Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...

Не всички разходи все още са отчетени, но сметката набъбва
211
Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...
Снимка: архив, БТА

2,5 милиона лева за шалчета, вратовръзки, химикалки, папки, календари, мускалчета, ключодържатели и транспаранти с логото е отчело като разход до момента родното министерство за председателството ни на ЕС, което приключи в средата на годината.

За настаняването в хотели четири и пет звезди и за изхранването на скъпите гости от чужбина са платени досега също 2,5 милиона лева.

Данните обаче не са окончателни, защото все още доста институции и общини не са отчели пълните разходи, които са направили и не са получи парите си, обяснява ресорният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Тя напомня, че с четири постановления на МС бяха отпуснати 108,1 милиона лева, за да не се изложим пред чужденците, докато сме начело на ЕС.

В тази сума обаче не влиза ремонтът на НДК, който глътна на българския данъкоплатец цели 45 милиона лева.

Част от парите от постановленията се изплащат на базата на вече свършена работа, а други чакат оформянето на документите. Предвидени са средства за 32 ведомства и 93 общини.

Доста от ведомствата обаче все още не са приключили с провеждането на мероприятията и отчитането на разходите.

Към 30 юни са похарчени 69,3 милиона лева, което представлява 64,1% от одобрените средства с въпросните постановления.

Към края на юни процентът на одобрените за изпълнение средства за 2018 г. спрямо отчетените е 46,2 на сто.

Така че до момента 1 милион лева са отишли за осигуряване на Интернет, медиамоноторинг, техническо подсигуряване от предвидените близо 2 милиона.

От справката, предоставена от Павлова, се вижда, че досега са платени 2 558 765 за настаняване и изхранване на чужди делегации, а заложеният бюджет за това е 3,8 милиона.

Над 2 милиона лева са отчетени като разход за офис оборудване и наем на техника. Близо 2,5 милиона са платени за сувенири, подаръци, реклама от предвидените по план три милиона.

Над 1,8 милиона лева са разходваните пари за преводачите на ЕК, като по план те трябва да са 3 милиона, което означава че предстои допълнено плащане.

Като цяло Министерството на европредседателството до момента е отчело разход в размер на 10 886 437, а предвидените за него са 16,5 милиона.

Външно министерство е отчело разход от 8 милиона лева, като по план трябва да получи 15 милиона, така че до края на годината вероятно ще отчете и остатъка от близо 7 милиона.

За наложителен ремонт на посолствата ни зад граница МВнР е похарчило 2, 4 милиона от предвидените 2,6 милиона.

За наемането на допълнителна офис техника в представителството ни в Брюксел са дадени 130 000 лева, за коли под наем в белгийската столица - още близо 800 000 лева.

БНТ е взела над 7 милиона лева за отразяването на събитията от календара на европредседателството и чака още 600 хиляди, както е по план.

Малко по-малко от 3 милиона е струвала на НСО охраната на високопоставените гости.

Службата за охрана е трябвало да си купи спецтехника за проверка на хора и багаж, да наеме коли, включително бронирани.

Не само всички министерства са получили пари за различни събития, ами и институции като Института по правосъдието, омбудсманът, Сметната палата, Комисията аз финансов надзор, Патентното ведомство.

93 общини също взели средства за организирането на различни фестивали в рамките на Европредседателството. За тях сумите са по 3000 лева.

Сред тях са Гърмен за "Да пеем и танцуваме заедно", Девин с "Девин денс фест", Долна баня за "Долна баня в Европа", Луковит за "Предимството да си част от Европа" и все в тоя дух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народни пари лесно се харчат.Ама 2,5 милиона лева за рекламни материали вече ми се вижда прекалено.
161
2
 
20
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 5 години
Урановите мини чакат с нетърпение ново попълнение....
160
1
 
52
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Много добро беше Председателството. Видяхме какви болни хора ни управляват и как страдат от исшиас... други са си откровени психопати, лицемери и долни лъжци. Много добро председателство, загубихме и малката вяра, която имахме в брюкселските чиновници. Иначе тази госпожа освен да е крадила друго не е направила
159
1
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
анонимен каже:-"Гостите ,не са дошли да видят точно Павлова ,а страната ни!"..?!?!?!?!Оле мале!!! Не е за верване!...Симпатяго,"гостите" НЕ са никакви гости!!!!Те са еврочиновници,провеждащи "заседанията" си в София.Въпреки,че решенията се вземат в Брюксел...Но "за очи" ,въртят "председателството" за да ИМИТИРАТ "демократичност"!...По твоята "логика" сега са в Австрия "ЗА ДА ВИДЯТ" тая страна?!?!..не е за вярване!..То бива при_митивизъм,но вашето прехвърля всякакви граници..
158
2
 
45
 
! Отговори
Брадат тиквоядец преди 5 години
Цял народ събираме като пчелички ,ония ми $ер***т като слона моя приятел след велики заговезни.С чужда пита помен правят.
157
2
 
44
 
! Отговори
до 167 преди 5 години
След като целия ЕС знае за хала ни ,не беше нужно да се правим на имащи стова разточителство.
156
47
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пишете толкова елементарно като "бай *** " примерно!Гостите ,не са дошли да видят точно Павлова ,а страната ни!Нейния ангажимент е да изпълни програмата,да организира,това са много срещи,включително и изнесени заседания на министрите,среща на върха,е как си представяте тези работи,без пари ли и освен това е веднъж,но беше изключително!
155
3
 
59
 
! Отговори
Цинизъм преди 5 години
Народът гол и бос , а те се представят пред чужденците !Това е гавра с българските граждани.
154
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е за първото ни европредседателство!Всички държави на ЕС минават по този път,а специално БГ е непозната и трябва повече усилия и средства да се видят и положителните неща ,автентичността на някои традиции,древната част от историята ни и какво ,както казаха всички гости са останали силно впечатлени и доволни!Няма евтино!Не сме държава като Австрия,Франция,Италия,популярни дестинации за които всичко се знае!
153
2
 
47
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да се направим на красиви пред чужденците а после *** да плаща и всичко пак по старому мислейки че с много усмивки и 4-5-6- звездни хотелчета и ресторантчета сме ги впечатлили царя е гол да живее царя
152
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
протести трябват, докато крадливи политици не влязат в затвора за дълго никой няма да обърне внимание на обикновения репресиран българин
151
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхарчиха се и ни вдигнаха цените, данъците, Гражданската отговорност, тихо , тихо, но за да сме повече бедни.
150
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТО И ГЛЕДАМ ГУШАТА НА ТАЯ ТЯ Е ГЛЪТНАЛА ПОНЕ ДВА МИЛИОНА
149
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мафиоти
148
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее комунистическата внучка като не може друго, направили и министерство за европредседателството... а каква е ползата за бедния българин?...
147
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бая са крали гербавите, повечето неща вероятно изобщо не са купувани, а за тях са представени само фалшиви фактури.
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТя сега е вице, а шефове са Австрия.
145
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И продължава да гълта. Тая на на снимката продължава да е министър на европредседателството и да взима министерска заплата, въпреки че председателството свърши.
144
3
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
продължениеБеше необходимо,за да се "докаже" "превъзходството на социализма над капитализма"...И имаше ефект!След 89-та и падането на Живков,който какъвто и да е бил СЕ ГРИЖЕШЕ за България,на власт дойдоха продажни,СЛУГИНСКИ елементи,готови за собствения си гечинмек да затрият хилядолетна България...както и направиха...Темата на статията е за само част от тоталния грабеж!..-Най-невинния..
143
3
 
6
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво, браво