Хуманност!? "За" или "Против" смъртното наказание

Изверги влизат в затвора и излизат без проблеми
Обновена: 15 окт 2018 14:26 | 15 окт 2018 11:00, Петя Славова
157

Една жестока трагедия, разиграла се в Русе и разплела се пред очите на цялото общество, изкара на показ "заровена" преди 20 години тема, изпълнена с много силни и противоречиви емоции.

В социалните мрежи възкръсна дискусията "За" или "Против" връщането на смъртното наказание. Политици дори заговориха за отпадането на Института за съкратено съдебно следствие.

Още по темата

Според журналиста Патриция Кирилова темата стана доста актуална не само у нас, а и в цяла Европа.

"Дори министър Каракачанов се обяви за някакъв вид кастрация при по-тежки престъпления. Проблемът е, че в българските затвори условията са прекалено леки, затворниците дори си развиват бизнес. Даже някои затворници, след като излязат, искат пак да влизат. Говорят си с телефони и изкарват пари", категорична е Кирилова.

Тя е на мнение, че по света все още има държави със смъртно наказание, но в Европа сме приели, да сме по-хуманни към престъпниците.

"Има неща, които не се обявяват по новините, за да няма напрежение. Всеки има право да си каже мнението за смъртното наказание, но не е достатъчно това, което се случва с хора, които извършват зверства. Влизат в затвора и след малко време излизат без проблем", уточни още журналистът.

По думите на режисьора Максим Генчев е нужен много сериозен дебат по въпроса за връщането на смъртното наказание.

"Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това", каза още Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доживот без право на помилване, най-тежък труд в мини и подобни и да мре след 10-20 години от трайни увреждания, а до тогава само гърч !
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичова ... аз съм за.Шом АЗ съм за, значи е правилно ;)Айде, действате, тея, дето сме ви наели да ни слогувате в парламента !!!!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъртното наказание е най - лекият изход, за секунда и хоп... За подобни случаи по-добре е доживот без право на замяна в четири квадратни метра. Изпада се в умопомрачение и лудост в която самите те искат да умрат. Много често се случва такива престъпници да правят сами опити за самоубийство, защото смъртта е най - лекият изход за тях!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Б Х КПарадокса е че точно сталинизма отрича всякакъв род престъпност в установения комунистическия рай и обявява за нещастни инциденти всички такива убийства.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За
10
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бъдем хуманни към нехуманни социопати? Типичен пример за тежка обществена шизофрения. Докато продължаваме да се водим по акъла на разни ревливи женички и хипи-***, ще ни убиват, изнасилват, ограбват и т.н. ей така за добър ден. Не е нормално за умишлено убийство реалното наказание да е 7-8 години във възстановителен спа център в които превърнахме затворите по хуманен ЕС модел. За пристъпниците трябват сурови наказания, в това число тежък безплатен труд.
9
5
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТВЪРДО ЗА!ПЪРВИЯ КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ЕКЗЕКУТИРАН ЩЕ Е ББ ЗА ГОЛЯМ БРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!
8
10
 
9
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Смъртно наказание може да се прилага когато суверенът има абсолютно доверие в полиция, прокуратура, съд и тн - т.е. не в България. Тук поръчкови убийства и палежи се приписват на дребни джебчии и клошари.А интересното е, че в страни където Органите са изградили голямо доверие, до тежки наказания много рядко се стига. Ама това е за напреднали.
7
2
 
12
 
! Отговори
Китаец преди 5 години
До ДажеДа така е, на да има и правосъдие а такава няма и няма да има за жалост. Знаеш ли какво разчистване на сметки ще започне и колко хора ще си отидат? Това не е държава и е видно за цял свят !!! Просто тези от които зависи да станем нормална държава не се интересуват от народа ... тези тук в БГ и тези извън !!! Ние не сме и хора ... та нали власт имащите са едни от нас! съдии прокурори, полиция адвокати ... имам и друго да кажа но ще изтрият текста ...
6
21
 
6
 
! Отговори
Б Х К преди 5 години
Какво?!?! Никакво смъртно наказание ! Не сме в ерата на Сталин !!! Затвор и за добро поведение . може да се излезе след 15 години примерно ! Каква е тази НЕкоректност ?!?! Трябва да бъдат възприети новите ЕВРОГ_ЙСКИ "ценности" , които биват налагани и ще бъдат наложени ... искате или не !!! Да живее Български Хелзинкски комитет и "ПАРАДИТЕ НА ЛЮБОВТА ... И ... РАЗЛИЧНИТЕ" !!! ...... Виждаме , че в България вече има доста "РАЗЛИЧНИ" момчета с обръснати крачета и гърдички и тесни панталонки !!!!!
5
1
 
32
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 5 години
В нормалните страни (като Япония и Китай) има смъртно наказание. В кочините като Бразилия, Мексико, ЮАР и т. н., няма дори доживотен затвор. Едните са мирни и проспериращи, другите са военни зони, с неграмотно и мизерстващо население. Ние сами избираме каква страна ще оставим на децата си.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВОТО И НАКАЗАНИЕ ДА се изпълни ЗА и з р о д а убиец, МАЛКО ще му е!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че такива като тоя са точно за разстрел няма спор.Но найстина ли вярвате че политиците след като 20 години не въведоха смъртно наказание точно сега се сетиха.Някои казват че е от популизъм но не мисля.Какво гарантира че утре това смъртно наказание няма да го използват тези политици за да се отърват от всеки дето не ги кефи с нагласени дела и инсценирани престъпления.Какво гарантира че дори сегашните защитници на смъртното наказание няма без вина да бъдат убити от авторитарен лидер като Ердоган.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ново театро за притъпяване на реалността...
1
0
 
40
 
! Отговори
Даже преди 5 години
и патрона да си плащат!