Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
23
 
! Отговори
Що се излагат ? преди 5 години
Ще изясняват това що е ясно ? Пълен нонсенс, айде наще малко по-твърдо по тия въпроси. Толкова млада държава......те за история спорят. :/ Изкуствена д-ва с изкуствен народ.
92
4
 
17
 
! Отговори
тъй е тя преди 5 години
До Анонимен 80Щото са един джинс!Толкова си мязат в щуротиите,че няма на къде повече!Македонците не са причина,те са следствие!Причина са българите!И по точно Фердинанд,и наведените му дупедати с тяхната космическа простотия и алчност!
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97Естествено че е измислица! То затова му направиха светещи очи
90
2
 
9
 
! Отговори
Бе то и ЕВРОПА е, преди 5 години
била област, част от Тракия и стигаща до Босфора, ама сега целия континент носи това име.(Областта Европа е отбелязана, че обхваща част от Родопа, Странджа и Юго-западните черноморски брегове. В своята "История" и Херодот посочва там земята Европа.)
89
32
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 5 години
В коя история - в БожидарДимитровата ли ?Освен това случката с ослепените войници е пълна измислица.Отдавна е опровергана навън, само в България се използва за вътрешна употреба.
88
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България винаги е играла предателска роля по отношение на Македония, а после българите се чудят защо македонците не ги обичат.Логично е според мен.
87
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самуил с едно катастрофално загубено сражение, затрива България за 200 години. Мдаааа не е направил малко за България...Да си го вземат македонците.
86
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са траки, освободили се с помоща на Атила и вероятно веднага след това се наричат българи. Това не се знае, но се знае, че са си в България поне от 480г. за което има доказателства.
85
5
 
39
 
! Отговори
Василий II - преди 5 години
в историята e известен като ***, а не като Македоноубиец. Макетата да отидат в Гърция и да четат историята, за да не ръсят простотии. МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЯМА!!! Също както и Румънците - тяхната история е отпреди 250 - 300 год. най-много.
84
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпите българи през Балканската война не пратиха никакви войски в Македония,въпреки че това им влизаше в Съюзническите задължения.С това дадоха силен коз на сърбите които завзеха Македония.После след дъжд качулка.А и не оставиха Солун на гърците,срещу което получаваха цялото Беломорието и Одринско.Квото сам си направиш никой не може да ти го направи!
83
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отделянето на Сърбия от България, не е модерна измислица а плод на борбата вътре в Християнството. Между другото и в древни времена на събори са решавали точно толкоз безумни въпроси, за неща които никоя страна не е можела да докаже еднозначно. Следствие на това са се делели на партии и са воювали, за силово налагане на Истината. В тогавашните медии, също се е публикувала пропаганда. Един такъв е мита за избодените очи на 15 000 български воини.Вероятно само управленския елит на Скопие е пост
82
11
 
9
 
! Отговори
10 стинки преди 5 години
Съгласен съм. Братя близнаци единият по-голям с 1200 години. Първият македонец димитър Благоев 1856 г.Първият руснак Петър първи 1682 г.Първият българин кан Кубрат 605 г.
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте Валери Симеонов.Той ще ви каже чии цар е.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Самуил си е на него си
79
15
 
10
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Цар Самуил е македонец по етнос(баща му е македонски воевода в царството ни) ,но е български цар на България.Нима не може български цар да е македонец?
78
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и за славяни никой не е чувал преди 17-ти век, ама е пълно с тях в нашата история.
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското е общо, нашето си е македонско! А бе урунгели, къде е била Македония тогава? То значи Орфей е българин!
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа,това са имената на Кирил и Методий - Страхота и Църхо(или Църха).
75
7
 
28
 
! Отговори
Златка преди 5 години
На всичките монети на Цар Самуил пише Цар на българите, тогава не са били чували за македонците и Коминтерна, който ги е измислил.
74
1
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
Не съм.