВЕНЕ, само ПР-акции по медиите.Не случайно България е най-бедната и най-корупираната държава, както и на дъното на всички класации.
174
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП се храни от мафията, унищожете мафията и БСП ще изчезне завинаги и на българина ще му съмне и ще живее нормално.
173
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От празноглавец,празни приказки!А блеещите по него са най-долната изм.ет или мижир.урки,лижещи с надежда да им подхвърли огризки!Тоест абсолютни ни.щожества,просто едните го правят от мало.умство,другите от изгода!
172
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко да погледне само кварталите на София строени по соц-а. Младост, Люлин, всеки от микрорайоните им е като цял квартал. А и останалите. Да се запретнат герберите да ги пребоядисват, да ги видим.Мавзолеят - една плюнка 10 на 10м - го събаряха новите демократи цяло лято. Паметникът пред НДК `1300 години България` също им се опъна и го събаряха цял месец.
171
2
 
17
 
! Отговори
Циник до Ценкооо... преди 5 години
Мда...кофти е - както и да го погледнеш...и аз отминавам "на попрището жизнено средата" , *** поне си мисля, че на сина ще осигуря добър старт.Всъщност на синчетата партийни - можем само да завиждаме.
170
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, по строеж на пътища ,саниране на сгради само цветнокожи един надник на ден от 30,40лева без договор без осигуровки.
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ви каза използвате и захвърля те, така ще стане и вас. А как на бога му угодно
168
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко грамофона едно и също повтаря магистрали тракия , хемус
167
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помагате ако ви е удобно, угодно и аз не мога да си крива душата.
166
4
 
10
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 години
Прав си бе,нашто момче - но въртим една и съща плоча от...от незнам кога.Почти всеки Гандалф е хейтърмен,влюбен в хейта като Ромео в Жулиета - до смърт! Най - обичаме да мразим и най - мразим да обичаме - така е! Стана ми кофти и затова спирам дотук!
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким всяко посегателство на мафията, със затваряне на устата в съда ли свършва. Коректен гражданин на републиката съм и в православната вяра и грижа за душата. А твоята, закурвяла душа не мъчи ли се?