Едва 6% склонни да внасят още пари за здраве

Годишно обаче доплащаме над 2 млрд. в системата
81
Едва 6% склонни да внасят още пари за здраве
Снимка: БТА

Само 6% от българите са съгласни да внасят повече средства от сегашната си здравна осигуровка, но в същото време голяма част доплащат много повече пари.

Това каза Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч", която представи проучване, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Проучването е осъществено в периода 23 юли - 3 август сред 1017 души.

Данните бяха обявени на дискусия, на която здравният министър Кирил Ананиев представи нови варианти за осигурителен модел. Те предвиждат пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължително допълнително застраховане.

С над 2 млрд. лв. годишно българите дофинансират здравната система. Парадокс е, че има огромни преки пащания, но едва 35 на сто от запитаните знаят върху какъв доход се осигуряват, като само 21 на сто знаят точно колко средства внасят за здравна осигуровка.

Само 7 на сто твърдят, че са проверили здравното си досие. Липсва икономическа заинтересованост у хората да проследяват какви средства отделят, а в редица случаи се чувстват зависими от лекарите и не проявяват интерес от такъв контрол, показва още проучването.

Над 40 на сто от участниците настояват за високоспециализирано лечение, повече инвестиции в апаратура и обновяване на болниците. Всеки трети иска да има достъп до съвременните лекарства, както и да се проследява ефектът от лечението, предаде БТА.

Над 51% от запитаните смятат, че е възможен нов модел, който да е от полза за лекарите и пациентите. Кредитът на доверие е крехък оптимизъм и той трябва да бъде използван, каза Димитрова. Според 81 на сто от анкетираните трябва да има силен контрол върху изразходването на средствата и качеството на лечението.

От запитаните 39 на сто твърдят, че трябва да има допълнителни фондове, а не само НЗОК. Хората нямат склонност да доплащат повече за здравна осигуровка, ако не се премахне доплащането.

Промяната в действащия модел е наложителна, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, но подчерта, че когато приключат дебатите и се постигне висока степен на съгласие, тогава ще се тръгне по пътя на законодателните промени.

Основните принципи, залегнали в предлаганите промени, са нов тип контрол, конкуренция между финансиращите органи - НЗОК и здравните застрахователи, премахване на негрегламентираните плащания и модернизация на здравеопазването, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
11
 
! Отговори
- преди 5 години
До Уууу!Защото само у нас безработния е дльжен да внася здравна,както и пенсионера,имащ фирме,да докара нещо мижаво кьм пенсииката!Това го няма по света!Даже,ако един от семейството е осигурен,цялото семейство е осигурено!
33
2
 
