Черен хляб или черни забрадки? Борис III се нуждае от реабилитация!

Историкът Георги Марков за личността на царя пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 сеп 2018 07:33 | 18 сеп 2018 07:10, Анисия Иванова
86

Фигурата на Цар Борис Трети се нуждае от пълна реабилитация. Той е пълна противоположност на баща си Фердинанд като поведение и като манталитет. Това коментира в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният ни историк академик Георги Марков. 

"Голяма е заслугата на царя България да не бъде въвлечена в гибелния огън на Втората световна война. Той лавира между Германия, Англия, СССР с една цел - да спаси народа си от пряко участие във войната. В едно село му се оплакват, че ядат черен хляб, а той им отвръща "по-добре черен хляб отколкото черни забрадки". Може би тези думи обобщават най-точно неговата политика, да не даваме жертви в новата война, да няма нови "черни забрадки", коментира академик Марков. 

Съдбата на България е решена със самото избухване на Втората световна война. Когато Мусолини е разбит в Гърция, германската армия е решена да премине пред България. Фелдмаршал Лист казва буквално - "Ако българите се съпротивляват, ще ги окупираме за 72 часа, ако не се съпротивляват, ще стигнем до гръцката граница за 48 часа." 

При по-късните договорки между Сталин, Чърчил и Рузвелт ние попадаме в сферата на съветските интереси. Истината е че Западът просто ни предава на Сталин. Такъв е цинизмът на голямата политика, когато големите решават вместо малките. Сходната е съдбата и на Полша въпреки героичната й борба срещу германците, въпреки милионите, които загиват за полската кауза, тя също е предадена на СССР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
21
 
! Отговори
Браво Марков преди 5 години
Благодарим Ти за верна та преценка!
19
30
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Борис Обединител! Така тръби пропагандата през 1941 г.Обединител за колко? - За три конюнктурни години. Е, такива са нашите обединения под скиптъра на Кобургите. От ден до пладне!Българският народ не ще да чува повече за какъвто и да е цар, а тук един историк е решил да става за смях на стари години!
18
14
 
29
 
! Отговори
ЕВАЛЛА преди 5 години
Той единствен казва самата истина!"Всичко друго са комунистическипростащини!
17
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В немските архиви си пише че немската династия са немски шпиони. Неслучайно Фердинанд получава огромна пенсия от Германия за шпионската дейност.
16
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реабилитация?!!! За какво?За погазената конституция? За личния режим? За Тристранния пакт? Марков, кога се сети ида ставаш царедворец на тази катастрофирала династия?Заради такива като теб хората се отвращават от историята и разбира, че не е наука, а пропаганда!?
15
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Марков, не е ли редно като имате претенции за историк, да сте обективен. Как може да искате реабилитация че и пълна. Най-безпочвено твърдете, че България не е участвала във войната. Това не е истина - в хода на войната немците ни прехвърлят все по-големи зони на окупация, азвън териториите дадени ни за администриране до край на войната като Македония - част от нея. По този начин нашата армия дава възможност немски дивизии да се бият по големите фронтове а ние се бием със сръбското и гръ
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон и днес си има вярна до гроб марионетка, която чупи глави на министри. хахаха
13
6
 
12
 
! Отговори
съвети към борис преди 5 години
фердинанд - вярно е че ние похарчихме цяло състояние за българския престол за да подкупим част от министрите и влиятелните депутати. ако народът изпитваше бедствия, виновни бяха министрите, прави и ти така, подготвяй марионетки чиито глави народът да чупи...
12
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те комунистите взривиха църквата "Света Неделя" за да убият царя,когато загинаха 200 човека ,цвета на нацията,жени,деца.Техните наследници на "Столетницата" БСП се гордеят,че са деца и внуци на терористи.Безочливи,нагли хора,продължаващи да ограбват съсипаният народ и затриват държавата.
11
21
 
20
 
! Отговори
А бе папурчо! преди 5 години
А бе папурчо такъв!А какво да кажат тия които не си подвиха опашките и се сражаваха храбро знаейки че ще загубят!? Заради тоя германец и баща му имаме ДВЕ! Национални катастрофи, изгубени територии и почти трийсет години плащане репарации на Гърция и Сърбия! И после защо имало народен съд за такива като теб дето пеят дитирамби!
10
0
 
5
 
! Отговори
Уф преди 5 години
Хляб, де, хляб, после зрелище!Да не мислиш, че е е добре да возиш мигранти без да знаеш?!
9
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кобургите ги няма от 70 години, а още има хора да им целуват з**ника. Това се нарича родова памет.
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** от БКП. Защо Тошо кратунов не върна северна Добруджа и Македония на България бе тъпан?
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
четете съветите на цар Фердинанд към цар Борис трети па реабилитирайте колкото си щете ако нямате нито очи нито срама, десни.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA REABILITIRASH EDIN UBIEZ I SINA MU KOMARDGIATA E ZADACA NA KOMUNISTA,A SEGA PROMENIL SE ZA PARI ZAREDVOREZ GEORGI MARKOV.I KAKAV PROFESOR IZKUKURIGAL STAREZ.
5
14
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
В знак на благодарност,че царя с политически маневри върна Добруджа на България,,не изпрати българската армия да се бие срещу СССР,комунистите унищожиха костите му!Това са абсолютни ***,чиито наследници са БСП "столетницата".
4
24
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Борис Трети е човекът заради когото България губи Северна Добруджа ,Егейска и Вардарска Македония и Беломорието!!!Толкова за тоя ,,гений,,...Да не говорим за отрочето му Моньо Рулетката,който ни ,,ОПРАВИ,, за 800 дни ...
3
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези статии са за подкрепа на имотното състояние на симеончо като не се пропуска плюенето по Русия по възможност.
2
24
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
А за хилядите избити антифашистки включително и деца?! А за Никола Вапцаров,преди това 1925 г.Кървава река тече между две части на народа ни и виновен за това е този негодник Борис трети.
1
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от какъв зор това?! С какво тази реабилитация ще помогне на затъналата ни в гоМна държава?!