"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!

Чужди медии за ареста за "бруталното убийство, потресло Европа"
11 окт 2018 16:15, Елка Василева
261
"Вашингтон пост" не ни щади: Престъпленията срещу жени – обичайни за България!
Снимка: Reuters

Чуждестранни медии публикуват новината за ареста в Германия на заподозрян за убийството на българската тв журналистка Виктория Маринова.

"Вашингтон пост" припомня, че бруталното престъпление в събота потресе Европа и породи опасения за свободата на словото. Убийството първоначално бе възприето като отмъщение заради разкриване на корупция. За една година в европейски страни бяха убити двама разследващи журналисти, напомня изданието.

След като привежда данни за заподозрения и цитира изказвания на български официални лица от вчера, "Вашингтон пост" подчертава, че веднага след вестта за престъплението в Русе мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната.

Още по темата

По-рано тази година правителството отказа да ратифицира Истанбулската конвенция (инициатива на Съвета на Европа да противодействие и предотвратяване на насилието срещу жени), след като българският Конституционен съд постанови, че конвенцията противоречи на основния закон на България, пише вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че документът е ратифициран от 33 други европейски държави и цитира изявление на българския клон на Асоциацията на европейските журналисти, че щом конвенцията няма да е валидна в България, трябва да се направи "задълбочен анализ на проблема с насилието срещу жени".

"Тайм" също информира за ареста в Германия и развитието на разследването, а "Гардиън" припомня, че отначало се е смятало, че Маринова е убита заради работата си като журналист, тъй като последното й предаване е включвало интервю с двама разследващи журналисти, които са проучвали корупция на високо ниво.

Лондонският вестник цитира българския премиер Бойко Борисов, че през последните три дни по случая са били изписани "чудовищни неща" и че България не заслужава да бъде охулвана така.

"Дейли телеграф" цитира главния прокурор на България Сотир Цацаров, че на този етап не може да се каже дали убийството на Маринова е свързано с работата й като журналист и че от събраните досега доказателства личи, че нападателят е действал спонтанно и със сексуални мотиви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той не ни щади, ама Бойко като начyка канчетата на шефовете в европейската народна партия ще прескочи до САЩ да начyка и техните канчета.
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, които имат поне два грама мозък в главата, разбраха че *** не е виновно, а служи само на Борисов да си измие ръцете пред Запада.Ако имаше поне малко акъл Борисов нямаше да тръби по НОВА тв как се било `изповядало на майка си`Така както го води това следствие, така управлява и държавата.
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се случва много често, и то в София и големите градове. Много младежи взимат стимулатни и превъзбудени посягат на жени - тогава просто не мислиш а нагона те блъска. И с вашето дете може да се случи, но тогава няма да сте толкова справедливи както с този ром, ами ще казвате неее, то не е виновно, кой му продаде дрогата и стимулатнтите, къде е полицията, системата е виновни, системата ни убива!
22
12
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
На глава от населението в САЩ са около 3 пъти по-малко. Има стастистика.Все пак САЩ са 330 милиона. Вземи се ограмоти малко.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееехееййй печати, колко се правят в България....!
20
8
 
8
 
! Отговори
Солт преди 5 години
Аз пък не съм сигурен, че не е нагласено. Толкова много улики, ДНК навсякъде, оставени кървавите дрехи в дома. Дали момчето не е убедено , че ще лежи 10-15г и ще излезе на 30г , за да се замаже истината
19
4
 
22
 
! Отговори
аэ преди 5 години
Колко убийства има годишно в Америка и колко в България? АЛООО АМЕРИКАНЦИТЕ СТАВАТЕ НАГЛИИИИ!!
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груба грешка да набедите бедното ***,което е крало жици на 10 годишна възраст...и подправяло документи в Германия на двайсет годишна възраст. За това имало печат от немска митница!!!
17
2
 
24
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Двуличници. Сега видяхте ли защо Ердоан ги обвинява в двуличие. Значи в България били нормални престъпления срещу жени?! Да кажат нещо за Саудитска - техен скъп партнър. Там как е с правата на жените? Ама за там се мълчи докато дават петрола за зелените хартийки.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Вашингтон не са ли обичайни? Ако сравним криминалната статистика за убийства на жени там с България ще се окаже че при нас са голяма рядкост. Примера с Истанбулската конвенция в случая става обратен ама кой ли журналист си прави труда да го провери това...
15
23
 
2
 
! Отговори
Методий Бойков преди 5 години
Недейте да плюете по Бойко, ей!
14
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова нещо като свобода на словото не съществува в България.*** да кажеш същото за Русия, на Пyтя!
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ние отдавна си знаем какви ни управляват, крайно време беше и светът да научи.
12
20
 
5
 
! Отговори
ДО 9 преди 5 години
До #metooА, сега, когато не сме я приели конвенцията, престъпления над жени и деца и гейове, казваш няма???Жалка балканска нацийка сме и това си е.
11
3
 
15
 
! Отговори
Бойко, преди 5 години
Груба грешка да набедите бедното ***,което е крало жици на 10 годишна възраст, лоша тактика, да бяхте взели накой от близката лудница горе-долу пак така се връзва. Кой сега ще гласува за вас, кой, мисли ги тия работи
10
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е мухобоико и останалата с.*** да се измете веднага
9
7
 
43
 
! Отговори
убабуба преди 5 години
Колко са нагли тея американци!!! Сега ще кажат че след като не приехме Истанбулската Конвенция всички жени в България са эастрашени! НЯМА ДА Я ПРИЕМЕМ НИКОГА! *** НЕ ЩЕМ!
8
20
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...веднага след вестта за престъплението в Русе мнозина коментатори в България са отбелязали, че престъпленията срещу жени са обичайни за страната...По - точно коментатори от Позитано и ТВ Атака!
7
5
 
40
 
! Отговори
#metoo преди 5 години
това, което прозира от статийката явно е ,че трябва да приемем джендърската конвенция и тогава нападенията над жени веднага ще престанат. ...
6
20
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
До АнонименКазваш, ние жените и домашнито насилие си го борим и без инстанбулска конвенция???Само, където, ако жена иска закрила от мъже си насилник, се обръща към неправителствени организации, вместо към съответните държани органи.Казваш, не ни трябва конвенция, защото сме си ОК? Или...ооо, даа...в конвенцията пишело, че трябва да защитаваш и гейовете??Е, как, ние най-мъжкарската нация ще искаме да защитаваме и гейовете??!! Ние тях трябва да ги умъртвяваме, нали??

Спонсорирани публикации