Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
8
 
6
 
! Отговори
baiko kogato mi potr преди 5 месеца
kogato mi se nevijda vku4vam kry6ka ta moje i12 na obed dae nai dobre e astronomi4eskoto dygite sa djendari
118
5
 
21
 
! Отговори
Ран Уйе преди 5 месеца
Дойде от Англия тази простотия,за икономия на ел.енергия най-вече-тогава и те нямаха още лед лампи и климатици,не като сега...И защо това важно изледване се направи в разгара на лятото,отпуските-у нас буквално го ,,претупаха" медиите,случайно предполагам...И защо да продължаваме да чакаме тези еврогейове да ни ръководят живота!?!Нали уж сме държава с хилядолетна история и славно минало,нямаме ли свое мнение и достойнство?А ,май че зададох риторичен въпрос...
117
27
 
22
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 месеца
всикото, което иска лятното време е мека китка
116
14
 
25
 
! Отговори
Ран Уйе преди 5 месеца
Със зимното часово време се възстановява традиционното отбелязване на времето, характерно за всяка часова зона.
Зимното часово време "измества" ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд.Времето започнаха да го сменят през далечната 1979г.,ако не греша...От тогава насам лично аз го проклинам,защото от 15годишен ми се наложи да ставам рано(05:30ч.),включително и събота(затото се учеше и в събота)...На който от вас не му се е налагало да го прави(а аз от '89г. ставам и по-рано заради работата ми) ,нека да ми хвали лятното часово време...Дойде от Анг
115
4
 
12
 
! Отговори
Миро преди 5 месеца
Нещо повече. За всички здравомислещи, полза от смяната на времето НЯМА. Настоящата дебилна дискусия ДОКАЗВА поне една. Иначе *** нямаше да има какво да избират.
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аризона САЩ и до сега не сменят врмето. Това е решението . Референдум и всеки със собственно време. Аз предлагам обяд да е по средата на светлата част на деня.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 107
Не си много прецизен. Универсалното време е прието на 22/10/1884 . До тогава всяка управа е установявала местното време според позицията на слънцето. Така пише в нета.
112
2
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 месеца
Мерси, момчета :)
Все ми е едно.
Важното е да няма стрес за организма.
Какво е времето?
Измислено от хора...
Най-доброто за момента, което познава човекът и успява да обясни някак си, но във границите на собствения интелект.
Пак сЪ увлякох:)
По са ми интересни Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо, там имаме и ученик на Хонджо -българин, да е жив и здрав :)
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проучването било направено в 125 гнезда! Ако го направят в леговища и хралупи сигурно ще е още по-точно.
110
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Eли
---------------------------
Бяхме млади и хубави,скъпа!!! Това беше предимството. А коминистите са си лоши-и тогава и сега.
109
7
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Eли
То като се замислиш и по светло вече те обират и убиват...така че все тая, аз предлагам като вземе да се стъмва, да местим часовниците нанякъде просто ей така. :)
108
18
 
13
 
! Отговори
Eли преди 5 месеца
Астрономическото, всичко неестествено ражда хронифицирана уродливост и дава отражение във всяка "всичко".
Ние как сме работили по тъмно, как сме учели по тъмно, как сме тренирали по тъмно.
А ма верно, тогава бяха лоши комунисти и не ни беше страх да играем до 24.00.
Сега при убавата демокрация, да те е страх да излезеш посред бял ден.

А всъщност какво е времето?
Истинско ли е спрямо други, неизвестни нам величини :)
Всичко е толкова относително, квантово, торсионно, многоизмерно==
Куо вадис Дом
107
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормалното време, с което хиляди години са живели хората е зимното време. И то не е случайно избрано. Това е най-доброто време съобразено с биологическия часовник на организма.
Нямам нищо против обаче да приемат и лятното. Просто най-важното е организмът на човек да свикне с едно време и то да не се променя. Тази промяна се отнася много лошо на здравословното състояние на човека.
106
10
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 5 месеца
извинете природата ли е решила работното време да е от 9 до 5? хората искат целия климат да моделират вие за 1ч обяснявате че трябва да се съобразяваме с природата
105
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Представям си как някакъв рошав алкохолик се пени и трепери, докато изразява мнение:

"Ама учениците ... ам ате ... по тъмно учели. ... ама ставали по тъмно, ама здравето, ама лятото слънцето, ама зимата слънцето .... ама хората, след работа не моят се назландисат па да са насладят на слАнцитУ ..."
Пичове! Споко, бе! Влезеш ли веднъж в ритъм, няма проблем.
104
7
 
18
 
! Отговори
Миро преди 5 месеца
Аман от глупаци. Как не разбрахте, че изборът е фалшив. Прозорец на Овертън. Мнозинството хора са за премахване на вредната, *** практика да се сменя часово време. ТОГАВА либералите задават въпроса, какво да бъде. Разделяй и владей! Стадо. 12 часа е като си забиеш бастуна и сянката е най-къса. Навремето са му викали астрономия. Сега ОБАЧЕ е демокрация. И всеки може да философства. Чукундури!
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тривиалността ви край няма ...
102
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Регистрирах се в сайта и гласувах. Всъщност не разбрах дали упражних точно право на глас, тъй като платформата позоволява да оставиш нещо като съобщение, с което да упоменеш кое време предпочиташ. Гласувах за астрономическото/"зимно"/ време.
101
2
 
10
 
! Отговори
пецата преди 5 месеца
тази анкета в сайта даден от ЕС не работи , явно всичко е решено и без нашето мнение
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да го мръднат с 30 мин по средата и готово - всички доволни ;)