В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
8
 
! Отговори
броя на жертвите преди 5 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - изнасилените, емигриралите, умрелите, наркоманите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
61
2
 
11
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
1948година.В едно село в Силистренско има колективизация.Най доброто стадо трябва да се вземе.Води го коч много красиво животно.Стопанина му доживява за труда си и убива коча после бяга.Заради това 15 човека първенци задържани.Ако не го намерят до 1 седмица всички ги убиват.Той се предава за да ги спаси,но е разстрелян.Къде е грешката му?Че обича имота си 2 че се е предал да спаси хората и3 той ли е фашист
60
12
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
абе като цжяло народният съд бе едно добро дело,трябва ни още един за всички атлантически предатели и врагове на народа!
59
2
 
10
 
! Отговори
skatelite преди 5 години
До До Запознат 61Колкото и да изопачавате историята и да разчитате на слабата памет на българина, няма да можете да промените фактите. Вярно е, че злото е много по-силно, но, повярвайте, и ние имаме сили да се борим с демагогията на комунистите. Комунистите нямали ястребинчета? Комунистите имат на съвестта си (но те май нямат такава) животите на стотици хиляди българи - унищожени физически и психически. Помразете още малко и изпийте една ракия, време е вече.
58
2
 
4
 
! Отговори
skatelite преди 5 години
До Анонимен 62 на глупостта хората не издигат паметници. Вие сте достатъчни в това отношение.
57
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в памет на "демокрацията" и жертвите и кога ще има паметник?
56
12
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Т.н. ,,Запознат,, грубо манипулира историята !!! Преди 9.9.1944 г са избити повече от 100 000 души от фашистите,а народната власт след Девети предимно интернира фашистките престъпници и жертвите са незначителни!!! Дори Ал Йорданов/ внук на детеубиеца от Ястребино/ завършва висше образование и получава престижна работа при комунистите !
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези прояви на косвенофалшифициране на историятасе организират от националнияпредател Бойко Борисов .Уволнение и съд .
54
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно са екзекутирани , нямаабсолютно никаква грешка . Нямада плача и да тъжа защото е възтържествувала справедливостта .Тези които организират подобниглупави чествания искат да фалшифицират историята .
53
9
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Да сведем глави пред жертвите на евроатлантическият режим!
52
9
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Активист на БКП--52;След ДЕВЕТИ без съд и писъди избихте за 2 месеца 40000 . От тях с висше образование 18 000. Вие ОПРОСТАЧИХТЕ нацията. Докарахте СЕЛЯНИЯТА В градовете.
51
11
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Активист на БКП--52;Аман от НЕГРАМОТНИ ***. Предеи ДЕВЕТИ от власта са убити около 4000 престъпници.През периода на войната са циздадени 199 смъртни присъди.Всичките не са изпълнени. От терористите -*** са убити окло 9000 човека.След Септемврийския метеж 1923 г БКП не е забранена. След Метежа *** избиват 800 кмета и секрет. бирници.Тогава е гласуван ЗДД и забранена БКП. Има няколко чети от по 10--12 разбойника които избиват и грабят хора които се връщат от Пазар,
50
10
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
От 9юни 1923г до 9септември 1944г фашистите избиха в България 100 000 българи противници на монархо-фашизма !!!
49
13
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен--43. Неграмотен Вапцаров беше ОСЪДЕН като ТЕРОРИСТ. А евреина ХЕРБСТ е замесен в атентата в Църквата Св. Неделя. Никъде по света не строят паметници на ДЕЗЕРТИРАЛИ ВОЙНИЦИ.
48
14
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
В Белена са обгазявали хората с Цикло БХиляди стотици хиляди годишноТруповете са ги хвърляли в Дунав
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46 Не си наясно никой не се жалва. Неса нацисти, а обикновенни хора ограбени от комунисти, социалисти, сталинисти
46
9
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен--43;Стамболйски го уби ВМРО. Трябваше три пъти да го убият тоя нац, предател. Заслужава смърт само за НИШКАТА СПОГОДБА.Ами деиствията му на фронта? В затвеора беше за КРАЖБА. Замесен е в ДЕКЛОЗИЕРОВАТА АФЕРА.В цял свят за напускане на фронта се дават СМЪРТНИ присъди. Научете за заповедите на Сталин--223, 227 и 270 и тогава плямпайте глупости.Ястребинчетата не са застреляни до стената.*** са ги ползвали за ЩИТ.В църквата Св. Неделя са убити около 50 деца от ***.
45
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В кв. Красно село София - няма гробища. Защото много мъже собственици на камиони, таксита, малки фирми след насилствената колективизация 1944- 1960г. Умряха в Софииския затвор.
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацисти се жалват от комунисти !
43
16
 
17
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
До Анонимен--22.Преди да да дойдат *** на власт също не си заключвахме къщите.И тогава имаше ред. Престъпници и крадци бяха комунистите.Никой не е посягал на собственоста на хората. И турците не сас го правили.Комунисти бяха хора които не са създали нищо през живота си. От 90% собствен. Направихте 100% наемни работници. Направихте Работ,българи руснаци.. Най=лошия МАТРЯЛ.

Спонсорирани публикации