Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 150Малко са тези християни, дръзнали да направят такова нещо. А революцията във Франция и Русия става благодарение на атеистите и масоните, това, че е имало и заблудени вярващи, за съжаление, такива са направили огромна грешка- да възстанат против светската власт.
144
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143Десетки папи, кардинали и отци на високи постове в църковната йерархия са били отровени, обезглавени или убити по друг начин от други смирени и набожни християни, копнеещи да заемат мястото им. Това трябва да е било по божия воля. Нали на този свят нищо не се случва без Неговата воля.
143
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147И Христос няма деца, нищо чудно да е бил прикрит гей. А атеизъм не се преподава, нито има учебници по атеизъм. Атеизмът е мироглед. Атеистите са скептици по отношение съществуването на Бог. А скептицизмът е езикът на разума. Скептиците се доверяват на доказателства. Благодарение на научните доказателства те казват "аз зная". А който не знае, казва "аз вярвам".
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143Драги, и на мене, в миналото са ми преподавали атеизъм, ама честно да ти кажа, атеизмът не е дал нещо добро на света. Дарвин, който се е отрекъл от Бога, и който в последствие учи , че човекът е произлязъл от ***, е починал от сърдечно заболяване.Маркс енгелс- умира от катарално възпаление и плевритЛенин- умира от сифилис ( понеже е бил прикрит гей, нямал е деца с Надежда Крупская) и атеросклероза.
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви осигуровки плащат поповете? Според закона за вероизповеданията имат право на държавна субсидия, която е от бюджета. Държавата им изплаща пенсиите. На всичко отгоре развиват търговска дейност и църквата не плаща никакви данъци. Много удобно.
140
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Питащ християнинс 30 г стаж и получава 549 лв чиста заплата, това удовлетворява ли те като отговор. Живее в малък град с неверници и не искащи да ходят в храма. Тези такси не са пипани от 2007 година. А от тогава до сега колко пъти се качиха толкова много битовинеща. Но така е като не разбират хората. Живеят в техният си свят.
139
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Човек учи по 2 начина в този живот - първият е по собствената воля.
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали всичко на тоя свят е от Бог. Т. е. и атеистите са създадени по божия воля. Значи, който злослови против атеизма, богохулства.
137
4
 
3
 
! Отговори
Щом преди 5 години
Щом християните нямат против търговията в религията им, да си плащат и да си траят. Ако не, да я забранят. Щом не е забранено, значи това е положението. И религиите са за търговия, а не за друго, така че нормално е и да си покачват цените. Боговете трябва да печелят. И да им се строят скъпи храмове. Че нали за това са създали вярващите, иначе кой да плаща за такива глупости. Амин.
136
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139От бензина, гроздето, оцета, виното има полза. От църквата има само вреда. Ако има Бог, то Бог и църквата са съвсем различни неща. Църквата е измама, злоупотребяваща с името божие.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анинонимъс преди 5 години
До Анонимен 139Съгласна съм, че злобата против когото и да е било (дали християнин или не) само огорчава и носи допълнително нещастие.Не ми допада това, че хората доброволно избират да се делят един от друг (дали на основа религия, политическа принадлежност, етнос или друго). Жалко е. Всички сме хора и за нас следва да се съди по постъпките ни, не по принадлежността ни към една или друга обособена група/малцинство и т.н.
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, хора, не ревете, че има скок в цените на бензина, храната( сега ще се увеличи цената на гроздето, оцета и виното!) и услугите, траете си като мишки , но когато става дума за Църквата и Държавата, освен да драскате глупости и думоблудства и да се оплаквате, нищо смислено не правите. Оплаквате се, че в България българите намаляват- еми, братя , българи, раждайте българчета, а не да има аборти! Оплаквате се, че пенсионерите изнемогват, а те дават парите си на ало измамници. Все сте недоволни.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнинонимъсАко ти зачиташ чуждото право , тогава и и другият ще зачита и теб, самия. Със злоба против християните, не се получава добрина.
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе, това е един обикновен аргумент.
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 134.Това е един много християнски аргумент.
130
2
 
3
 
! Отговори
Анинонимъс преди 5 години
До АнонименВсеки е свободен да вярва (в Исус, Буда, Аллах, в необяснимото, в необятното и прочее) или не. Аз не споря с никого дали има право да изповядва своята вяра. Не заставям никого да вярва или не. Не преча на никого да изповядва или не своята вяра.Очаквам същото отношение.Живи и здрави! :)
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 131Абе, човече, ти бълнуваш. Марш на 4 километър.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анинонимъс" Атеисти може и да няма, но агностици - да. :)"И агностикът е заблуден, както и атеистът. С други думи , в такъв случай като самолета, атеистит - агностик : на зла круша зъл прът, и ял кокоши крак.
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130Църквата насила е взела всичко от нас. Всичките й имоти са заграбени, а държавата непрекъснато финансира ремонти и възстановяване на църковни имоти, както и отпуска субсидия на църквата, независимо че бюджетните пари на държавата са на всички - и на вярващи и на невярващи.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак така на твой гръб? Църквата насила ли е взела от тебе нещо? Абе, вие , атеистите, много сте странни, страдате опт някакво психично заболяване. И как Църквата ,е ограбила вас, атеистите, които въобще не влизате в църквата?