Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора

Хората са доволни от жените в родната политика, похвали се тя в Канада
23 сеп 2018 13:00, Красимир Ангелов
161
Захариева горда: Първи сме в ЕС по жени в IT сектора
Снимка: БТА

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора, похвали се вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

У нас 30 процента от специалистите в бранша са жени, при среден процент за ЕС от 16 на сто, отчете родния дипломат №1. С този пример Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори, съобщава пресцентърът на МВнР.

Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. По време на нея Захариева посочи още, че политици, като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло.

Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно, отчете Захариева.


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
2
 
! Отговори
Миньор преди 5 месеца
И при нас в администрацията имаме 10 колежки, дето ги водят първа категория труд и ще взимат 1000 лева пенсия, нищо че никога не са влизали в мината. Ама и те се водят жени от сектора.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаха. Защото сме страната на телефонистките. Половината от ИТ сектора у нас е съпорт по телефона.
144
0
 
4
 
! Отговори
Картофчо преди 5 месеца
Това може да е гордост само за джендърска организация или феминистка такава. Държавата и нейните структури трябва да се гордеят с постигнатите успехи от фирмите и тяхното развитие. Както и от завладяване на пазари, а не от пола на работниците!
143
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите са повечето генетично увредени злобари и си мислят, че са богоизбраната "раса" (каква дума) на земното кълбо.
142
1
 
4
 
! Отговори
Х преди 5 месеца
Оставка !!!
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
140
То и за мъже е те е така 3/4 само се озъртят и чакат да ми е деня, ама винаги са "бе дай pair на моя компютър", че като пушат, да се вижда, че е от тях.
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам 4 колежки в сферата, от тях само 1 горе долу знае какво прави и то е защото е съвестна и се старае. Другите не знаят защо са там и ги бутаме останалите, те само си придават важност и пушат цигари . Но си взимат 2 Бона заплата ей така. Ето как имаме много жени в ИТ сферата
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Беге айти сектор - оутсорс предприятия, с малки изключения, заплати от 12 до 25 лева(но само за монолог малка част от хората) и все същите родни условия на работа.
Когато бях на 23, един ми обясняваш, как трябвало да съм благодарен, че ми предлагал 1400 лева заплата. Съвет - никога не взимате стажант и без договор. Защото веднъж, щом му научих клиентите и нуждите им, събрах 5 други момчета и му отмъкнахме 70% от бизнеса. Хиена та можеше да дава 5 пъти повече,.с тея приходи.
138
1
 
6
 
! Отговори
въй преди 5 месеца
е то къде е гордостта тук ? ИТ в Бъ;гария не са ли оутсорс чужди компании инвестиции концентрирани предимно в София и ползват Бг писачи и продукта пак се продава в чужбина - реално тя с какво се гордее че по тея земи са се родили и образовали що годе кадърни писачи на програми и все още някой идва в некадърно управлявана България част от евросъюз с минимум инвестиции да опита да свърши работа и да спечели някой долар
137
3
 
11
 
! Отговори
Станко преди 5 месеца
Боже, тази калинка и от изчислителна техника разбира. Със сигурност не стъпвала във фирма, завод в тази област. За десетилетията, прекарани в подобни предприятия, не се сещам да съм срещал особено добри програмистки, да не говорим за такива с поялник. И какво е ИТ сектор - от граматична гледна точка пълна двойка за писача. А само ИТ какво е - информационни технологии (такова понятие има в съобщенията), изчислителна техника (нали сме много напреднали, предпочитаме computing) и т.н.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Клекситът е вреден и за двата пола! От файлетони не се просперира а се фалира!
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В IT повечето жени са HR, PR, маркетинг или мениджмънт.
134
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам кое точно е за гордост: че вместо да са истински жени са работни коне ли?
133
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, което мога да кажа, като млад човек съдейки по връстниците си е - не работи с българи, не си взимай българка за жена.
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Захариева и гробарите горди най бедни сме в европа
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Правец 64

Очевидно и представа си нямаш от това за което говориш.
130
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България без тук да се разпалват полови и феминистки спорове, ама жените изнасят повече работа. И за децата, и за дома, и на работа. Колко работят в чужина и изпращат пари на вечно безработните си мъже. За ИТ сферата, щом в математическите гимназии броят на момичетата към момчетата е 50 на 50% , няма проблем и в ИТ-то да е така. За програмист се искат силни аналитични способности и слаби социални такива. Жените са по-социални, затова такива професии са им противоестествени, но не и непосилни
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега, според някои коментари, трябва да съжалявам, че не раста по време на война, че не се избиваме по улиците ... ЧЕ ЗА ТОВА ЛИ БЕШЕ ВСИЧКО ДОСЕГА БЕ ! ЗАТОВА ЛИ МИНАХМЕ 100 ВОЙНИ ?!? И нека да се бием още и още и да се радваме ... Май трябва, да се бомбардираме яко и да поживееме още стотина хиляди години в пещерите, или даже на клоните, че чак тогава, да пробваме отново.
128
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ок, след като разбрахме, че нацията е на една крачко от нацизъм, бурни речи и конц. лагери, нека се върнем на въпроса:

Колко и какви жени има в "IT" сферата и какво разбираме, под IT сферата. Защото познавам българи, работещи в най-голямата европейска банка ... Като чистачи. Това означава ли, че имам нашенци в банковия сектро на вище ниво ?
И знам един, дето работи за Microsoft, ама като чистач към столова.
127
9
 
3
 
! Отговори
ад0лф преди 5 месеца
една раса, един райх, един фюрер!