Животът е шарен: Половината българи купуват дрехи втора ръка!

Близо една трета не го правят от бедност, а за разнообразие
98
Животът е шарен: Половината българи купуват дрехи втора ръка!
Снимка: flickr

49,9% от българите са купували поне веднъж през последните 12 месеца дрехи втора употреба, а 23% се обличат само по този начин. Това показват данни от представително проучване на агенция "Естат", поръчано от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.

Преди две години в подобна анкета процентът на пазарувалите поне веднъж дрехи втора употреба беше 41%, т.е. за две години тези българи са се увеличили с 8 процентни пункта, пише "24 часа".

Още по темата

Данните сочат, че процентът е почти еднакъв във всички големи градове, единствено в София е с около 8% по-нисък.

Все пак около 27% от анкетираните твърдят, че никога не са посещавали магазини за употребявани дрехи, сочат данните.

Първенството сред най-посещаваните от българите магазини за дрехи държат моловете. Онлайн магазините са на второ място, но на трето веднага идват магазините за дрехи втора ръка. Освен физическите вече има и много онлайн магазини за употребявани облекла.

В България вече има над 3000 магазина за дрехи втора употреба. Доскоро те се намираха предимно в крайните квартали, но вече отварят врати и на централни булеварди в столицата.

По данни на асоциацията в този бизнес са заети около 8000 души. Освен видимата му част – магазините, те работят и в сортировъчни центрове, в които първоначално облеклата пристигат във вид на текстилен отпадък. Там годните за повторна употреба дрехи се отделят и поемат към магазините. Дезинфекцирането им се прави още в страната изпращач и това се доказва със специален сертификат.

Според председателя на асоциацията Севдалин Спасов около 1000 от тези 8000 заети се занимават изключително само с онлайн магазините за употребявани дрехи.

Причината за бума у нас е в затегнатите през последните години правила в Западна Европа по отношение на текстилните отпадъци. Според последната европейска директива в тази област до 2025 г. всяка страна членка трябва да има своя собствена програма за оползотворяване на текстилните отпадъци. Те трябва да бъдат извадени от общия битов отпадък, т.е. се налага да се събират разделно. След това поне 50% от събраното трябва да се употреби повторно, а другата половина да се изнесе.

Но в държавите с висок стандарт с употребявани дрехи се обличат малцина и затова повечето страни членки предпочитат да изнасят този отпадък.

Полша е най-големият сортировъчен център за употребявани от западноевропейци дрехи, но България също се превръща в такъв, твърди Спасов.

Това все повече става доходоносен бизнес. Според председателя на асоциацията родни фирми купуват отпадъка за 30 до 60 евроцента на килограм, рядко за 70 цента и то ако идва от скандинавските държави.

Транспортните разходи зависят от разстоянието, но едва ли добавят повече от 1-2 евроцента на килограм върху цената.

След сортирането около 70% от отпадъците се оказват годни за повторна употреба дрехи. 10% се купуват от БДЖ и автосервизите, които чистят с тях машини и части. 15% се рециклират и само около 3% се депонират като отпадъци.

Сортираните дрехи се разделят на две части. По-качествените се пускат в магазините за продажба, най-често между 3 и 5 лева бройката, а по-некачествените се изнасят за страни от Третия свят. Според Спасов държавите, в които най-често се изнасят, са Пакистан, Индия и африкански страни.

Съвсем малка част – около 3%, според Спасов представляват маркови дрехи, които се продават малко по-скъпо.

Трудно може да се пресметне каква е нормата на печалба в този бизнес, защото не се знае предварително колко годни дрехи ще излязат от един камион с отпадъци. Според данни на асоциацията общият оборот само на фирмите, които са членки на асоциацията, е 114 млн. лв. за 2017 г. Платените от тях данъци, осигуровки и такси и мита са 14,5 млн. лв.

Според изследването на “Естат” например около 27% от редовните купувачи на дрехи втора употреба изобщо не са бедни, а са по-скоро млади хора, предимно жени, които намират този начин за разнообразяване на гардероба си за по-интересен, отколкото да следят модните тенденции.

Според данните 62% от българите предпочитат да подаряват старите си друхи на близки или нуждаещи се. Другото типично нашенско явление е оставянето на старите дрехи до контейнерите за смет - така постъпват около 37% от анкетираните. И само 20% са посочили, че участват редовно и в акции и кампании по даряване на стари дрехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Има много магазини предлагащи дрехи на нормални цени. Българина иска Гучи и затова пазарува и втора употреба.
42
5
 
