Платила ли е България злато на Русия за Освобождението си?

Операция "История" по Bulgaria ON AIR коментира теории на конспирацията
23 окт 2018 07:10, Анисия Иванова
351

В българската история има много теории на конспирацията. Една от тях е за това платила ли е България злато за свободата си на Русия.

"Тук се смесват реално съществуващи факти, като това че България е платила издръжката на руската армия по време на Временното руско управление с 10 милиона златни рубли, с легендарната версия за златно съкровище на Вълчан войвода, натоварено на седем каруци и дадено на руснаците за да ни освободят", коментира журналистът Стойчо Керев в Операция "История" по Bulgaria ON AIR.

В студиото бяха разказани и други конспиративните теории, че името Кирилица на нашата азбука е заблуда, тъй като тя е създадена от Св. Климент Охридски, а Светите братя Кирил и Методий са създали глаголицата, че Георги Димитров е бил убит от НКВД заради идеята му заедно с Йосип Тито да правят Балканска федерация и народнодемократично управление, което е по-различно от властта от съветски тип. 

Коментирани бяха и темите има ли масонски символи на банкнотата от един американски долар и защо съдбата на България е важна за големите световни сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
19
 
! Отговори
о неразумний ... преди 5 години
българите не искат да повярват, че "кратката руско-турска война 1877-78" не е имала освободителен характер, а автономията която получава княжеството е следствие на нея! *** не четете ли русски енциклопедии и история!?
39
54
 
19
 
! Отговори
Владислав Коцев преди 5 години
Само майка Русия е подкрепяла България и се е грижела за нас като за родно дете, сменяйки ни пелените и кърмейки ни с майчино мляко от Сибир!
38
2
 
9
 
! Отговори
именно преди 5 години
значи България НЕ Е БИЛА ПОД ТУРСКО РОБСТВО,щом като и Русия се в "грижела"за данъци и други"привилегии"за населението!!!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безносестия се уредил с предаване бе?! Не знаех досега. Гледам си е ъпгрейдввал малко и носа, ама има още доста какво да се желае, пак си е сплескан. А за "уменията" му на журналист е по-добре да се замълчим...
36
10
 
6
 
! Отговори
batmario преди 5 години
7 каруци злато...Златото тежи-Колко ще вземе една каруца?За мене това даже би обидило руската армия...Искам да видя поне нещо от това за да се убедя...Вай Вълчо може да е искал нещо такова но мисля че не е станало...Папата би предявил претенции за такова злато...Римските рудници са собственост на Рим...нищо че са в България...
35
4
 
8
 
! Отговори
32 преди 5 години
"Се задължава" не значи, че е платила. Имаш покана за Клуб 80.
34
4
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Всичко във видеото е глупост, с изключение убийството на Георги Димитров. Сталин наистина го е убил (НКВД по-точно, начело с Леврентий Берия, другия грузинец, те са експерти по отравянията), защото Гецата е искал с Тито да правят голяма Югославия, от Черно Море до Алпите, а това намаля влиянието на СССР на Балканите.
33
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златото на България изверга Тодор Живков го хариза на руснаците, над 30 тона злато!!!
32
19
 
29
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Първо, нека всички спрем да употребяваме думата - "освобождение", защото руската окупация не може да се нарече о този начин. След това, въпросът за източването на България по това време, а и след това, изобщо не е дискусионен. Освен, че сме плащали в реални пари (златно обезпечени), руснаците са се разпореждали с данъците (тоест са ги прибирали), селскостопанската продукция (зърно), и т.н. Само тези 10 милиона рубли са се равнявали на повече от 30 тона злато.
31
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България плати на лошите руснаци злато за свободата си" - поредната статия на Шоррошоидчетата, за да може шефовете им във Вашингтон да са щастливи.
30
21
 
31
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Нищо не сме платили - глаядна, въъшкава, оскубана България какво да плати? Нищо не сме имали освен едни бедни селяни с геги. "Елитът" са били чорбаджиите със земя и животни. Златото е било в турските бейове, няма как те да са го дали.
29
1
 
16
 
! Отговори
Ганя Балкански преди 5 години
Преди малко отивам до магазина взех хляб и сирене. Платих си!
28
4
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До до 17ДА ПЛАТИЛИ СМЕ СИ !ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТ""Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години."""
27
13
 
22
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
Четете повече и не вярвайте на Ивката. Дългът е прехвърлен на България с 50 г. гратисен период. Не е платена нито една стотинка. Идва Октомрийската революция и дългът отива в историята. Те това.
26
11
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Действието изваждане на никой никога не е приятно. Не се дръжте като български митничари и само да прибирате в джоба. Защо мислим, че свободата да имаме собствена държава трябва да е дарение. Каква е цената на един човешки живот? Защото за да имаме държава са дадени стотина хиляди руски жертви. Ами да си бяхме останали в османската империя заедно със златото, което гарантирано щеше да бъде прибрано пак от нея. Това са размисли на дребни робски душици, които вечно търсят удобния господар.
25
5
 
14
 
! Отговори
27 преди 5 години
Ти драги ми Смехурко си типичен пример за поколението на мазните, лоени евро фурнаджийски лопати, които възпита системата последните 30 години. 50 процента грамотни, от тях 40 процента разбират съдържанието. С една дума на територията на един, който чатка нещо се падат 4 олитата. Ще основа награда Клуб 80.
24
18
 
12
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
За какво "Освобождение" плямпаш, нали беше Имперска окупация от страна на Русия? Колко струва живота на 180 000 човека? Плстили били и то милиони. Вие сега немате толкова пари. 10 тона злато. Ха-ха-ха.
23
11
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕЧНО ПРИЗНАТЕЛНИ ЩЕ СМЕ НА ХРИСТИЯНСКА ЦАРСКА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НИ! И ДА ПЛАТИЛИ СМЕ СИ НА ЦАРСКА РУСИЯ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НИ, ЗАЩОТО ТЯ НИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ТУРЦИЯ В 10-КИ МИЛИОНИ КОИТО РУСИЯ ИМ ОПРОЩАВА , ЗНАЕЛА Е, ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПОЛУЧИ ОТ ТУРЦИЯ!----------ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НА ЛЕНИН, СТАЛИН И ФАЛШИВИЯ ПУТИН ЗА БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕДИМНО ЗЛО И СМЕ 50 ГОДИНИ НАЗАД В РАЗВИТИЕТО СИ БОЙКО СЪЩО Е КОМУНИСТ!
22
1
 
2
 
! Отговори
17 преди 5 години
Ти искаш май да си предсъавител на Клуб 80 в парламента. Добра идея, ще имаш 40 процента подкрепа.
21
18
 
18
 
! Отговори
1111 преди 5 години
То цялата история на България е една ИЗМИСЛИЦА!