Проблемите в гетата тлеят, избухват... Подготвена ли е държавата?

Коментар на Тихомир Стойчев и Стефан Ташев пред Bulgaria ON AIR
29 окт 2018 11:00, Анисия Иванова
143

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата сила на държавата и контролните й органи, като че ли нямат способността да решат. Гетата продължават да са държава в държавата, в която законите често се пренебрегват. Сещаме се за ромите, едва когато дойдат избори…

"Подценяват се етническите конфликти. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през Възродителния процес. Неумението да се изгражда превантивен инструментариум създава гета. Вината е на партиите, участвали във властта. Те не се срамят да използват етническия вот по време на избори. Не се работи с пълния инструментариум на властта. Държавата не е подготвена да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките трябва да бъдат много внимателно обсъдени и взети", подчерта бившият директор на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев.

Още по темата

Последният инцидент в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в сблъсъци.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетата се увеличават, непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на държавата да реши проблема с ромите прилича на способността й да хваща едрите бизнесмени, които разследва.

"Работи се кампанийно. Голяма част от известните бизнесмени, които се разследват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е превенцията за организирана престъпност?", попита Стойчев.

"Това показва целият наш преход – придобиване на капитали, препродаване и вкус на безнадеждност сред хората. Прокуратурата трябва да доказва обвиненията си – иначе са само празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – сега е времето тя да намери доказателства", изтъкна на свой ред Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
31
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Много правдиви коментари (включително и моят), се изтриха, но видеото с тези налудничави брътвежи стои и безнаказано ръси "мъдростите" на необразовани, нагли и лъжливи индивиди...Изводите, за кого работи това средство за масова информация, са ясни, но остава да се уточни кой поръчва и плаща, за да се изкарват виновниците-жертви, и да се срива доверието в институциите и държавността...
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великата ромска пустиня ще е бъдещото име на територията - първата в света ромска държава. Ще ги сбутат някъде в Северозапада, защото все пак международният път Капитан Андреево - Калотина трябва да остане проходим...
36
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да е способна държавата като това е на ГЕРБ електората. И не ги пипат и ги оставят да вилнеят, за да пускат `правилните` бюлетини.Ща в Унгария не смеят да безчинстват? Щото са ги хванели за гушите и са принудени да спазват законите.
35
0
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ама какво става .То бива еврогейска толерантнос ,но да трият постове ,които са базирани на исторически факти не го разбирам
34
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не се е чуло по другите европейски държави да вилнеят така? Да опустошават селата, да бият полицаи и лекари, да строят където си искат, да крадат ток и вода, да изнасилват?! Защо само у нас им се позволява такъв терор? Всичко това май е с някаква цел!
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на време е да си изберат турци и роми депутати и да се отделят в автономна Румелия както в Косово и Македония.
32
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските родители, учители и деца страдат ежедневно от безчинствата на протектираните етноси... В училището и градината ни карат да мълчим, да плащаме всички разходи, заплашват ни, а българчета са крадени, бити и унижени....! Когато се оплачем, директори и инспектори заявяват, че нищо не могат да направят, защото онези от етносите са пазени от правителствени и неправителствени организации.
31
10
 
15
 
! Отговори
ЛОШ ПРИМЕР СМЕ преди 5 години
Ние ще сме световния лош пример.Тази работа се оправя само с ДЕЦА , а не с жандармерия.Българката не иска да ражда деца на българина защото той не може да я осигури ,тя си гледа кариерното развитие и мимолетните съпътстващи връзки и към 45 се сеща ,че е разведена с едно дете...А младата ромка от 17 г до къв 26 има поне 4-5 минимум да не соча други примери.
30
1
 
22
 
! Отговори
мак преди 5 години
Коментарът ми изчезна яко дим. Мерси.
29
0
 
25
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
"... това трябва, онова трябва..." Да се намираме на приказка. То тия от махалата в Ботевград дадоха пример. После бяха Селеметя, Пазарджик, Гълъбово, сега Мъглиж. Оттук нататък не можете влезе никъде! Навсякъде ще ви трепят. Ами да се закрива това МВР и БА и да се знае, че ги няма официално. Да си правим сметка, брадви ли да вземаме и ние...
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега няма случай на осъден индивид от горепосочените ни сънародници за неплатено парно или вода обаче нас ни съдят та пушек се вдига.В автобуса контрольорите ги подминават и не ги и питат за билет.А социалните помощи ги плащаме ние а те за благодарност ни бият.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияКой те излъга бе?Първо, няма да видиш ром в детска градина, щото не е задължителна и си я плащаш от джоба.Второ, насила ги карат на училище и всички са вдигнали ръце от тях, щото не спазват грам дисциплина и никой не смее да ги накаже.Ти би ли искал детето ти да е в такава паралелка? Не, нали? Причината не е, че всички са расисти, а че паралелките с ромейчета дърпат много здраво назад.
26
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога едни ще издевателстват над други???Защо едни етноси имат само права, а ние българите да имаме само задължения спрямо тях да ги издържаме финансово и да търпим безобразията им и неспазването на законите?!
25
1
 
9
 
! Отговори
държавата е подготве преди 5 години
Целия и апарат усвоява до последно и после газ към чужбина там отдавна са децата им който всички са бизнесмени ; НАРОДА ДА МУ МИСЛИ-- защото като гласува ,гледа кой политик му харесва по физиономия и да избере такъв дето е ербаб ,таркалджия.... а е сеа супата.Ще кажете ама те си имат екип има ,ама е подчинен иправи каквото му каже гореописания субект ,който хал хабер си няма от причинно следствени връзки...
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 30 г. демокраци и пазар България се върна в първобитния строй. И роми и българи са озверели.
23
0
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Абсолютно сте прав/а. Тези проблеми не са отсега и това е просто лицето им, което досега по една или друга причина е останало скрито. Далеч не трябват 20-30% от населението за да е налице проблем. Достатъчни са и 3-4%, стига да има условия за такъв проблем. А такива условия има още след 1989-а г.
22
1
 
7
 
! Отговори
я пак помисли ! преди 5 години
Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.......
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникално фото!Целия гроб на снимката...
20
9
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Мила Родино е комунистически химн. Джелем Джелем е с евроатлантическо звучене.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zeus е напълно прав!