15
 
! Отговори
..... преди 5 години
Няма проблеми, коалицията е стабилна и икономиката расте. Българина е щастлив.
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам един приятел който пазарува носени дамски дрехи и после той ги носи, но не от магазите за втора употреба а от жени.
40
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло дрехите втора употреба не са " ок",но ако се поровиш можеш да откриеш страхотни неща,неупотребявани и класически,които да носиш няколко сезона и винаги ще си нормално облечен отколкото кича който се продава като "мода" по магазините.Всеки преценява сам за себе си.Лично аз много пари за дрехи не давам защото са пари на вятъра.Предпочитам да ги вложа в по качествена храна и пътувания отколкото за"модерни" парцалки.
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По света се гледа колко пари имаш или дали си известен, умен, можещ и т. н.Тук се гледат само обувките и дрехите. Толкова му е акъла на съвременният новобългарин.
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на пари. Те някой хора само парфюмът им е $200, а дрехите им са скъпи, като се започне от, до.Но човек знае и 2 и 200. Като няма пари, и си купуваш за толкова, за колкото имаш.Мака че това чисто новобългарско "По дрехите посрещат... по дрехите изпращат" е характерно само за съвременна България. По света и богатите ходят неглиже и в някакви супер евтини дрехи, обувки и т. н. Разбира се вече на официални мероприятия ходят изтупани, но това е рядко. Всекидневието им е друго.Тук не е така.
37
8
 
5
 
! Отговори
ром=сиганин преди 5 години
34 купувахме и без вратовръзки ,но купувахме по 2 чифта и адидас се продаваш,но Ромиката беше по-добра от другите .
36
15
 
10
 
! Отговори
SecondHand преди 5 години
Втора ръка вземам само на белот.А иначе в бг-то и тоалетната хартия е втора употреба, а някои хора са толкова бедни, че си носят Презерватива на вулканизатор.
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дни много реклама на магазините секънд хенд в Днес.бг. Защо така?Платен репортаж ли е или ни съветват да си купуваме износени, избелели, протрити, съдрани, *** дрехи на умрели хора? А цените на секънд хенд вече са надути до безбожност. По- евтино излиза да си купиш нова дреха.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първи през тези дрехи втора употреба минават собствениците на бутиковите магазини - вземат, химическо, етикиране и 60-80 бройката пък вие мислете че е нова
33
10
 
6
 
! Отговори
ром=сиганин преди 5 години
ПРИМАКС Е еФтин на Запад-ловите самолета и си купуват нови тениски за 2 евро ,яке-за 10 евро ,джапанки за 1 евро ...но нови ...а не носени и преносени дрешки на ..... .Нали можем да пътуваме свободно из Европата ,що не ходите да си купувате там.....а купувате *** тук на Запада.Ужас и шок от нашият човек .И пак ромите са му виновни на бай Ти ***,не че тях не трябва да ги окаушват тези които нарушават закона и без значение от етноса . Дайте да живеем в мир и дружба,а престъпниците в чауша.
32
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле в ЦУМ имало всичко???В кой ЦУМ? В Каспичан?Защото в Софийският нямаше нищо.Всичко що годе годно беше под масата, и трябваха връзки. Но то не само в ЦУМ беше така, а във всеки магазин, книжарница, учреждение.В ЦУМ като отидехме за обувки или маратонки и обикновено нищо не купувахме. Като пуснеха "Ромика" или "Тренинг" и наставаше революция, опашки... и пак без връзки беше невъзможно да се доредиш.
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз самият имам възможност и си купувам нови маркови дрехи (да кажем риза за 140 лева и дънки за 200), а баща ми пазарува само от секънд-хенд и много от попаденията му не отстъпват по качество на моите дрехи, дори да не си е уцелил точно размера или да изглеждат малко пенсионерски.
30
7
 
21
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Аз си взимам дрехи втора ръка, пералнята и фурната ми също са втора ръка. Взимам си книги втора ръка също. Не виждам нищо лошо в това.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалкото е, че половината от тея дрехи са от дарения ...
28
5
 
9
 
! Отговори
беден депутат преди 5 години
Е толкова ли е скъпо да литнеш до лондонското сити и да си напазаруваш каквото ти трябва?Бирата ми я пращат от Чехия, храна ми пращат от всякъде по света, а за дрехи летя сам, верно неудобно е, но пък според мен така е по-добре.Все пак имаме представителни функции и за пред народа (тея как ги мразя) трябва да изглеждаме добре. Отделно разбира се и да се храним добре, и да пием качествени напитки.Не ми е лесно, но какво да се прави, работа. И почиваме насила в някакви курорти. И командировки.
27
6
 
23
 
! Отговори
други не признават преди 5 години
49% признават, че купуват 2. употреба, още 30% крият, че си купуват 2. употреба дрехи. Истината е, че народът е беден и купува употребявани вещи и дрехи.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РОМ-СИГАНИНБегай от тука *** ...
25
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм купувал дрехи втора употреба и не познавам човек, който да го е правил. Като знам как се правят такива анкети, съм сигурен, че истината е съвсем друга.
24
1
 
35
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Купувал съм си риза с къс ръкав ( за 3лв) от second hand и съм я носил с години, и обратното: купувал съм си нова риза 30лв и след две пранета не става и за гледане !