Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост

Реформа се прави с пари, категоричен е зам.-министър
30 сеп 2018 14:20, Красимир Ангелов
192
Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост
Снимка: Булфото, архив

Постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, биха дали по-добър резултат в сферата на здравеопазването, обяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира представени от министерството два модела за развитието на здравеопазването - реформа с демонополизация на здравната каса или включване на допълнително здравно застраховане.

Още по темата
"Има един постулат от 20 години, че реформа се прави с пари. Гладна реформа няма! Не става! Трябва да има акумулирани средства, да има преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки справедливо финансиране и промяна във финансирането на болниците - да става по по-справедлив начин и тези, които дават добро качество, които работят, инвестират в обучение на кадри, инвестират в технологии да получават повече за своя труд – без това нищо няма как да се случи. А то иска пари, за да можем да го заплатим", категоричен бе Пенков.

По думите му с реформата ще се промени и отговорността на пациента. "Ние трябва да разберем, че това са нашите пари и нашите пари трябва да отиват там, където ние като пациенти ще получим най- добра грижа", подчерта зам.-министърът.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че подкрепя изцяло предложението за пълна демонополизация на НЗОК. "Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както си избират лекарите, така да си избират и фонд, в който да си дадат парите. Смятам, че когато има конкуренция между фондовете, това ще ги направим много по-ефективни в разходването на средствата и в контрола на медицинските дейности", каза той.

"Генерално погледнато, системата на здравеопазването ни струва около 8 милиарда като общество. В момента половината се покрива с публични средства, а другата всеки си я плаща от джоба. Очакванията на хората са да се увеличи размера на публичните средства. Такива са и препоръките на различни консултанти, експерти и международни организации. Това може да стане с увеличаване на здравната вноска, а може да стане и чрез намаляване на разходите. Това е по-скоро технически въпрос", посочи Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изтъкна от своя страна, че предлаганият модел все още е твърде общ и „загатва насоките“, но е необходимо "задълбочено обсъждане по различните видове звена, което да доведе до решаване на конкретиките":

"Оттук нататък стои проблемът с точното изчистване  - влизането на застрахователите как ще бъде, по какъв начин ще се плаща,  как ще си получават болниците парите, как ще се отчитат на Здравната каса и на застрахователите. Това са неща, които тепърва предстоят да се обсъждат", подчерта Балтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То здравеопазванието ни е в такова плачевно състояние поради наличието на огромен брой експерти.
156
3
 
1
 
! Отговори
амиииииии преди 5 години
До Анонимен 160 Може би това е начин да се намали корупцията / като се пращат сметките по пощата / .
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И се надявам хората да се замислят, че точно тази реформа ги засяга ужасно лично. Защото никой ама НИКОЙ не е застрахован от спешни интервенции и операции. Дори да си супер-отговорен към здравето си, във всеки един момент може да се случи нещо (примерно на пътя) и да ти се наложи спешни операции. Тези операции могат да бъдат МНОГО скъпи. Сега се доплаща под формите на такси и кръв и т.н., но това е нищо спрямо операция м/у 30к и 100к лева.Помислете, това ли искате? Това е грабеж и геноцид!
154
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, кой ще определя цените на болниците. Пирогов може да определи цена на слагането на инжекция 500лв, кой ще каже това нормална цена ли е? Или застрахователите ще тормозят болниците за минимални цени, така че лекарите да продължат да бягат и да няма пари за нищо. Тази система е абсурд. Няма как наличието на други каси да реши проблема с източването на средства, с нездравно осигурените, с липсата на лекари и апаратура, със скъпите (или липсващи) лекарства. Това е работа на държавата.
153
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не казва какви са доплащанията като процент от МРЗ във всяка страна в Европа.Тези предложения са просто още един начин да ни оберат. Защото също както с Олимпик, никой не казва кой ще покрие загубите при фалит, никой не казва кой ще плаща скъпо струващите терапии и операции, никой не казва колко ще бъде тежестта върху хората при операция от апендисит или за кръвоизлив някъде. Всичко се "доуточнява" . И кой ще покрие всички неосигурени. По улиците ли ще умират?
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До добрепо принцип си има потребителска такса и там, % от стойноста се доплаща от пациента направено е с цел пациента да участва в контрола, но за деца няма такава такса, друго нещо е че тя там не се плаща в брой на при лекаря или на касата в болницата, а обикновенно идва писмо със манипулациите и сметка по която трябва да платиш някаква сума, жената например беше катстрофирала и бяха я откарали в болница, нищо сериозно, после си дойде писмо с описани манипулации и т.н някъде между 20-30 евро
151
1
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
КРАДЛИВИТЕ ЛАПИ НА ГЕРБ НЕ ДОПУСКАТ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ДА ЗАРАБОТЯТ, ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КЛИЕНТИ ЗА ПО-СКЪПИТЕ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, КЪДЕТО СА ПУСНАЛИ ПИПАЛА.
150
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, още пари ще искат гербАрите от народа.Човекът е единственото живо същество, от което могат да се одерат две кожи.
149
1
 
