Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос

В Испания компанията развивала дейност без лиценз
Обновена: 19 авг 2018 15:23 | 18 авг 2018 07:38, Елка Василева
131
Собственикът на фалиралия кипърски "Олимпик" – оръжеен бос
Снимка: архив, Булфото

Собственикът на фалиралия кипърски застраховател “Олимпик”, който остави без застраховка “Гражданска отговорност” близо 200 000 коли в България, търгува и с оръжие, пише “Труд”. Едноличен собственик на капитала на “Олимпик” АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо.

Това става ясно от кореспонденцията на Комисията за финансов надзор с надзорния орган по застраховането в Кипър. Алонсо е собственик на “Олимпик” чрез неговата фирма Hispakol.

Още по темата

От комуникацията с кипърския надзор КФН разполага с ограничена информация за акционера, от която става ясно, че основната му дейност е в други държави извън България и Кипър и освен чрез клона на застрахователя по никакъв начин не е свързана с България.

Проверка на “Труд” обаче показа, че дейността на Диего Гонзалес Алонсо е много разнообразна и интересна и поставя въпроса как “Олимпик” е получил лиценз в Кипър.

През юни 2015 г. Комисията за ценните книжа в Испания (CNMV) предупреждава обществеността, че лицето Диего Гонзалес Алонсо няма лиценз да предоставя инвестиционни услуги.

Испанецът притежава и застрахователно дружество в Бразилия, което също оперира под марката “Олимпик”. Алонсо има бизнес и в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република. Според информационни агенции в Кипър испанецът развива застрахователна дейност и на Коморските острови в Индийския океан.

Премийният приход на ЗК “Олимпик” в България през 2017 г. възлиза на 52 млн. лв., съобщиха от КФН в отговор на въпрос на вестник “Труд”. Данните са на база статистическа информация, събирана и предоставена от БНБ. Общият премиен приход, реализиран от клонове на застрахователи от други държави членки на ЕС, възлиза на 89,4 млн. лв.

У нас право да работят имат 618 застрахователи от ЕС, като 13 имат клон. Загубите за клиентите на “Олимпик”, чиито полици са прекратени, се оценяват на 9,35 млн. лева, каза Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Обезщетения от “Олимпик” ще може да се получат от Кипърския гаранционен фонд след септември, когато се очаква да се произнесе съдът на Кипър. Българският гаранционен фонд ще поиска да си сътрудничи с кипърския, за да помогне при изплащането, обявиха от КФН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
9
 
! Отговори
Циник до 26 преди 5 години
Простичък е народа ни...и по простичък става!Не може да си обясни, че за подобни далавери - трябва да има контролиращи органи.Разните ни там еврошаврантийки - из разните еврокомисии за защита на потребителите - касират луда пара от данъците ни - да ни защитават от криви краставици. Фирмичката на тариката е предлагала застрахователни УСЛУГИ...но *** не разбира - какво е това! Пак са го оставили - в небрано лозе...и сЯ пита - кой ми *** в гашките..Аааахахаха
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се накефя Кипър да ви платят... Ама след 60 години. Те си преценят все пак.(Не че наистина ще се накефя да страдат хората, ама така го казвам само, че да звучи по-гадно.)
26
0
 
11
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До до 4На друго място писаха, че фирмата Олимпик си е плащала и платила за 10 те години около 15 млн лв в българския фонд, но по нашите закони фондът не бил длъжен да плати обезщетение на българите, застраховани в чуждата фирма.
25
5
 
17
 
! Отговори
нема такава държава преди 5 години
и нема такъв *** народ ! блеее е плаща !къде са тези 250 000 да излезнат на площада ? това е гнусна схема и "държавата" защо ли си трае ? Задължителна ! застраховка ,а не е презастрахована в мвф ? така ли ?
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, именно това искам да им обясня на плиткоyмните. Че ако страната няма алгоритъм и механизми за разрешаване на тия проблеми, е глупаво да чакаме някаква друга страна да решава финансовите проблеми на нашето собствено население.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извод... Страната ни не е доставила всички механизми за минимизиране рисковете при такива дейности. България е виновна. КФН също, в частност.
22
13
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Овчаря дето ми е цъкнал минусаС кое не си съгласен овчарю?С това, че има страни със закони...или с това , че и ти си част - от този малък, изчезващ ... но особено *** народ?Обзалагам се , че е последното!:D :D :D
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, вкарайте още офшорни държави в ЕС, те да богатеят от разрешаване на мафиоти да развиват бизнес при тях, пък после като не искат тия офшорни държавички да ви върнат парите, ходете да се оплачете на арменския поп. И разправяйте какво било преди 200 години с Минералбанк. Ахахахха! Дупете се още със свалени ***, пък после питайте защо са ви натаковали.
20
8
 
