Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?

Цацаров поиска мобилна жандармерия в страната
71
Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?
Снимка: Булфото

Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но, както каза главният прокурор, "прокуратурата ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите". Така че, независимо от много ясното разделение на властите, ние сме длъжни да работим заедно, от първия до последния миг, докато вкараме в съда даденото дело, обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Националното съвещание на МВР, което се провежда този следобед в столицата.

Още по темата
В словото си премиерът говори за битовата престъпност и заяви, че не може да си обясни защо, след като и днес се предоставят 341 коли на МВР, плюс 300 коли, които в момента са в поръчка, продължава да има села или населени места, където полицейското присъствие е недостатъчно или малко.

"Не съм позволил никакви политически чистки за да запазим професионалния състав", подчерта премиерът. По думите му независимо от много ясното разделение между властите, те са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.

От своя страна новият вътрешен министър Младен Маринов подчерта, че политиката за противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата за управление на правителството на България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и с другите институции, ангажирани с проблема, обяви Маринов.

Той заяви, че назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи, видеонаблюдението в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на вниманието на МВР. Друг акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност, тъй като всеки един изгубен живот, всеки, пострадал при пътнотранспортно произшествие, се "умножава" многократно като негативна емоция сред семейството и приятелите, посочи Маринов, цитиран от БТА.

Гордеем се с оценката на Фронтекс, че българско-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС, заяви още вътрешният министър.

На националното съвещание на ръководството на МВР в сградата на дирекцията "Жандармерия" присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Главният прокурор подчерта в своето изложение, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете.

"Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време", заяви Цацаров.

"Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение", добави обвинител №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледате ти тия с дебелите вратове и ум колкото на птиче но лъжат-мажат -докога ще им вярвате
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов сигурно пробва да изчезнеш за 60секунди ,когато ще бъде изметен просто репетира
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битовата престъпност или каквато и да е друга може да се спре с наличие на закони , когато такива липсват колкото и нови автомобили да се купуват на полицията няма да спре престъпността
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на засданието органите на реда получиха 341 автомобила за опазване на обществения ред в пограничните райони. Борисов се качи да изпробва един от тях и не се върна.
47
0
 
0
 
! Отговори
Hoseif преди 5 години
O, kolko tejko e bilo na turskia sultan v turskata imperia....chestito, otarval se ot tesi razboinici...
46
0
 
11
 
! Отговори
Набитова престъпност преди 5 години
Точно така се "бори" престъпността - с конференции.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По пунктовете за желязо ще се появят разни ламарини с надпис жандармерия...
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ! Ако се разреши самоотбрана ,при нападение ! Както при омразните комунисти . Иначе ,парлама. Мирише на умишленоа подкрепа на престъпността .Вони!
43
1
 
4
 
! Отговори
Прав си преди 5 години
До ОруелОруел, но за разлика от 1984 няма сега кой да ги въдвори в лагера!
42
0
 
14
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Организиран престъпна група на снимката!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можем ако първо арестуваме шефовете и авторите и който са показани на снимката.Тук не и роднина милиционер а маму.на бивш агент от ДС.Само не знам кой ще ги арестува нали те правят законът
40
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Като гледам на снимката, ми идва наум песента- кон до коня мила моя майко льо, юнак до юнака
39
0
 
14
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Разбира се че могат да се справят? Трябва да овладеят МВР и бившите кадри. Да вкарат кокошкарите в затворите и да има реален закон, а не срещу 1000 лева гаранция да пускат престъпник ударил 14 автомобила? Да облекчат хората, които подават сигнали, а не да ги разкарват 3-4 пъти да дават показания. Да има конфиденциалност при подаване на сигнал срещу престъпник и т. н. т
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма воля, иначе всичко може.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички престъпления и нарушения на закона и правилата се намаляват значимо по един-единствен начин познат по света - като се работи вскяо престъпление/нарушение да не остане ненаказано. Това важи за всякакви видове престъпления и нарушения, вкл. и по Закона за движение по пътищата. В България от 1989 година мяфията е на власт и извършителите на престъпленията и нарушенията рядко биват наказвани и то само ако не са от мафията, а понеже не знаят предварително кой е извършителя, не го и търсят.
36
1
 
26
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Само милиционерите се справяха с битовата престъпност смъртни присъди или доживот в Белене а не като сега полицайте треперят от разни ромски бандити а и не само ромски.В България трябва жестока диктатура и справане с ромския проблем с всички възможни методи!
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жендърмерия ли ще дойде време ще почнем да се въоръжаваме и ще стане гражданска война, затваряйте си още очите иматe най -голямата полиция в света в най-малката държава, какво още искате, космически совалки не щете ли.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да се разреши защитата на частната собственост с всички средства, и за година само цял етнос ще влезе в червената книга. Без нужда от полиция, съд и прочие държавни хрантутници. Няма нужда да помага държавата, достатъчно е само да не пречи. Но, ако няма престъпност - за какво са полижия и останалите хрантутници? Имам мечтата - подобно Америка, и на входа на моето сило да има надупчена от куршуми голяма табела с надпис "Тук полиция не викаме!"
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия сигурно си мислят, че ако има мобилна жендърмерия престъпника от страх ще се н****** и ще спре да извършва престъпления. То не са патрулки, камери, глупости ефект нула и дори отрицателн престъпността се увличава с тия щуротии, престъпника става все по-изобретателен.
32
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 5 години
Можем, ама трябва 2/3 от електората на ГЕРБ да отиде в зандана и няма кой да ги избере после.