8
 
! Отговори
добре преди 5 години
До Анонимен 156 интересно , а нашите джипита по 3 лв. искат , ревяха да ги направят 5 лева таксите / 1 процент от минималната / То вярно ,че там здравните / в германия / са доста височки - 10 процента - на 3000 евро заплата - 300 евро , не знам дали имат други проценти , нещо към други фондове Въпросът е , както навсякъде при развития капитализъм , какво става , когато човек остане без работа и не може да си плаща здравни осигуровки !!!!!!!!!!!!!
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оффффф по 2Ами то остава и за навехнат крак на дете , да не те пратят на рентген !!!!!! Но колко пари плати на тръгване = не каза____0 евро + пожелание за приятен ден
147
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗА АВСТРИЯ НЕ ЗНАМ, АМА В АНГЛИЯ ПРИ ЛИЧЕН ЛЕКАР МОЖЕШ ДА СЕ ЗАПИШЕШ ЗА СЛЕД 10-15 ДНИ. АКО ТОЙ ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ВОЖЕ ДА ТЕ ЛЕКУВА, НЕ ТЕ ПРАЩА ПРИ СПЕЦИАЛИСТ - ТОВА Е ЛУКС.____Е то все едно в България да те пратят при специалист не е лукс, джи питата все нямат направления и като те пратят, па като вземат да те излекувата, мани мани, аре не ми се говори
146
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
САМО ГЕРБ!
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ПРОПО. В АНГЛИЯ ИМА И ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, КЪДЕТО СИ ПЛАЩАЩ ВСИЧКО, НЕ ЧАКАШ ЗА НИЩО, ИМА И СКЕНЕРИ И РЕНТГЕНИ И СПЕЦИАЛИСТИ И ПР., АМА Е МНООГО СКЪПО.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА АВСТРИЯ НЕ ЗНАМ, АМА В АНГЛИЯ ПРИ ЛИЧЕН ЛЕКАР МОЖЕШ ДА СЕ ЗАПИШЕШ ЗА СЛЕД 10-15 ДНИ. АКО ТОЙ ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ВОЖЕ ДА ТЕ ЛЕКУВА, НЕ ТЕ ПРАЩА ПРИ СПЕЦИАЛИСТ - ТОВА Е ЛУКС.ИНАЧЕ СПЕШНАТА ПОМОЩ Е ДРУГО НЕЩО.А НА ЧАСТНО МОЖЕШ ДА ОТИДЕШ ВЕДНАГА КАТО ИМАШ ЗА ПРЕГЛЕДА 4 - 500 ПАУНДА.
143
1
 
17
 
! Отговори
Не съм трол преди 5 години
За да се направи реформа в здравеопазването, много крадливи гербери ще трябва да пуснат злобните си лапи от някои частни болници и да заработят за без пари - за народа. Това няма да стане, защото гербер ляба не пуща
142
3
 
1
 
! Отговори
оффффф по 2 преди 5 години
До Анонимен 147 Ами то остава и за навехнат крак на дете , да не те пратят на рентген !!!!!! Но колко пари плати на тръгване = не каза Аз ти казвам на мен какво са ми казали - оплаквам се на хората , живеещи в Испания от родното здравеопазване . Те казват - вие сте си добре / бях безкрайно изненадан и учуден . , грипна епидемия , симптомите ти ги описах , никой не те праща на изследвания Защо ме обиждаш ??? Просто препредавам инфо , че при капитализма е така, плащаш си и те лекуват
141
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо тези охранени прасета (депутатите), които по цял ден си клатят краката и взимат незаслужено възнаграждение, са така убедени, че глупостите на счетито - министър на здравеопазването са необходими?Цялата *** в която живеем е тяхно дело.Толкова ли няма начин да отидат в някоя добре работеща държава, примерно Австрия или Германия, да препишат точно правилата за работа на съответното ведомство там и да ги приложат тука, ами измислят колелото и те все с квадратни колела се получава
140
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе мани ги тия, те на запад само са чували за ренгени, скенери и така на татък, та затова стотици хиляди туристи от запада всяка година идват у Бг-то да се снимат не ренген :)))
139
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оффффффффффкакво да ти обяснявам много си зле, даже е безмислено да се спори с тебе, естествено че не е безплатно нали плащаш здравна осигуровка, ама да пишеш подобни глупости че се чака за ренген с месеци е абсолютна глупост, специалнов Австрия при екскурзия с детето падна от колело и му направиха снимка точно в кабинета на местния лекар, за щастое беше само навехнато, просто пишете си глупости, как мислиш ако е толкова калпаво здравеопазването там, дали средната продължителност ще е 80г.
138
0
 
1
 
! Отговори
апел преди 5 години
До Анонимен 143 Като си живял там , кажи -наложи ли ти се да постиш лекар , как беше , какво заплати / или пък не / ?????????????????????? какво беше отншението , и т.н