Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!

Страната ни има нормална раждаемост, проблем е със структурата на населението
19 окт 2018 07:00,
198
Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!
Снимка: архив, БТА

В България няма ниска раждаемост, но има "уникално висок отрицателен естествен прираст". Това обясни доц. Георги Бърдаров на представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от него и доц. д-р Надежда Илиева.

Според прогнозата на учените през 2030 г. 42% от населението на страната ще е съсредоточено в шест града - - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2%.

Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Още по темата

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". Той посочи, че изследването цели да разчупи клишетата за демографската ситуация у нас. И допълни, че прогноза от типа "България изчезва" е пресилена.

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", успокои доц. Бърдаров, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.

Страната ни има нормална раждаемост за европейска държава, но и "уникално висок отрицателен естествен прираст".

"България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила.

"Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас.

Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

"У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България", обобщи доц. Георги Бърдаров.

Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

"Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина," коментира доц. Георги Бърдаров.

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента по География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
7
 
! Отговори
До 115 преди 5 години
Да прав си, той и Паисий Хилендарски е писал за министри, правителства и т.н. Днес е много модерно да си обикновен човек от който нищо не зависи, някакъв страничен наблюдател с две завряни дълбоко в дупето ръце, но с големи изисквания спрямо другите. Добре щом си горд от това, че нихилистично мрънкало, това си е твоя работа, такива като теб историята ще ги запомни като утайката на обществото.
111
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два дни.Кастело ди Сан Марино. Бояна.Заведението приживе е на Младен Мутафчийски със съдружник Маджо.Брилянтни източници на АФЕРА онзи ден засякоха Бойко Борисов на среща с Пашата и Маджо.Много неприятно впечатление на брилянтните ни източници направи абсолютния непрофесионализъм на охраната на Бойко Борисов. Охраната едва не влиза в ресторанта, но от грешната страна.И се налага Борисов да обикаля цялата кола откъм багажника, за да влезе в заведението, което от какъвто и ъгъл да го погледнеш си е непрофесионално, защото поставя Вожда Слънце на риск, поради т
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е нормалното на раждаемостта, разхождайки се в София на всеки 100 пенсионера я видя едно дете или млад човек, я не.
109
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Единствената надеждаКъде ще работят, като не ги вземате на работа?Един разумен коментар не срещнах до тук- принудителен труд, изселване, газови камери... и цъкане на минуси.Вземи ги на работа в твоята фирма, ще ги вземеш ли?
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 119Ти си мислиш, че като изгоните едни хора и ще заживеете по- добре?!Вие ще се самоизядете помежду си.В условията на криза хората се насъсквали срещу малцинствата. На това сме свидетели днес. И то ни показва едно- обществото е в дълбока криза.
107
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешното поколение от българи за жалост е един бъркоч от ***, то не се гей-дезертьори, то не се неудачници, пораженци, мързели и примадони. Някой бил длъжен да му плаща за да е българин, някой е длъжен да го отглежда!? Ако направим паралел с онези българи от 19 и началото 20 век, спрямо това което представяваме днес, нещата са повече от жалки - нашите деди са давали живота за да я има България, днес разни *** за 200 евро месечно я заплюват.
106
3
 
13
 
! Отговори
дай пример! преди 5 години
До Анонимен 114Какъв род и родина, бе? Какво прави Родината за народа си? Едни се оядоха от нашите пари, а други ще умират от глад и мизерия за Родината си.Това криворазбраните патриоти сте толкова пошли и евтини с тия мантри за "предатели", "родоотстъпници" и пр. глупости. Какво направи вашата партия за народа?! Посочи едно полезно дело, което са направили ОП за хората!
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нормален бял мъжИ като те изпапат аборигените, знаеш ли колко свободен ще станеш? Духът ти свободно ще се рее в небитието.Не го казвам, за да те дразня. Но не е ли по-добре да изтикаме оттук манипулаторите, които ни разиграват вече 29 години, да сложим на мястото им тър_теите от ромските махали и да ги накараме да работят (или да се изселят по своя воля, ако не им харесва принудителния труд), после да си оправим държавата и да си живеем като бели хора?
104
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Законите трябва да са такива че да се насърчават хората които работят и правят полезни неща. Настоящите закони не са такива. Не е страшно че пенсиите са ниски. Страшно е че тези които ще трябва да работят за тези пенсии ще избягат.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114Не са 200, а 184 евро. За Германия това са дребни пари.Изобщо не го слушай този. Няма смисъл да спориш се него.
102
6
 