16
 
! Отговори
Циник до 18 преди 5 години
"Всякакви претенции-към посолството на Кипър"---------Навремето Г-н. Юрген Шнайдър - направи най-големия следвоенен фалит на строителен концерн в Германия - за 4 000 000 000 DM. стегна си куфарите с 600 000 000 долара..махна тупето , и се "покри".Да..ама не.Немците си го издириха и във Флорида...и си го вкараха в затвора.Паралели? За КТБ виновни няма - а единствения виновен - си кюта в Сърбия - ба си държавата сме!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма как да се забрани на чужда фирма от ЕС да оперира в България."Никой никъде не е казал да забрани на чужда фирма, ама ти явно това искаш да си кажеш и на това да натъртиш, и затова само това си повтаряш. Чуждата фирма трябва да се съобразява със законите на страната където иска да оперира. Ако не и харесва, това не неин избор, никой не и забранява на фирмата, а тя сама се отказва ако не и отърва. В тоя случай става дума.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой лъже бе, шмaтка? Говорим при хипотетична ситуация. Мисли малко!
17
3
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Лъжеш
16
12
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Длъжни са били да внасят в Кипърския фонд. Това е чужда фирма. Няма как да се забрани на чужда фирма от ЕС да оперира в България. Всякакви претенции-към посолството на Кипър!
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никъде в ЕС няма такава практика."И ако в ЕС няма практика да се наказват секcуално злоупотребилите с малки момченца, на теб това ще ти е достатъчно мерило за да не предвидиш санкции в собствената си страна за такова деяние ли?
14
1
 
24
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Кака Гинка Жилеткова...общински съветници...Бенчо с бенката и Ролса...Пейчовци разни...ракетьори...и воайори...по еНо време - викаха - "е ... поне нема веке шо да се крадне у нас.."Еми има - малък .. изчезващ...но изключително *** народ
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отговарям-такъв фонд има, но за Застрахователи, които са регистрирани в България."Ти хубаво отговаряш, но не отговаряш по поставения въпрос. Контекстът на въпроса е защо се позволява на някой да работи на пазар, без да спазва правилата и без да внася във фонда. Все едно ти да отидеш във Франция и да ти е кеф да убиваш хора и да стреляш с кеф и да не ти пука, щото не си от там, а си кипърец.
12
4
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Никъде в ЕС няма такава практика. Правилото е-контрол извършват властите на държавата, където е регистрирана фирмата. В случая в Кипър. Кипър да плаща, особено като се има предвид ,че сумата не е толкова голяма, и непосилна. Така, както България плати дълговете на Минералбанк като фалира- Българското правителство плати влоговете на чужденците в минералбанк, без да има такова задължение(преди 20години нямаше фонд за гарантиране на волговете).
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едноличен собственик на капитала на Олимпик АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо.dfdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddВъпросният човек е един добре известен бушон. Истинските собственици гравитират околко бившата СИК
10
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Пирамиди...фараони...България е свикнала да я прeeбава куцо и сакато...контролни органи...голям виц. Испания предупредила, че на този ( наистина тарикат ) не трябва да се гласува "инвестиционно" доверие... *** кво му плащаш - в България - може! Овцете са свикнали да ги доят и стрижат.Гад Зееви...КТБта...на царя синчета....кой как може! Кака ви *** и тя - куче - влачи - диря нема!
9
8
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Отговарям-такъв фонд има, но за Застрахователи, които са регистрирани в България.За тази фирма-проблемът е на кипървските власти и правителство. Недоволството си насочете към кипърските власти. Искайте си от тях парите. България не носи отговорност ако чужда фирма фалира. Също така България не може да забрани на чужд застраховател да оперира в България-защото България е в ЕС, и се разчитга ,че съответните чужди власти ще постъпят отговорно. Властите в Кипър са блили безотговорни. Те да плащат !