Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен........Кирил и Методий.......имена се знаят,не си спомням в момента.....Църхо и Страхота са рождените им имена, споменават се в редица източници, а че били по произход българи го твърди самият Климент Охридски - в краткото си житие за Кирил.
72
8
 
4
 
! Отговори
Една комплексарка преди 5 години
До 69-АнонименТи не си ли българин, че си плюеш народа?
71
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен неправилно се поставя акцента на този проблем със Самуил. Ама за какъв спор става дума, спор няма, въпросителни в световната историческа доктрина също. Влизайки в "спор" сами си го набиваме. Иначе, хората там не са виновни, те самите са жертви на един от най-големите геноциди на ХХв., извършен от сърбите, в съучастие с руснаците но и редица техни си предатели от сорта на Груевски. Впрочем, той е щастливец, че не живее във времето на Ванче Михайлов, вечна му памет.
70
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Василий ... бил кръстен Българоубец"---Божидар Димитров го е учил това в учебниците по история в 4 клас, както и аз и милиони други българи, така че няма как да е негова измислица.Аман от измислици създавани от тотално неграмотни нагли човеченца.
69
4
 
3
 
! Отговори
Митко преди 5 години
До 50, Изказваш се като член на Световния Цион хванат по бели ***....
68
6
 
15
 
! Отговори
Хаштак преди 5 години
И българи и македонци са тапаци, така че могат да се обединят под едно общо име.
67
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те трябва да признаят безспорно общата ни българска история и произход, а ние може да признаем техните наложени различия и особености спрямо нас след 1945г. Пак е голям успех, че днес поне обсъждат с нас тия въпроси, а не с бившите им сръбски стопани.
66
5
 
2
 
! Отговори
Митко преди 5 години
До 51 изказваш се като член на Цион хванат по бели ***....
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Б.Б. заедно с В.С. на кой цар служи.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: привет от ГерманияТи си толкова германец, колкото онези са македонци. Разбра ли за какво можеш да спориш !!!!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвърляйте чоп.
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елините не са народ. Елинизма е обществено течение, носители на което са касти от Древен Египет. Азбуката им т.н Древно Гръцка е изкуствена, родена в определени школи (Александрийската).Не случайно учител и вдъхновител на Александър е Аристотел. Същия описва едни погребални традиции, на народ, нямащи нищо общо с коренното население на древна македония, тракия и дори т.н. гръцки погребални традиции от елинистическия период.Та кои точно Гръци са пристигали 7ми век ПХ, скъперниците или елините?
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво има да се спори. Самуил е велик БЪЛГАРСКИ владетел, но за съжеление - изключително некадърен военачалник.
60
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че Василий Македонски Серски бил кръстен Българоубец е повече от мит.Пълна измислица на Божидар Димитров и фалшивия му институт.Както и титлата му професор беше фалшива.Той никога не е бил професор. Бойко Борисов го произведе за такъв, защото му се мазнеше постоянно.
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе знам, ама българите яко се изгавриха с тия светещи очи.от камуне-скулптор какво друго да очакваш? Добре поне, че не му е турил и петолъчка :)
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме естествен съюзник в лицето на гърците- те няма как да приемат някаква македонска история- това е абсурдно и е лудост. Общият ни произход и начало не изключват сегашните им различия и желание за различност. Черногорците са пример как една част от сръбския народ се е обособила днес. Така щеше да стане и с видинското царство вероятно...
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я им закривайте държавата на тия да не се мъчат!
56
17
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Някой вярва ли на български историци ?! Аз не вярвам и имам много основания за това . Ако искате питайте ме защо не вярвам ! На всеки такъв въпрос ще отговарям само с 1 конкретен пример за да се оформи една дълга дискусия и да стане по-интересно !
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, ама българите яко се изгавриха с тия светещи очи.Няма такъв срам и позор.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа Кирил и Методий в много стари източници е писано,че са от български произход, също и че са славяни,източниците са няколко,същевременно те са и византийски поданици. Дори когато се обръщат към Кирил и Методий за помощ,казват,че те са от Солунско където се говори славянски и затова се обръщат към тях да съставят славянската азбука,а имената Крил и Методий са църковни,това не са им истинските имена,но и истинските имена се знаят,не си спомням в момента,но не трудно да се намерят.