Проблемите в гетата тлеят, избухват... Подготвена ли е държавата?

Коментар на Тихомир Стойчев и Стефан Ташев пред Bulgaria ON AIR
29 окт 2018 11:00, Анисия Иванова
143

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата сила на държавата и контролните й органи, като че ли нямат способността да решат. Гетата продължават да са държава в държавата, в която законите често се пренебрегват. Сещаме се за ромите, едва когато дойдат избори…

"Подценяват се етническите конфликти. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през Възродителния процес. Неумението да се изгражда превантивен инструментариум създава гета. Вината е на партиите, участвали във властта. Те не се срамят да използват етническия вот по време на избори. Не се работи с пълния инструментариум на властта. Държавата не е подготвена да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките трябва да бъдат много внимателно обсъдени и взети", подчерта бившият директор на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев.

Още по темата

Последният инцидент в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в сблъсъци.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетата се увеличават, непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на държавата да реши проблема с ромите прилича на способността й да хваща едрите бизнесмени, които разследва.

"Работи се кампанийно. Голяма част от известните бизнесмени, които се разследват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е превенцията за организирана престъпност?", попита Стойчев.

"Това показва целият наш преход – придобиване на капитали, препродаване и вкус на безнадеждност сред хората. Прокуратурата трябва да доказва обвиненията си – иначе са само празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – сега е времето тя да намери доказателства", изтъкна на свой ред Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
10
 
! Отговори
някой преди 5 години
До daa***.з.ц.и е имало, има ги и ще ги има, за това не са ги закачали!Нещо да кажеш за кръвния данък и еничарския корпус?
77
3
 
16
 
! Отговори
коментар преди 5 години
Начетох се на неграмотните ви писания.Е,точно за такива като вас навремето имахме Строителни войски в които точно тези хора за които пишете ,тогава служиха и РАБОТЕХА.И ставаха хора.И бай ви Тошо през 1935 година е служил там, само дето не стана Човек.
76
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера какъв е проблема да се построи един огромен затвор за 100-200 хиляди човека в някое забутано място!? Имат 2 млрд излишък, да отделят 1 за построяването на мегазатвор. Който сгафи, в затвора и толкоз. И без това сегашните затвори са препълнени, претъпкани и разградени.
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"лошите поробители,дето са клали,изнасилвали"Точно това са правили, и то в ОСОБЕНО големи размери. И друг път съм го писал - 13-14 в. населението на Англия, Германия, Франция и България е 1:1:1:1. В края на 20 в трите западноевропейски държави са между 50 и 80 милиона всяка, а България е само 9 милиона. Толкова са ултрагигантската глупотевина, дето си метнал. Велико благоденствие под турското РОБСТВО.
74
23
 
6
 
! Отговори
daa преди 5 години
До Българин"или сменяте вярата, или главата на дръвника". ОООО боже господи,още ли има такива наивници да вярват на плитките писания на дядо вазов??? Абе таранколу,ти тогава как ще обясниш защо 5 века "лошите поробители,дето са клали,изнасилвали са запазили живи,здрави и доста много богати българи,запазили езкика им,вярата им(направи си справка по време на т.нар.робство колко църкви и колко джамии са построени).Така както навремето сме учили,не е трябвало жив българин да остане и да говори бг
73
6
 
1
 
! Отговори
shefket преди 5 години
dokato kradyt ot naroda taka 6ee nali tesa prestavitelstvo nazakona 6to niedago spazvame paktea dani ubivat io6ti 6i ima
72
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И роми и българи са озверели."Аааа, НЕ! Българи не налитат с камъни на полицията. Не я хапят. Така че никога, ама никога не ни слагай в кюпа заедно с тези.
71
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не искате да интегрирате ромите и това си личи още от детската градина"Ей, магнолийке, не българите имат доктрина за отделяне от останалите. Не българите имат презрителното "гаджо" за някой, който не е като тях. В цял свят НИКЪДЕ твоя велик етнос не е интегриран. проблемът е ВЪВ ВАС.
70
0
 
6
 
! Отговори
kljnn преди 5 години
То.кова много етноси в бг а само за един се пише постоянно - да идва Discovery да разследва че после по телевизията да ни обяснят какво става......
69
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Това държава ли е ?
68
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 5 години
До АнонименЛуно, луно, земьо македонска, стигнахме сите македонци да ги определуват како други!Всички нации, произхождат от македонците, само че те не знаят от коя произхождат!:)
67
0
 
33
 
! Отговори
M XXVI преди 5 години
В САЩ на място го оставят само черния да направи една непредвидена крачка ченгето му пуска куршума. И тук трябва да се направи така закона, за да намалее циг,анскатта битова престъпност!!!
66
0
 
29
 
! Отговори
nnnn преди 5 години
Държавата спи. Сега ги хапят и удрят утре ще почнат да ги..т. Смешници.
65
0
 
30
 
! Отговори
Павел преди 5 години
*** избиха повече българи през последните години, колкото не са си отишли при чумна епидемия
64
2
 
24
 
! Отговори
48 преди 5 години
И какво ни казват тези "учени" плиткоумци!?Нещо да предлагат като решение?Констатации,нещо другите да направят и т.н глупости!Етносът си е етнос-арменци,евреи и пр. да са станали българи?
63
0
 
25
 
! Отговори
къде са преди 5 години
Къде е Държавната агенция за закрила на детето? Къде е отдел "Закрила на детето"? Всички деца от гетата са в риск, а горните институции не работят с тях, не ги взимат в техните НПО-та , които вземат пари от ЕС точно за деца в риск. Как досега са получавали пари за деца в риск, след като тези деца не са обхванати? Отговор- с измислени случаи на риск. Бързо ДАЗД и НПО-тата на отделите ЗДетето ДА ЗАПОЧНАТ НАИСТИНА ДА ЗАРАБОТВАТ ПАРИТЕ , КОИТО ПОЛУЧАВАТ ОТ ЕС!
62
0
 
12
 
! Отговори
fake news преди 5 години
коя държава? това е истинския въпрос
61
40
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринПомаците физиологически изгледат различно от българите. Ако отидеш по Якоруда, Сандански, Гоце Делчев и пр. ще видиш, че те са с по-светла кожа, руси или кестеняви коси и с цветни очи. Това са македонци, приели исляма през 8 и началото на 9 век, т.е. са били мюсулмани преди насилственото християнизиране на българо-слявяните (накратко - славянизираното племе на турчина Аспарух).
60
4
 
28
 
! Отговори
българин преди 5 години
При бай Тошево време имаше спец-отряди за борба с безредиците и те имаха камиони,на които бяха монтирани реактивни двигатели и само малко газ и всичко лети ,като прашинки ,въобще бяха сериозни момчета, а не като сегашните да ги бият ***.
59
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Извинявам се,предното е до полит-некор-53