Дисбаланси в здравеопазването – богати медици, болни хора!

Коментар на икономиста Стоян Панчев и депутата от БСП Александър Симов
Обновена: 22 авг 2018 13:14 | 22 авг 2018 12:45, Анисия Иванова
108

Колкото по-богати са лекарите, толкова е по-добре за пациентите. Около това мнение се обединиха пред Bulgaria ON AIR - икономистът и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев и Александър Симов, журналист и депутат от БСП.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдигна серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Депутатът от БСП допълни, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.

"Пуснахме търговците там, където не трябва да ги има", каза Симов.

"Проблемът е, че в България в самата медицина има шокиращо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът.

Той повдигна и друг въпрос: "Никой не отиде да попита богатите медици въз основа на какво имат богатствотото си, а има и морален проблем - нормално ли е директор на държавна болница да има акции в частни клиники".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Доктор Сър Пичук 23 Много си зле приятел. Без солидарност не може. Сигурно си здрав и млад , но я си престави че се разболееш тежко , а ти нямаш десетки хиляди за лечение?Кво става тогава? Намираш парите , или умираш.Кое избираш , солидарността или личните сметки?Помисли и не пиши глупости.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доктораЗа Гърция не знам, в Германия описаните процедури са безплатни. Щом си осигурен нищо не плащаш - нито консумативи, нито прегледи, нито терапия.
34
17
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българина трябва да си набие в дебелата социалистическа глава, че социализма отдавна свърши и сега сме капитализъм и демокрацият. При капитализма лекарят е бизнесмен който продава на пазара здравна услуга и се стреми към реализиране на печалба. Умните и кадърните при капитализма имат пари да си позволят качествена здравна услуга, а неудачниците и мързеливците като нямат пари да се лекуват с липов чай. Капитализъм с демокрация е най-съвършената система, не е измислена по-добра.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доктораЕ, вие сте търговци! Болниците са предприятия.Всичко е бизнес. Бий една глава на хипократовата клетва и си гледай заплатата. Тя е най-важната.
32
1
 
8
 
! Отговори
доктора преди 5 години
А ако не си осигурен дупе да ти е яко- за транспорт 10мин. от около 15км-400 евро. За леглоден около 300-350 евро и това без апаратни изследвания. Имам колега от Гърция майка му имаше проблем направи и ехография (той сам)-плати 120 евро- за нещо което той е направил. Иначе хубавото е че правилата Важат за всички
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без доктори най-добре. Само влошават нещата.Всеки трябва да си е сам доктор. Няма друг, който да познава тялото ти по-добре от теб.Досега не съм чул доктор да е излекувал някого от нещо.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tи кога заминаваш за Ню Йорктам да работиш оперейтинг асистант на пъблик реструум, а? Ама за САЩ трябват визи, а американците си влизат в България свободно като че ли им е бащиния. САЩ нали имад договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи, те защо не го спазват, защо се подиграват и xpaчат в лицето на българите,а?
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дисбаланси в здравеопазването - плащаш 17 лева на месец, искаш качество на здравната услуга като на Ханс, който плаща 270 евро!
28
4
 
4
 
! Отговори
доктора преди 5 години
до Sir Thompson:Грешите колега, да пациентите са доста добре обгрижени но защото се плаща добре но и здравните вноски са големи освен това ги плащаш доживот(отчисляват се също и от пенсията). Но и тук го има проблема че се правят ненужни неща като например химиотерапия на рак последен стадий която не удължава живота а само влошава състоянието за последните месеци или смяна на стави на 95-96 год.пациенти без прогноза. А иначе заплатата ми на най-ниското стъпало е 3 пъти колкото средната
27
3
 
5
 
! Отговори
комунист преди 5 години
до 25ти одека знаеш дека са ми децата и дека ми се оди ааааа?
26
7
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Анонимен 11 А тия дета бяха събрали пари за доктори за старини и за гробище , ги дават на телефонни измамници. Алооо , дайте ги на докторите . Те са за тях.
25
9
 
7
 
! Отговори
а? преди 5 години
До комунистКога заминаваш за Венецуела?там е хубаво.отивай.Не щеш?Що така? И що си си пратил децата в САЩ?
24
3
 
3
 
! Отговори
Д преди 5 години
До 1Ганчо, ти изобщо прочете ли ми ковентара?
23
4
 
18
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Дисбаланса в здравеопазването се дължи на много хора, които не плащат, а само потребяват и прекалено малко хора, които внасят осигуровки. Това няма нищо общо с бедни/богати медици... 2 милиона пенсионери, 1 милион роми, 0.5 милилиона държавни служители, 1 милион деца на внасят никакви пари в системата. Не може в една система да имаме 3 пъти повече консуматори отколкото производители. Решението не е вдигане на осигуровките а премахване на солидарността чрез лични застраховки...
22
6
 
6
 
! Отговори
комунист преди 5 години
ами така е при демократията лежте на съвест и честбеднио все по беден за другите не ми се думакой не скача е червен хи хи хи рипайте ся де
21
0
 
7
 
! Отговори
Sf преди 5 години
100% istina za Bg
20
0
 
13
 
! Отговори
Логика преди 5 години
А кой реши че оная калинка заработва 11 000 лв. месечно ? Или си ги заработва ( :) ) ! А колко още има дето си ги заработват , ама още не са изгърмяли !
19
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Д,***,преди две седмици,имаше списък ,на директорите,декларирали милиони,в банките,препечатан от сметната палата,шефа на "Св.Екатирина"декларира,4 милиона в банка,във валута,също е милионер.Малко вестници четеш.
18
3
 
20
 
! Отговори
Логика преди 5 години
А само при лекарите имаме право да гледаме ? Ами при юристите ! За правилно решено дело - от Шумен в София , командировки в САЩ ... / имена искате ли ?/!
17
5
 
27
 
! Отговори
Sir Thompson преди 5 години
В Чужбина, дето докторчетата все я цитират като пример, там пациентът е икона.Лечението по линия доктор-пациент е като равен с равен, всичко е синхрон, спокойно, балансирано, затова има успех.В БГ нашите терористи с бели престилки са се взели за безсмъртни. Арогантни, цинични - не можеш да говориш с тях. Само мрънкат колко са им малки заплатите. Ми идете в западния трудов лагер да видите там какво е: пациентът е икона, а докторът - негов слуга!

Спонсорирани публикации