1
 
! Отговори
до33 преди 5 години
Ама общо с братята ли ,щото с тях е друго ...*** и те са като мен не плащат . аз за това ги харесвам ,това е най-ефективния начин за борба с бялата мафия . А и евала им правя щото ходят на тумби знает си правата и като ги издокарат не им се дават и ги измаризат набързо --само така.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравният министър е финансист, а не лекар..................здравето не е приоритет на ГЕРБ-ерското правителство.Целта е българите да станем 4 милиона...............така искат западните шефове!!!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като отмениха смъртното наказание у нас създадоха здравната каса. Защо ли?
30
0
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Ако на година се вдигаше вноската с 0.5, за 10 години щяхме да имаме 11 % вноска. Нямаше да се усети и щеше да е полезно. Сега ни очаква: Лекуват те, връчват ти сметката, плащаш и ще чакаш застрователите да ти платят...
29
0
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Я кажи бе, пиле, колко фирми наемат хора около 50-те, такива с диабет, хронично болни, частични парализи, силно намалено зрение (тези болести са без инв. пенсия), младежи без стаж, майки с малки деца? Знам, че от партийната централа ти плащат, за да говориш така.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравето е стока, медицината е търговия...............така е при капитализма и демокрацията!!Ако не сте доволни, се оплачете на арменския поп!!!Нали скачахте по площадите като маймуни и викахте:"Който не скача, е червен!!"
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да внасяш, но и да получаваш обслужване. Месечната удръжка от заплатата ми е над 400 лева и пал трябва да ползвам допълнителното платен здравно осигуряване.
26
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Изтрихте коментара, когато написах, кои са яхнали държавата ни и какво правят с нея! Позовах се на официални международни статистики!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма корупция има в медицината...............както и на цялата територия!!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък нямам желание да им плащам .
23
10
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Ако човек НЕ СЕ ТРУДИ И НЯМА ДОХОДИ ИМА ДВЕ ПРИЧИНИ: НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ТРУДИ ИЛИ ИМА ФИЗИЧЕСКИ НЕДЪГ!!! 2 РИЯ СЛУЧАЙ ИМА ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ! НО НЕ ПРЕВРЪЩАЙ 1 ВИЯ СЛУЧАЙ В ПРОБЛЕМ НА РАБОТЕЩИТЕ!!!! ИЛИ НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙ ВИНАТА НА ЗДРАВИЯ НА БОЛНИТЕ!!!!!!!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бялата мафия не е моабет от филмите --истина е ! Тея дето са тук жив ще те одерат ,онези който не можаха да влезнат в играта бягат на вън .
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ДВАТА ВАРИАНТА ИМАТ ЕДИН НЕДОСТАТЪК! НЕОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА! ТЕ СА НАД 1 МЛН СЪС СИГУРНОСТ!!!! А КОГАТО ТРЯБВА ДА ОТИДАТ ДАЖЕ ДО СПЕШНА ПОМОЩ СЕ ПЛАЩА ОТ НЗОК!!!! И КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА: И В ДВАТА ВАРИАНТА СЕ ПЛАЩАТ ПО ГОЛЕМИ ЗДРАВНИ ВНОСКИ, А НЯКОИ НЕ ПЛАЩАТ ОТНОВО НИЩО!!!! ДОКАТО НЕ ПЛАЩАНЕТО НА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ НЕ СЕ ПРЕСЛЕДВА СЪС ЗАКОНОВИ МЕРКИ ПАРИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СА ДОСТАТЪЧНИ!!!!!
20
1
 
12
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
ББ да отговори къде са 1,5 милиарда дето ги взе Дянков от НЗОК!
19
6
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Като ти дойде до *** ще плащаш не ами ,хоро ще играеш.Видях ги в болницата такива,,храбреци" които си мислели че са безсмъртни и желязно здрави-хленчеха и се молеха за животеца си.Не дърпай дявола за опашката и не говори глупости защото лошото идва когато най малко го очакваш и като им,,извиеш врата" с врачки или магданоз ще се излекуваш или оперирашЕх вие дрисльовци невръстни,всички сте ербап,а в болничното легло сте жалки и молещи за живота си.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една безплатна фотополимерна пломба поне ще имаме ли право да направим? НЗОК е сининим на ограбване на българина.
17
0
 
10
 
! Отговори
Димо преди 5 години
На 69 съм,с добра пенсия.Цял живот съм се осигурявал пълноценно-43 години стаж.Преди две години претърпях коремна операция .Поискаха ми 3,500 лева. За консумативи????.Слава богу шест месечната химиотерапия след това беше абсолютно безплатна и пълноценна Какви са критериите на болниците и НЗОК не можах да разбера.
16
0
 
19
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Да питам аз ако не се труди човек,няма доходи а по закон дължи вноски за здраве от къде да ги вземе?Да открадне ли за да ги внесе?А ако ги внесе защо НАП не се интересува от къде ги е взел?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво да плащам още за здраве?За това че в моя град липсват някои лекарски специалности ли да бия път до по-голям град за да се лекувам ли? Да плащам за некадърни лекари, за лекарски грешки причинени от незнание? За рентген който е на 40 г. и не може д прави хубави снимки или за *** в болниците? Я стига! А ти народе вземи че се събуди вече и вземи че извий врата на тия некадър-ници които не са спрели да ни ограбват.Стига спахте! Събудете се вече!!!