Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108Аз като те гледам си л.уд за връзване, ама докато не се опитваш налагаш заблудите си на други и да им размахваш пръст с "нямаш право", това си остава твой проблем.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Това "нямаш право" дето един човеколюбив християнин ми го казва, не звучи много по християнски смирено"Дали ти звучи или не - това си е твой проблем. Но наистина нямаш право. Това, че ти си избрал да бъдеш невярващ- това е твой избор, но нямаш право да обиждаш тези, които вярват. А като те гледам, много си злобен. Ще е добре, ако лекуваш злобата си.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Ако Христос можеше да види какво ще направят в негово име щеше да си гледа семейния живот, а не да се жертва за това мизерно човечество."Христос НЕ е имал жена и деца, че да си гледа "семейният" живот. Христос и Пречистата Негова Майка Пресвета Богородица и Дева Мария са образци на съвършенна духовна чистота, безгрешие, святост и девственост. А относно саможертвата на Спасителя на Кръста :Той е страдал за всички народи и хора, въпросът е: кой ще вярва в това и кой не - избор
102
2
 
1
 
! Отговори
105 преди 5 години
Погребална агенция набира клиенти на старите цени....бързайте
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали са божии посредници. Сигурно Бог лично им е спуснал новия ценоразпис да го доведат до знаието на божиите чеда.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди проповядваха божията любов, сега ще проповядват божията любов към парите.
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това "нямаш право" дето един човеколюбив християнин ми го казва, не звучи много по християнски смирено.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Като не вярваш, твой избор, но нямаш право да хулиш вярата."Май си умирате да имате възможността да отнемате права. Ако имаше как сигурно и инквизицията щяхте да върнете, за да можете да приложите любимото си "нямаш право".
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99.Истината си е просто истина. Тя не е нито христова, нито на Йехова, нито на Буда, нито на Мохамед, макар заблудените им последователи да смятат че е така.
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Твоето съгласие или несъгласие не променя действителността."Напротив, моето несъгласие с твоите предишни мнение по този въпрос потвърждават, че ТИ си в голяма заблуда и грешка. Действителността е такава, че ти умираш от злоба , която питаеш против Християнството. Това си е твой проблем, а не мой. И колкото и да ти се иска, не можеш да се бориш против Христовата Истина. И преди е имало такива като тебе, и действителността ясно им показа, че те са губещите, а не християните.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" без някой самозванец да ни проповядва неща, които сам не прави"Честно да ти кажа, православните християни и католиците НЕ вярваме в самозванец, а в Истинския Бог - Господ Иисус Христос. И да ти кажа драги/ драга, че преди да дойде Християнството, "човещината" на хората се е измервала по съвсем друг начин- ако си беден - те презират, ако имаш деца - всичките са на улицата /роби, ако си сред висшето езическо общество , няма да се докопаш до тях, ако не си убиец, развратник/ца, т.н
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 95.Това е остаряло. Сега на модa е "нахрани попа, да е мирно селото".
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"НЕ съм съгласен, че Православната Християнска Вяра е лъжа, измислица и измама. Основателят на Православното Християнство -Господ Бог Иисус Христос НЕ е измамник."Твоето съгласие или несъгласие не променя действителността. Може да не си съгласен, че слънцето на сутринта ще изгрее, ама то си изгрява. Заблудите ти са си твои заблуди и никой не е длъжен да ги споделя.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е казано, вържи попа-да е мирно селото.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основателят на Православното Християнство??? А на останалите християни кой им е основателят? Ето това е доказателството, че немислещите хора повтарят зле запаметени фрази на зле-образованите си /дори в религиозните въпроси/ учители.
90
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
ЗАЩО ли в гръцките храмове свещите са без цена - всеки оставя колкото има и каквото му е на душата!
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от бога било началона сяка мъдрост... Туй е казалостадо от вълци във *** кожи,камък основен за да положина лъжи святи, а ум човешкида скове навек в окови тежки!Соломон, тоя тиран развратен,отдавна в раят нейде запратен,със свойте притчи между светците,казал е глупост между глупците,и нея светът до днес повтаря -"Бой се от бога, почитай
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е доказала, че няма по-агресивни хора от силно религиозните, защото те не са свободни, а са програмирани за подчинени умове. Такива хора не признават никакви други истини и идеи, освен внушените им, и се смятата за по-велики от останалото човечество. Вследствие на това - войни, смърт, омраза и разруха по целия свят.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Вярата струва скъпо. Човек може не само пари да похарчи, може да пропилее живота си, фанатично вярвайки в измислици. А в човешката история, винаги е имало хитреци, които експлоатират човешката наивност, представяйки се за посредници между човек и някой бог.."НЕ съм съгласен, че Православната Християнска Вяра е лъжа, измислица и измама. Основателят на Православното Християнство -Господ Бог Иисус Христос НЕ е измамник.Като не вярваш, твой избор, но нямаш право да хулиш вярата.
86
1
 
5
 
! Отговори
Андро преди 5 години
Винаги съм бил убеден, че тези са най-големите безверници.