Дисбаланси в здравеопазването – богати медици, болни хора!

Коментар на икономиста Стоян Панчев и депутата от БСП Александър Симов
Обновена: 22 авг 2018 13:14 | 22 авг 2018 12:45, Анисия Иванова
108

Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
5
 
! Отговори
Пенко, преди 5 години
*** ти от художествени филми ли си правиш извода за реалността? Значи САщ на световно ниво в медицината, с едни от най -големите светила на планетата по- некадърни от кубинската държавица с примитивна медицина? Моето момче, порави се? Ти знаеш ли, ч е в куба карат коли от 70 -те още, даже почти нямат коли, наскоро им пуснаха ограничен нет, не са виждали смартфон доскоро!
75
3
 
8
 
! Отговори
ИНЖ. преди 5 години
АМИ КВО РЕВАТ ДОКТОРИТЕ, АЗ ДА НЕ ВЗИМАМ МИЛИОНИ? ОТКЪДЕ ДА ИМ ОСИГУРЯ ЗАПАДЕН СТАНДАРТ? ТОЛКОВА МОГА И ТЕ ТОЛКОЗ МОГАТ...
74
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пушете по кутия на ден, пийте по 3-4 кафета, яжте чипс и вафли и чакайте да ви лекуват. Също трябва да се глобяват бременни майки наркоманки, алкохолички и пушачки защото децата с увреждания главно от тях излизат.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 38"А защо си мислиш, че пацианта е длъжен да дава на смръдливия изнудвач - лекаря, който е с купена ..."Кой мисли, кой е казал такова нещо? Къде? България е свободна капиталистическа страна и никой пациент не е задължен да плаща здравната услуга. Лекарят е бизнесмен който продава здравна услуга, както в магазина - никой не е задължен да купува и да плаща. Консумацията на здравна услуга е папълно доброволна и лекарят не задължава никой да я ползва!
72
6
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ОБЩЕСТВА СА ЕЛИТАРНИ !!! МЕДИЦИНАТА В ТЯХ Е ЕЛИТАРНА !!! "ДОКТОРИТЕ " В КАПИТАЛИЗМА СА ЕЛИТАРНИ !!!... ПО ТЕЗИ ПРИЧИНИ В КУБА ИМА ПО-ДОБРА МЕДИЦИНСКА ГРИЖА ОТ САЩ- ...И ТОВА Е ДОКАЗАНО ОТ ЕДИН ХУДОЖЕСТВЕН ФИЛМ ЗА АМЕРИКАНСКИ ТУРИСТИ ЛЕКУВАНИ В КУБА !!!!!!!!!!!!!!-
71
3
 
8
 
! Отговори
хаххаа преди 5 години
колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите" - значи сме мого здрави))):
70
0
 
13
 
! Отговори
лекар преди 5 години
като пациент на шефа на пловдивската болница"Св.Георги" проф.Карен Джамбазов просто се изсмях какви смешни пари е декларилал в декларацията си.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бедни пък моловете все пълни
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето български лекари са пълни мушмороци и шарлатани, които въобще не използват научен, методичен и систематичен подход за диагностика и лечение, а знаят само да изпишат един куп лекарства, които да трябва да купиш от правилните аптеки. Ти отиваш при него като му казваш някакви хронични симптоми те мъчат, той ти казва че е на нервна почва и ти изписва билкови лекарства.
67
4
 
18
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
А защо си мислиш, че пацианта е длъжен да дава на смръдливия изнудвач - лекаря, който е с купена диплома и половината работно време е пиян, по 3000 лв на ръка, отделно по стандартната система - за избор на екип, за нормално отношение, за ненужни процедури и най-скъпите лекарства, които доктора му пробутва в далавера с фармацефти, да дава на ръка на санитарите и на всичките бандити в болниците, въпреки здравната застраховка, след което да излезе мъртъв и целия в синини?
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари има, ама за малък брой лекари ... и за голям брой капиталисти - търговци на лекарства и собственици на болници... отделно за краденеОсвен това докторчетата много обичат да се правят на улави - не е проблемът в парите, аз ходя главно по частни, там ти взимат парите а същите некадърници...Освен това на запад си имат хората и протоколи, и добри практики за работа и съд за мързеливи некадърници които не ги спазват промяната на цялата система тр дадойде отвътр, могат и знаят ама не им изнася
65
4
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
До ЛекариОткъде на накъде всички данъкоплатци ще ти плащат свръх-скъпо лечение в чужбина. Ти да не би снасяш златни яйца?? Как не е срам искаш да окрадеш парите на останалите хора и когато се спират си недоволен/на? Публичен линч заслучават такива като теб...
64
6
 
3
 
! Отговори
доктора преди 5 години
Недйте говори за лични сметки бе да имате представа за цената на доста от леченият. В редица случай лечението само на един пациент със сериозно състояние излиза 250-260 000 евро или дори по-скъпо. Коя е тази лична сметка в която тези пари са налични дори и при западни заплати
63
7
 
12
 
! Отговори
бай Тодар Правешки преди 5 години
Яжте банани за да не боледувате. Бананите са много полезен плод който съдържа много витамини и минерали.
62
1
 
7
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Баце, Цвъцко , Путин е на телефона ! Кой се обади и кой сложи бомбата в посолството ! Казвайте или утре при мен !
61
6
 
18
 
! Отговори
Лекари преди 5 години
Лекари в България стават нечестните и алчните. От здравеопазването нищо не остана. Аз съм с хронични проблеми и нищо не направиха - нямат умения, нямат апаратура, но най-лошото е, че нямат желание да помогнат и правят спънки за лечение в чужбина по S2. Сега семейството ми събира каквото може, за да замина за Русия/Турция за лечение. Спасявайте се докато е време.
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се, че проблемът не е толкова в богатството на лекарите, а в това, че на все по-болно и деградиращо население се падат все по-малко доктори. Тоест, аз ако бях доктор, щях да имам двойно по-голяма опашка пред кабинета си без да искам да понижавам качеството на услугата.
59
5
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Лекарите в Пирогов и ВМА мнозинството вземат под 1500 кеш чисто, лекарите в бившата Токуда вземат с 200-300лв отгоре. Семейните лекари получават стотинки към заплатата си за всеки пациент? Къде е голямото богатство? Защо винаги се посочват примери с директори на болници, които сами си гласуват заплатите и крадат от парите за ремонт на болниците?
58
0
 
9
 
! Отговори
доктора преди 5 години
Резултатите зависят в много случай и от пациента. Освен това при много процедури има определен процент усложнения и дори смъртни случай. За тези рискове пациента се информира предварително и подписва информирано съгласие. И да в Германия нищо не се заплаща ако си осигурен, аз говоря ако нямаш осигуровк. Въпреки че ако си частно осигурен нещата са малко по-сложни
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом докторите са оплакват от малки 1200 лв заплати какво да кажат пенсионери с 200 и тия дето са на минимална и взимат чисто 395 лв