Черен хляб или черни забрадки? Борис III се нуждае от реабилитация!

Историкът Георги Марков за личността на царя пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 18 сеп 2018 07:10, Анисия Иванова
86

Фигурата на Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация. Той е пълна противоположност на баща си Фердинанд като поведение и като манталитет. Това коментира в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният ни историк академик Георги Марков. 

"Голяма е заслугата на царя България да не бъде въвлечена в гибелния огън на Втората световна война. Той лавира между Германия, Англия, СССР с една цел - да спаси народа си от пряко участие във войната. В едно село му се оплакват, че ядат черен хляб, а той им отвръща "по-добре черен хляб отколкото черни забрадки". Може би тези думи обобщават най-точно неговата политика, да не даваме жертви в новата война, да няма нови "черни забрадки", коментира академик Марков. 

Съдбата на България е решена със самото избухване на Втората световна война. Когато Мусолини е разбит в Гърция, германската армия е решена да премине пред България. Фелдмаршал Лист казва буквално - "Ако българите се съпротивляват, ще ги окупираме за 72 часа, ако не се съпротивляват, ще стигнем до гръцката граница за 48 часа." 

При по-късните договорки между Сталин, Чърчил и Рузвелт ние попадаме в сферата на съветските интереси. Истината е че Западът просто ни предава на Сталин. Такъв е цинизмът на голямата политика, когато големите решават вместо малките. Сходната е съдбата и на Полша въпреки героичната й борба срещу германците, въпреки милионите, които загиват за полската кауза, тя също е предадена на СССР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
22
 
! Отговори
До Папурчо (№11) преди 5 години
Питаш защо наши момчета не са се юрнали да загиват залуду, за чужда полза, вървейки срещу интересите на България?Ама не се коси, бе човек! От есента на 1944 та чак до пролетта на 1945 г. нашата армия служи за пушечно месо на армията, окупирала България и довлякла тук социализма. Когато Съветската армия не може да преодолее перфектните отбранителни позиции на Вермахта, пускат като *** българите, та съветските командващи отдалеч да следят откъде се стреля. С други думи, сбъднали са мечтата ти
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bolbovБре, бре, бре!Болбов пита, защо държавата се е бранила от крадци и терористи.Бре, бре, бре, бре! Обяснете му на това момче, бе! То не разбира ...
38
4
 
21
 
! Отговори
До А бре папурчо! преди 5 години
Ти това ли искаш бе, папурник с папурник?Имаш ли представа какво щеше да се случи, ако бяхме воювали с Германия? Колко жертви, колко реки от кръв, глад, нещастия, страдания?Вместо това ние не само получихме етническите си територии, без да сме изстреляли дори един куршум, но и докато германците бяха в България, те изкупуваха цялата ни селскостопанска, че и друга продукция! Европа воюва, ние благоденстваме.Ама не! Ти обвиняваш Царя за това, че не ни е пратил да гинем заради чужди интереси!
37
4
 
17
 
! Отговори
И на нас ни писна преди 5 години
До Анонимен 32Случайно да ти е известно колко смъртни присъди е опростил цар Борис Трети? Смъртни присъди на доказани комунисти, които се борят да премахнат монархията.Ако не знаеш, поинтересувай се. После си спомни какво се случваше през соца на онези, които се опитваха да се борят срещу този обществен строй или дори само да го критикуват. Спомни си каква беше съдбата и на семействата им.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто и Г.Марков и Росен са от по-обективните и нормални люде -похвалиха Борис Трети и бяпа против заливането на паметници с боя ,пък били те и на съветската армия, а когато си обективен и двата крайни лагера са недоволни.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е,че Цар Борис трети е отказал да изпраща българските войски на смърт на фронта на изток,но когато отказва на немците,той казва,че ако ги прати,те ще избягат на противниковата страна,което си е било самата истина.И между другото Германия не ни е изпплатила репарациите и стоките които сме произвеждали за тях през ВСВойна.
34
2
 
9
 
! Отговори
нов преди 5 години
Много интересно и добро интервю. Не съм фен на Кобургите, но предаването е много добро.
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Борис му се е обадил на този историк от отвъдното, че му е нужна реабилитация?Докъде стигнаха технологиите?
32
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми!Писна ми хора като Цар Борис трети,който масово е избивал българи и други хора,да ми го представят като някакъв герой!Писна ми да манипулирате и изкривявате реалната история и да оправдавате жестоки престъпници като Цанков,наречен също и "кървавия професор" и "черното було на България",защото е оставил множество майки и деца,чийто мъже е избил зверски през м.Септември да измират от глад през зимата.Писна ми!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважавам миналото, но живейте Сега с Цецко Цветанов по БНТ!Г-да Арабажиеви потриват доволно баджаци някъде, ин дис момент, уау
30
16
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Това е опит на другаря Марков (той не е господин) да скрие миналото си на пасивен гей от Комитета за партийна сигурност.
29
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цялата си история след Освобождението България е била най силна при Борис II. И да сраскате лъжи комунистите и да не драскате това са фактите. Вие пътищата и железниците дето са построени по времето на царя не можета само да ги боядисате.После за 45 г. комизъм (клоунизъм) нищо не е направено.А за убийства точно вие да говорите... вие сте масови убийци.Комунизмът е идеологията убила най-много хора в човешката история.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма цар, няма премиер, няма парламент! Да живее Конфедерацията!
27
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царо нема да го пипате комунисти недни.Бил тепал шумкарите... ми оно вие сте си за тепане.Той не е подлагал Българите на геноцид, като вас.Не е избивал в концлагери народа. Не е канил чужда армия да окупира България, не е искал България да е 16-та република в СССР. Не е подарявал Македония на сърбите. Не е грабил народа ("национализация"). Не е убивал без съд и присъда ("народен съд"). Не е затварял границите. Не е приемал България да има марионетно правителство.
26
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите слагат минуси за това,че царя върна Добруджа на България? Това са кръгли оли-гофрени!
25
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП са наследници на терористи,взривили "Света Неделя" с 200 жертви и много инвалиди- мъже,жени,деца.Сега са недоволни,че жандармерията е подгонила въоръжени терористи,финансирани от болшевиките.
24
9
 
25
 
! Отговори
...except me... преди 5 години
А какво е трябвало да направи Борис според вас? Да чака Стамболийски да го затрие? Или после комунистите? България да е била в още 20 години комунизъм, ако не е бил той. Стамболийски е нямал шанс да удържи, особено със самонадеяните си реформи. Та не ТКЗС-та да гледате, а колхози. И вместо цъфтяща икономика през 30те, народът ни да е гладувал. И де що съпротивителни силици да са му останали да е трябвало да даде в подкрепа на Източния фронт....
23
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние в Добруджа си тачим царя,защото ни върна "Златна Добруджа", житницата на майка България!
22
13
 
20
 
! Отговори
Малко, по малко.. преди 5 години
... Комунистическите дивотии сиотиват на бунището и истината остава!
21
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Академикът да не е получил задача да реабилитира Борис ? Да вземе да каже!Ако беше истински историк щеше да напише книга реабилитираща царя и ако тя има читатели и обществен отзвук неговата теза ще стане основна.Дали става въпрос за поръчка?!