Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
5
 
! Отговори
NoName преди 5 години
До Анонимен 84Много ясно, че не желая! Нямам оплаквания, предпочитам да се самоопределям на Атеист и да вярвам в науката. А с вашето "господ е пастир мой" - Се запитайте за какви ни имат за *** или хора...
84
4
 
4
 
! Отговори
rudi преди 5 години
Прави са били комунистите за тия ***.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен защитник на църкватаНа всеки човек човещината му е дадена по рождение. Ние можем да обичаме, да сме добри и да помагаме на ближните си без някой самозванец да ни проповядва неща, които сам не прави. Вярата е истинска, когато е вяра в човешките добродетели и в човешкото достойно поведение. Останалото е измама за неграмотни и безотговорни хора и промиване на мозъци.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoNameЧовече, като не желаеш - просто недей! Ако имаш някакви оплаквания и си недоволен от духовниците- обърни се към гражданското - нека ти приготвят гражданско погребение. А тези, които искат да имат православно църковно опело, но нямат пари - нека да бъдат по - пестеливи: вместо за големи стекове цигарти по 40 лева, няма да пушат цигари и ще спестят по 40-50 лева на месец. Тези, които пият алкохол, ще се лишат за 7-8 месеца и ще съберат сумата за опело , а за самото погребение.
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Христос можеше да види какво ще направят в негово име щеше да си гледа семейния живот, а не да се жертва за това мизерно човечество.
80
3
 
5
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Да върви по "дяволите" църквата барабар с всички й "свети" служители! (съжалявам за "дяволите" ама ако ги заплсувам ще ми изтрият коментара)
79
4
 
10
 
! Отговори
NoName преди 5 години
А после ме плюете като ви кажа, че тия изедници само за пари мислят. От раждането до смърта, тая гад наречена духовност ви взима пари за ВСИЧКО. Кръщане=пари, сватба=пари, посещение=пари, здравей=пари... ДА ТЕ ОПЕЯТ ПАК ПАРИ ИСКАТ, ТЕХНАТА КОЖА!!!!!
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Опяването на погребения трябва да бъде безплатно."Само при определено условие - ако починалият човек е християнин, и ако той е наистина беден, та даже не може и да си плати погребението си, и ако енорията и свещеникът го познават. Лъжебедни хора трябва да си плащат - мисля, че свещениците НЕ трябва да вярват на лъжовните сълзи на разни "бедни" бабички - щом бабите имат спестени пари да хвърлят през прозорците на ало измамници, значи ще имат и да си платят и погребенията си.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мммВсички сме бедни - бедни сме от към вяра и добродетели, мразим се. И понеже нямаме никакво уважение към Православието, нямаме вяра и добродетели, всеки ден телевизията ни облъчва с лоши новини- кой откраднал, кой убил... сами сме виновни за положението ни. Ако живеехме наистина като християни - с вяра и добри дела , а не само по документи, нямаше да бъде рай на земята, щеше да бъде положението добро и спокойно, но нямаше и да бъде такъв малък ад, водещ до безкрайния ад.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Нагли попчета!"Недей да обиждаш духовниците. Че те не са безгрешни, това е ясно, но кой си ти, кои сме ние, че да обиждаме свещениците, като при положение, че ние, обикновените хора сме по-зле във всяко едно отношение, дори и когато става въпрос за вяра. Не почитаме и не уважаваме Православната християнска Вяра, не уважаваме духовенство, нямаме поне капчица добрина, вяра, надежда, любов, морал, а после се питаме, защо ни е такъв народът.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недейте да умирате в знак на протест.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски е виновен.
73
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ако това са цените на требите и заедно с цените на свещите. Това не са цени за много хора дори да имат желание. Мисля, че требите ще паднат още.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярата струва скъпо. Човек може не само пари да похарчи, може да пропилее живота си, фанатично вярвайки в измислици. А в човешката история, винаги е имало хитреци, които експлоатират човешката наивност, представяйки се за посредници между човек и някой бог. Дори са съумели да узаконят измамата си.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вече не е безплатно дори да умреш....и попът иска пари
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Христос изгони търговците от храма, ама те пак се върнаха."Върнаха се защото Христос вече повече от 2000 години не се връща.
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог си е Бог, парите са си пари. Никой не може да се храни единствено с божията любов, на организма му трябват мазнини, въглехидрати, витамини и белтъци. И ако е възможно всички тия неща да са от черен хайвер, качествени филета, поляти с добро вино.
68
8
 
17
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Призовавам никой да не използва вече църквите!Тези Божи храмове вече са превърнати в търговски обекти!Да направим същото, което Христос е направил когато е видял търговците пред храма!
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не мога ли да влезна в храма и без да запаля свещичка? Кой ще ме спре, ако не съм със свещ в ръката?
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП кога ще си потърси данъците - това е търговия с услуги.

Спонсорирани публикации