101 години по-късно: Кой финансира Октомврийската революция?

Американски и германски капитали подкрепят Ленин
77

Версията, че Германия е платила на болшевиките, за да извършат революция и да извадят Русия от Първата световна война, е стара. Тя се появява още през 1917 година.

В нея има известна доза истина. Действително без подкрепата на германците е нямало как Ленин да премине с влак от Швейцария през воюващата Германия, за да стигне до Финландия и от там до Санкт Петербург, но за пряко финасиране от германска страна няма открити документи.

Още по темата

Много по-голямо от германската подкрепа е американкото финасиране на революционните промените в Русия, срещу тези пари по време на "Новата икономическа политика" съветската власт дават много концесии на американски компании.

Дори и по времето на Сталин индустриализацията на СССР се извършва с помощта на хиляди американски специалисти. По време на Великата депресия огромно число американци работят в СССР за да се построи съветската индустрия, разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR специалистът по руска история доц. Александър Сивилов.

"Американците определено участват в революцията. Това, което се коментира малко в последно време, е, че Троцки още през 1916-та година пристига от САЩ. Другата част от ръководството на болшевиките идва от Швейцария, но Троцки идва от Съединените щати", посочи Сивилов.

По думите му икономическите интереси стоят в основата на Октомврийската революция, а след нея 2 държави са се облагодетелствали най-много в първите години – Германия и САЩ.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Зиновиев преди 5 години
Посредствен гост...
68
2
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Февруарската революция е прозападен проект, както и октомврийската.Гражданската не е война между социалисти и антисоциалисти, а между цивилизационни проекти.Всъщност октомрийската революция, отхвърля ЛИБЕРАЛНИЯТ прозападният проект, целта на който е била раздробяването на Русия и усвояване на ресурсите й.Чърчил пише:"руските белогвардейци се сражаваха за нашата кауза (помощ войска Деникин") Врангел е в съюз с поляците искащи Смоленск.Японците - Далечен Изток.Британците Азербайджан.САЩ също.
67
2
 
8
 
! Отговори
ай сифон преди 5 години
гейска революция
66
4
 
0
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 5 години
До големия проблемТи си тоя дето нищо не " вдява " .... щом за теб комунизъм и капитализъм са две отделни неща . Ти си *** ама си уверен - нали ?
65
0
 
12
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 5 години
Кой финансира Октомврийската революция ? - *** от Уолстрийт ! Да !
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кретард, сталин е *** касапин на собствения си народ, това, че е спазвал договорки с рузвелт и чърчил не го прави положителен герой. това комунистите нямате свършване..
63
4
 
16
 
! Отговори
к преди 5 години
юдо-масонската пропаганда винаги се е опитвала да изрисува Сталин като някакът глупав касапин, но истината е че Сталин е бил гениален в много отношения !например Сталин е единствен световен лидер който не подписва Бретон-Уоод-ската капитулация пред еврейския долар !през 1947 Сталин прави парична реформа която е гениална !Сталин базира преразпределението на ресурсите върху работниците - т.е. Сталин непрекъснато намаля цените на стоките а не печата нови пари !
62
1
 
22
 
! Отговори
k преди 5 години
"Кой финансира Октомврийската революция?"юдо-масонския лихварски заговор и в частност Бенджамин Барух - Ротшилдите, Рокфелерите, Варбургите и Сакс-Кобургите също са се борили за парче от баницата по онова време е изглеждало като че ли евреите най-после успяват да се докопат до Руските ресурси и даже са запонали да си ги делятеврейския купон свършва когато Сталин идва на власт - той помита цялата еврейска структура и национализира еврейските инвестиции и банки - евреите още реват от Сталин
61
10
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Поредната конспиративна теория
60
4
 
22
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Още от времето на Френската буржоазна революция е ясно кой финансира революциите в света с една единствена цел, сриване на тогавашните монархически империи и докопването срещу хартийки без покритие до ресурсите на сринатите империи и добиването на евтина робска ръка. Точка по въпросът.
59
8
 
25
 
! Отговори
големия проблем преди 5 години
Още ли не сте вдянали? Не е проблем социализма! Не е проблем комунизма! Големият проблем е капитализма!
58
0
 
5
 
! Отговори
ударник преди 5 години
Документалния филм, от който е преписана тази статия, в момента върви по канала Россия 24!
57
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По износ на леки жени определено е супер сила ама за друго се си е руска ***
56
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия днес отново е световна суперсила!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНикой не те е карал да спориш, какво мрънкаш сега. Щом си толкова образвована продължавай да си отваряш google и все така да се обрасоваш. Много здраве ти желая.
54
1
 
14
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
101 години по-късно: Кой финансира Октомврийската революция?...Sustiat, koito finansira i nacional-socializma...:))Na sustia tozi...tavarish Stalin precaka kliucov proekt pod imeto ''Trocki''...Oste gaz piKKajat i kato cujat za tavaris Koba im se stuznia
53
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука за ония гни,.ди руснаците .След като им смазахме армията се изпоклаха колко по скапан строй от скапаната си имперйка могат да направят
52
1
 
7
 
! Отговори
вярвам ти преди 5 години
До НакраткоЗнаеш ли, вярвам ти. Работя в научен институт, и дано лекарите да не са специалисти като моите колеги академици и професори! Че господ да ни е на помощ!
51
1
 
9
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Доц. д-р Александър Сивилов, координатор на eвразийския център "VIA EVRASIA.Тоя ръси глупост след глупост.На какво са способни хората за власт и пари,направо ме удивлява.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53, омръзна ми да споря с човек, който не е чел историята. Аз бях до тук. Ако не вярваш на книги, отвори Гугъл и прочети историята на Октомврийската революция и как се е създал СССР.