Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййй крадливи сте много бе, да има да лапате сега давате за 100 лампи и 40табели 7 200 000 за тунел Траянови врата пък после и такси ще събирате ей няма такава КРАДЛИВА партия като Герб, оставка и затвор по най бързия начин за тиквата.
14
5
 
37
 
! Отговори
директния преди 5 години
До коментар 7-То за това хората трябва да научат един път за винаги че управлението във една държава работи малко или много против народа от както свет светува -не трябва да им се вярва и трябва да ги наказваме с безхаберие вече у нас,а у нас държавата работи много против народа не, малко даже Нагло много
13
5
 
44
 
! Отговори
Тиквун Велики преди 5 години
Толу Тиквун. Искат да преватизират пътищата!!!!!!!!!
12
5
 
58
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
При тея гербери и в горите да не живееш-- защото и по планинските пътечки ще напущат падари с касови апарати--къде ще обикаляш с раница по горите и с палатка по язовири и морета щом не си по кошовете значи магат да изтръскат от тебе нещо --ДОЛУ ГЕРБ !!! --послепис ; на яз Батак вече почнаха-- събират пари -куче влачи диря няма ! ДОЛУ ГЕЛБ !!!
11
3
 
58
 
! Отговори
пожелание преди 5 години
БОКО ДА НАПРАВИ И ДАНЪК -ВЪЗДУХ , ЧЕ СЕ Е СМАЛИЛ ОТ ГЛАД !!
10
3
 
27
 
! Отговори
директния преди 5 години
Немците измислиха мерцедеса та да се радваме на новите технологий в живота,а наще прости катаджий измислиха как да прават пари след като ниги вкарат -*** демокрацията и свободията
9
2
 
33
 
! Отговори
ДъБестик преди 5 години
ще има пак средни пръстове!
8
3
 
53
 
! Отговори
42 преди 5 години
Какво ли няма да роди геният на партия ГЕРБ.
7
6
 
52
 
! Отговори
Z преди 5 години
Ей,га.дове.... както сте я подкарали, чакайте втори 9. IX. Американски и западни системи на управление са робски системи, срещу народа! Сеете вятър, ще жънете не бури ами урагани! И ВАЗ няма да ви има!!!
6
4
 
46
 
! Отговори
директния преди 5 години
Държавата е седнала да вечеря и се се ненаяжда .Като гледам снимката със всички новости тунели и други се едно се чуди да измисли как да и се тури още на масата още да яде до пръсване а ние да гладуваме -снимката е точно като в аушвиц по времето на хитлер -жигосват ни като овце-ама верно заслужават с...т за всички управляващи и мвр
5
3
 
49
 
! Отговори
DAJTE преди 5 години
Пътища на концесия, че малко остана да не е разпродадено и комисионна да не е взета. Тол бутка на всеки километър!!! С тази "цветуща" икономика, до пътищата ли опряхте да продавате? Загадъчна логика евроатлантическа, бълг. икономика напред и нагоре от една страна, а от друга от *** бизнесмени не ставало. Как се връзва тия две неща е загадка за мен?
4
4
 
76
 
! Отговори
x преди 5 години
че сега не ви ли плащаме бе, изедници - винетка, данък, гражданска, гтп, колко още ваща....
3
11
 
67
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Вместо да плащат по-големи пенсйи на лошите пенсионери за товяа че постройха с голи-ръце съвременна Б-я те ще им искат пари задето и дишат въздуха вече -- на всеки метър такса -- както съм писал трябват им едни милиарди и няма да мирясат ще пробват вякакви начини и ако не стане пак заеми...ДОЛУ ГЕРБ
2
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на клошарите сложете данък и такса бъркане в коша пари дано се нaядeте.
1
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, то също като през средновековието, но тогава рицари и бабаити са минавали метър.

Спонсорирани публикации