Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост

Реформа се прави с пари, категоричен е зам.-министър
30 сеп 2018 14:20, Красимир Ангелов
192
Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост
Снимка: Булфото, архив

Постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, биха дали по-добър резултат в сферата на здравеопазването, обяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира представени от министерството два модела за развитието на здравеопазването - реформа с демонополизация на здравната каса или включване на допълнително здравно застраховане.

Още по темата
"Има един постулат от 20 години, че реформа се прави с пари. Гладна реформа няма! Не става! Трябва да има акумулирани средства, да има преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки справедливо финансиране и промяна във финансирането на болниците - да става по по-справедлив начин и тези, които дават добро качество, които работят, инвестират в обучение на кадри, инвестират в технологии да получават повече за своя труд – без това нищо няма как да се случи. А то иска пари, за да можем да го заплатим", категоричен бе Пенков.

По думите му с реформата ще се промени и отговорността на пациента. "Ние трябва да разберем, че това са нашите пари и нашите пари трябва да отиват там, където ние като пациенти ще получим най- добра грижа", подчерта зам.-министърът.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че подкрепя изцяло предложението за пълна демонополизация на НЗОК. "Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както си избират лекарите, така да си избират и фонд, в който да си дадат парите. Смятам, че когато има конкуренция между фондовете, това ще ги направим много по-ефективни в разходването на средствата и в контрола на медицинските дейности", каза той.

"Генерално погледнато, системата на здравеопазването ни струва около 8 милиарда като общество. В момента половината се покрива с публични средства, а другата всеки си я плаща от джоба. Очакванията на хората са да се увеличи размера на публичните средства. Такива са и препоръките на различни консултанти, експерти и международни организации. Това може да стане с увеличаване на здравната вноска, а може да стане и чрез намаляване на разходите. Това е по-скоро технически въпрос", посочи Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изтъкна от своя страна, че предлаганият модел все още е твърде общ и „загатва насоките“, но е необходимо "задълбочено обсъждане по различните видове звена, което да доведе до решаване на конкретиките":

"Оттук нататък стои проблемът с точното изчистване  - влизането на застрахователите как ще бъде, по какъв начин ще се плаща,  как ще си получават болниците парите, как ще се отчитат на Здравната каса и на застрахователите. Това са неща, които тепърва предстоят да се обсъждат", подчерта Балтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Нещо са преписвали от Обама като гледам.Няма ли кой да измисли нещо по умно. Тая каса я крадат и източват. Двоен износ на лекарства. Докторите са милионери. Нароиха се 1000 болници. Медицината от хуманна наука стана като хазарта пари пари.
176
0
 
2
 
! Отговори
Борисоф преди 5 години
Всички здравни застраховки задължително в"Булинс"Пашата ще ви излекува.
175
1
 
1
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Искат да са на държавна хранилка защото иначе загиват. Защо? Защото са безполезни за пациентите. Болшевишка тактика: ще накараме всички да плащат за този дето духа. Накрая всички ще духат.
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще закриете правителствена болница и ще накарате всеки депутат да чака пред личния си лекар за направление?
173
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Kolkoto poveche Reformi,tolkova po losho stava za pacientite, a po dobre za lekarite.Ne razbiram kakva e celta na porednata reforma...tozi pat may be e zaradi pacientite...
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде до година по план график пенсионерските редици да уредеят с минимум 35%! Айде редолубивите депутати на работа!
171
6
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Не щете команизъм, не щете капитализъм... Е, решете най-накрая?!
170
1
 
2
 
! Отговори
тато ди тути тати преди 5 години
Аз залагам на богатите !
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внасяите си здравните и като идете на доктор си платете --щото сте много умни ,докато сте такива плащачи и все търчите първи да платите така ще е и апартаментите ще ви вземат докторите.Защото те реват ама беден хирург няма и стандарта им на живот хич не е български.Първо всичко ще стане платено ,а после цените ще видите какви ще станат.Осигуряващите се няма да станат повече , краденето и източването ще спре ли ? Това ако е в друга държава знаете какво щеше да става....
168
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме най-скъпото и при това най-лошото здравеопазване в Европа, според Европейския съюз. Не случайно изпратиха разтревожено писмо до властите тук, по този повод.За този проблем гербаджиите пет пари не дават.Даже напротив, пак правят "реформа" с цел да вдигнат още повече цената на здравеопазването.
167
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното ограбване! Само плащаме, а нищо не получаваме. Като се наложи да се лекуваш, пак "дай", иначе не те поглеждат.
166
3
 
16
 
! Отговори
неам думи преди 5 години
Предложение: Който няма пари да плаща, да бъде ефтанизиран, та да не пречи на бялата алчна мафия!
165
3
 
14
 
! Отговори
акуд преди 5 години
неналапаха се и докторите, Най- големия проблем са неосигурените роми който са болни всеки ден и се лекуват по обстойно от Българите, също днес инвалидите роми с кокоша слепота и диабет са съмнително много
164
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите да ги попарят, изедниците!На такъв народ, такива управници му се полагат!
163
0
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Що само ме пцовате, не е чесно, пък. Аз ще ви съ ръзсърда и никогъ повече няма да ви проговоря. Ама и сто пъти да ме свалите, пак ще гласувате за мен! Нъц на вас! Хау!
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давай Баце може още още.
161
1
 
19
 
! Отговори
40172 преди 5 години
Комерсаилизацията на здравната система пренебрегва главния донор - здравно осигуряващите се лица. Защо здравно осигуреният няма право поне на безплатна диагноза срещу дъгогодишните си вноски, а постоянно му съобщават, че важното изследване трябва да си го заплати и по напваление му се полага един безплатен преглед? Същевременно безплатно спасяват живота на пияници и побойници - поради солидаронстта ни. Новите 12 лева пак са предназначени за прострелни престъпници и разбити пиянски глави.
160
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Виновна е някоя система.
159
2
 
15
 
! Отговори
ii преди 5 години
Щяло да има конкуренция. Както при гражданската отговорност. 30 компании разликата между тях 10-20 лева. и когато се застраховаш в някоя която ти е под ръка и после фалира, ти казват що не си гледал бе, къде се застраховаш. Пиеш студена вода и до там. Със здр. застраховка ще още по трагично. За здравето на хората трябва да отговаря държавата. От начало до край.
158
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмозъчна, алчна и хищна напаст е налазила българския народ и е на път да го унищожи и физически.Спете и си мислете, че личното ви спасение е зад ъгъла и ви дебне, за да не го подминете...Страх ме е от живота, не ме е страх от смъртта!