Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!

Страната ни има нормална раждаемост, проблем е със структурата на населението
19 окт 2018 07:00, Боряна Павлова
198
Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!
Снимка: архив, БТА

В България няма ниска раждаемост, но има "уникално висок отрицателен естествен прираст". Това обясни доц. Георги Бърдаров на представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от него и доц. д-р Надежда Илиева.

Според прогнозата на учените през 2030 г. 42% от населението на страната ще е съсредоточено в шест града - - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2%.

Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Още по темата

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". Той посочи, че изследването цели да разчупи клишетата за демографската ситуация у нас. И допълни, че прогноза от типа "България изчезва" е пресилена.

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", успокои доц. Бърдаров, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.

Страната ни има нормална раждаемост за европейска държава, но и "уникално висок отрицателен естествен прираст".

"България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила.

"Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас.

Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

"У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България", обобщи доц. Георги Бърдаров.

Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

"Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина," коментира доц. Георги Бърдаров.

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента по География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 144
Да помним!
Никой през 1995г. не казвал ,че след 15г. ромите ще са мнозинство!
Да имаше такива прогнози за след 20-30г.
тоест за 2025-30г.
Аз мисля ,че ще влезнем в тази прогноза,та ромите сега са 30-40%!
Не гледай София ,а виж какво става в северозапада и други области!Там ромите са към 50%!
140
3
 
4
 
! Отговори
Хахаха помним преди 5 месеца
Нали 1995г ни плашехте , че след 15 години ще има повече роми от българи.Минаха 23 и все същото си е.Каде са камилите пиещи вода от Дунав.Нали Ванга го предрече , а защо ЕС още съществува , вече трябваше да го няма.А Китай още не е превзел света , защо.В Германия има бели и то 92% , а не турци и араби , защоооо
139
0
 
0
 
! Отговори
Да ви кажа честно преди 5 месеца
Много мразя когато правят спекулации. Оооо ромите ще това онова в България през 2030г. Абе то не се знае какво ще стане в 2030 па камоли дали човечеството ще оцелее до 2030г. Имайте в предвид че живеем в адски времена не само в България но и по света. Всичко се случва конфликти , промени и дай боже да не става война. Значи човечеството еволюира през това време докато живеем адски. Има хора които всеки ден измислят нови изображения и открития. Които могат да решат много от проблемите на човечеств
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е краят.
Затриха ни. Успяха да си постигнат целите.
Поне повече пари да бяха наринали. Евтино ни прададоха.
137
1
 
12
 
! Отговори
USA преди 5 месеца
90% с по ниско от средно - демек без образование
136
1
 
21
 
! Отговори
до всички преди 5 месеца
Народ,който гласува да го управляват индивиди,като Боко тиквата е нежизненоспособен. А в природата,нежизненоспособен измират. Извода....е за Вас.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спасяваме младежите да не избягат от българия като ги правиме наркоманчета
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо тях, после мутрите... И тогава ще настане Рай на земята българска!
133
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 134 преди 5 месеца
Писах достатъчно ... и за патрЕотите...и за малодушните некадърници, които се криете зад Ботев и Левски ... все едно са параван в японски ресторант...
Ти си от тях - голяма уста... и зад нея - лош дъх!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълно с патреоти тука на лапачка от Герб.
131
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До циници и всички мало.умници:
За да мразиш народа си трябва да си напълно деградирало нищоже.ство! За което едва ли са виновни съотечествениците ти. Нормалните хора се борят с живота и не мразят всичко и всички...
Не за първи път унищожават нас и държавата ни, винаги сме се изправяли. Както и винаги е имало безволеви плужаци..
130
24
 
5
 
! Отговори
Времена преди 5 месеца
Едно време по тези земи са били турците, п..омаци..те, после българите, някой ден ромите...Нищо не е вечно, даже в англия, англичаните вече са малцинство.... картата на света се мени постояно няма какво да се драматизира с това....
129
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
някой да иска да живее в България ?
аз такива хора не познавам
освен пенсионерите други имали които да искат да живеят в България
128
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много шум ,а не се прави -нищо от държавата,КАКТО ВИНАГИ.
127
8
 
13
 
! Отговори
Циник до ръбчетата преди 5 месеца
РодолюПци
Няма да ви изброявам - вие си се знаете!
Всяка неуспяла , некадърна мижитурка у нас - ползва Ботев ( емигранта застрелян в тила от българин ) и Левски ( предадения от българи ), като щит и оправдание за собственото си малодушие и страхливост обърнахте ги на noдлоги!!!.А други ръбове със заплати от 510лв. разсъждават колко малко пари са 200€ месечно ( за 100€ лизинг на нов Fird Fiesta ) няма толкова прост и топящ се народ - като този на ръбовете!
126
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички знаем какво е решението на проблема, но обикновения човек не може да роди 4 деца и после да се чуди кой ще ги убие на пътя или изнасили в парка. Да не говорим за икономическия геноцид над нас.. Без Истински държавници няма шансове. Последните 30 г липсват..
125
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голямата мечта на българина днес - да се присламчи на готово, на чуждата трапеза, където да забие жадно зъби и да смуче докато има, после ще се присламчи другаде, ей това са днешните български "герои", това са днешните възвишени родни будители. Там му давали соц. помощи, отглежда ли го, той не се напъва, утайка си е, но живурка без да се напъна и това го прави неописуемо щаслив, голям тарикат. Виж да се напъне, да направи нещо сам - не, това не е за него, това е непосилно за него.
124
18
 
18
 
! Отговори
Раковски преди 5 месеца
Който иска да бяга - прав му път. Нямаме нужда от предатели и страхливци тук.
123
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 124

Защо според теб боравя с понятието принудителен труд?
Как иначе ще ги накараш да работят, поне тези - днешните, които още от предучилищна възраст са свикнали да слушат у дома си за "хватките", чрез които могат да се издоят от социалните фондове какви ли не пари.
Онези от тях, които искат да работят, сами си намират работа. Проблемът са другите, които нямат никакво намерение да работят, защото не искат.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
" Станете австралийци и бъдете най-свободните хора на планетата"

А защо не избягате в ЮАР? Сега е модерна тази дестинация за емиграция.