Намерението за кражба на кола? Вече ще е престъпление!

Правителството одобри промени в Наказателния кодекс
57
Намерението за кражба на кола? Вече ще е престъпление!
Снимка: flickr

За кражба да се считат и действия, които показват намерение за присвояване на превозно средство, одобри правителството на днешното си заседание.

Още по темата

Промяната в Наказателния кодекс е мярка срещу кражбите на коли и ще бъде предложена за гласуване от парламента.

Предлага се също като самостоятелно престъпление да се включи и подготовката за кражба на автомобил. Отпада алтернативното наказание глоба в случаите на противозаконно проникване в чуждо превозно средство.

Причина за промените е честото използване на крадени автомобили при извършването на други престъпления.

Преди време премиерът Бойко Борисов каза пред министрите, че се бори от години противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба.

"Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.

И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: "Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола", обясни тогава той и поиска промяна.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е само си отишъл да пренощуваш в автомобила де, не си го запалил.Приемаме го като хуманност.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре някой ще напише жалба, че си имал НАМЕРЕНИЕ да му откраднеш колата, бил си се подготвил СПОРЕД НЕГО и върви доказвай, че си нямал никакви намерения!Тръгнат ли да съдят хората за мисли и намерения, няма да остане човек на свобода. Всички трябва да влязат в затвора. Това се превръща в религиозна догма, преследване, както е било в Европа през Средните векове- Инквизицията. Ще последват и индулгенциите. Наказателният кодекс го превръщат в извращение.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще съдиш някой за намерение то по тази логика и аз им едни намерения към една съседка, ама това не значи, че работата е станала.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расизмът кога ?
9
2
 
4
 
! Отговори
другар от НРБ преди 5 години
А ако ми откраднат чистачките на москвича?От мототехника ще ми дадат ли нови?
8
5
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 5 години
Ей много дървени умници тука бе! Като хванат някой до колата ви да ръчка нещо с някакви специализирани за целта устройства, след новите поправки го арестуват, със старите го пускат, защото е имал намерение да ви гепи таратайката, но видиш ли не е успял!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не може да се накаже, ако съдията е корумпиран и му се плати достатъчно. Както и да промениш закона, той винаги ще намери тълкуване, според което престъпление няма. Проблема е в хората, които прилагат законите, не в самите закони. А за да решиш един проблем първо трябва ясно да дефинираш къде точно е проблемът.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с източването на евросредства по проекти и фондове? Милиони ли бяха, милиарди ли бяха, няма ли някой да ни разкаже до сутринта за тях с имена, факти...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно е да се наказва намерение. И как точно се доказва намерение? С четене на мисли? Или с хвърляне на боб? Може да се наказва действие, опит за кражба, но намерение - това звучи абсурдно. Просто съдиите в България са корумпирани и затова стигнахме до такива абсурди, когато опити за кражба не се квалифицират като такива, защото престъпникът бил казал, че влязъл в колата да се скрие от дъжда.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше 1 велик човек, светлинни години преди нашите законотворци, министри, професори и всякакви с претенции за умност. Този човек е Йохан Кройф. Никой не е по- голям от него. Той има една велика мисъл, която ще перефразирам и от която мисъл трябва да се водят всички органи на реда и правораздавателни институции- ДОКАТО НЕ СЪМ ИЗВЪРШИЛ НЕЩО, ЗНАЧИ НЕ СЪМ ГО ИЗВЪРШИЛ!!!
3
2
 
20
 
! Отговори
Борисов преди 5 години
Намерението да осъществяваш геноцид ще се счита ли за престъпление??? За един евроатлантически приятел питам
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако погледна към колата, ще се счита ли за престъпление?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А намерението да се "усвояват" еврофондове ще се счита ли за престъпление?