9
 
! Отговори
нормален бял мъж преди 5 години
Голяма част от нас вече са подали документи за емиграция в Австралия, но се надяваме да помогнем на всички нормални бели хора желаещи да напуснат България. Интернет порталът ни ще бъде готов след нова година, който има желание и възможности ще ни намери. Вече ни омръзна от лъжи на политици, а и не виждаме нищо реално да се прави , само празни приказки, затова лозунгът ни не е за България, а е:" Станете австралийци и бъдете най-свободните хора на планетата".
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113За нас- народа, никой няма да пише в учебниците по история. В учебниците ще пише за правителствата, президентите и министър- председателите, кабинетите. Ще анализират всеки проект, реализацията му, ползите и вредите от тях. Всички реформи и последиците върху народа. Няма да има нито една добра дума в учебниците за никой управляващ.
100
2
 
9
 
! Отговори
Единствената надежда преди 5 години
да се очовечи проблемната част от населението е да ги накараш да работят!Как да стане това?Спираш всякакви помощи и с твърда ръка прилагаш закона срещу безделничеството! Отказваш се от подписания документ, забраняващ принудителния труд, защото актуалните условия в България налагат да се прилага такава мярка.Като видят, че няма лабаво, проблемните хем няма да се плодят толкова, хем сами ще стигнат до извода, че могат да осигурят по-добър живот на децата си само ако ги накарат да учат.
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до 100Не е за вярване, колко елементарно-простоват човек си. Дава ли ли соц. помощи от 200 евро? Браво велик си, "завиждам ти" за голямото постижение. Разбира се, че за 200 евро си струва да продадеш род и родина, да живееш в изгнание, ей това е геройзъм - още веднъж браво на теб.
98
8
 
2
 
! Отговори
защо да учат?! преди 5 години
Защо изобщо споменавате, че ро.мите били необразовани? Висшистите били малко.Не допускате турци и ро.ми на добри работни позиции, цялата администрация е партийно назначена на ГЕРБ и ОП, а дъвчете образованието. Защо да учат тези хора, след като не им позволявате добра професионална реализация и ги третирате като 2. качество хора?Тук-там назначавате по 1-2 души от етноса, колкото да кажете, че няма дискриминация.
97
0
 
7
 
! Отговори
Щом е намесена БАН преди 5 години
в изследването, нали знаете за какви цели можете да ползвате хартията, върху която са написани обобщенията от това изследване? За друго не става!БАН прави такива изводи, каквито са били продиктувани от управляващите още преди да започне изследването. БАН оцелява така. Няма значение кой управлява.Затова сега ви обясняват, че образоването на ромите ще реши проблема. Едно е сигурно - по този повод ще се "усвоят" много пари. Резултатът отсега е ясен - все едно да наливаш вода в каца без дъно.
96
2
 
13
 
! Отговори
нормален бял мъж преди 5 години
Събираме се група от нормални бели мъже до 30 години, почти всички с висше образование и добри професии и говорещи свободно английски, които се готвим да емигрираме в Австралия, идеята е членовете на групата да си помагаме при придвижване на документи, легализация, намиране на работа, първоначална квартира. Засега сме около двадесет и обмисляме създаването на мрежа , подпомагаща желаещите за емиграция. Скоро ще пуснем и интернет сайт, идеята ни е ,че не виждаме шанс за нормален живот в България
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са много възмутени, но какво правим по въпроса? Едно голямо нищо. С този нихилизъм, мърморене и мързел, това ще е съдбата на България, с мислене от типа след мен и потоп толкова. Един ден в учебниците по история, ще пише за нас, че сме се предали, че сме дезертирали, че сме се провалили, че сме поколението ликвидирало България и българщината.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете платено здравеопазването, което планирате в момента, и ще видите какво значи смъртност!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цинковата кофа пак се е раздрънчала. Явно в Германия помощите за безработни са щедри. Затова не обикаля да търси работа, а седи и пишурка.