Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
22
 
! Отговори
. преди 5 години
БДЖ ви пожелава приятно пътуване.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен. преди 5 години
До 29.. писали сте ,,Да го духат бедните,, За това България никога няма да се оправи , като има такива като вас , дето парадират с незаконно богатсво. Но помни гробът е един и за Чорбаджията, и за сиромаха, ( Цитата е от филма ,,Хитър Петър,,)
33
2
 
34
 
! Отговори
баси преди 5 години
Тунелите и мостовете ги направи бай Тош.Откъдя накъдя ще плащам сега на охраната му.
32
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не разбраха, че безплатните услуги водят само до бедност и мизерия.
31
4
 
12
 
! Отговори
балък бг преди 5 години
Е ми докато има гласуващи ба лъ ци ще има политици тарикати
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали уж хазната пълна, бюджетен излишък, ала-бала... Защо увеличавате дрането?! Чехия например също се похвали с бюджетен излишък и заяви, че от 1 януари 2019 г. увеличава рязко пенсии и заплати. А тук не се наядохте, бе!!!
29
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да плащам такса и да се движа по изправно и безопасно съоръжение.Хехехе, нали навремето ни въведоха винетките, за да се движим по "изправни и безопасни" пътища. Колко точно са ти хубави пътищата, дето ги ремонтират през две години, защото дъждът ги отнася като захар, а? :)
28
2
 
13
 
! Отговори
фан Дък преди 5 години
Каквото Оправленец сам си направи,никой не може да му го...
27
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатно благинки пускат само жените ви вкъщи. После ви го изкарват през носа, но... Това е положението.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отсега си представям какво усвояване ще падне.Софтуерна част - примерно едни тънки 100 милиона лева. Будки по 100 хиляди парчето. Един куп калинки и други безполезни иначе хорица в новата агенция "Тол такси" (или нещо от сорта).След 4-5 години ще с еокаже, че пари пак няма и ще се въведат входни такси за големите градове, с цел екология.Междувременно персоналът на агенция "Тол такси" ще е станал пет пъти по-голям.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте пари за свинетки, за да строим - построихме, плаюайте, за да минавате. Бокича е номер 1.
24
2
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Нали проектите се обсъждат бе./............/ ,закона е свършен факт -- във форума показваме мнението си за бъдещите намерения законопроекта да стане закон--обяснявам ти го като на типичен клиентелист герберски... и червено кафяви са ти началниците -на който и свободата на словото им пречи-- защо обиждаш на червено кафяви--един истински демократ последното нещо на което би се съгласил е да го управлява еднолично гербер ! МНОГО ДОЛУ ГЕРБ !!!
23
5
 
10
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Няма да ядете боп, зеле, грах, леща, бел леб...щот се задава екотакса вредни емисии! Плаща се на бройка...;-)
22
7
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
По добре да бяхме останали под турско. Тогава данъците са били по малко! Да се изгонят герберите от България!
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм нито червен, нито кафяв, но много добре знам какво означава в нашата, а и в която и да е държава думата "проект" - че това най-малкото се обмисля. Което е притеснително само по себе си в нашия случай. Явно пари няма и се чудят откъде да откраднат.
20
2
 
10
 
! Отговори
до агент 18 преди 5 години
Ти ли дебнеш да докладваш в районното кой какво пише и после да привикват хората и да им дават акъл да стоят по-далече от тези работи ааа ?
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаааааех си..."Тол такси само за камионите ще има, не се безпокойте!"Намериха най-накрая начин да ударят и колите.Е защо купуваме винетки тогава?А и както колегата правилно е забелязал - служителите на тези будки за нов удобен начин да си осигуриш верни избиратели.
18
3
 
43
 
! Отговори
Обичам майките ви... преди 5 години
Следваща законодателна инициатива - отиваш на работа- плащаш такса *вход", такса" асансьор" , такса" стол и бюро", а шофьорите на автобуси си плащат и дизела от джоба!
17
5
 
41
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
На всички тези пунктове и всякакви знайни и незнайни обекти и места за отдих ,ще бъдат поставени техни хора ,като по този начин се надяват да си купят освен другото и ОЩЕ ИЗБИРАТЕЛИ това си е един вид платено гласуване после ,от заемащия такава КЪРАГАЛАРСКА позиция ще се изисква под строй да заведе освен себе си и цялата си рода до изборната урна--- ДОЛУ ГЕРБ !!!
16
7
 
18
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Добре, нека плащаме, но ще се подобри ли инфраструкурата. Ще спрем ли да виждаме лунни пейзажи, защото в противен случай къде ще отиват парите. Купих си нов автомобил произведен септември месец 2018, вече започва да поскърцва тук там, защото то не е предвидено да се кара по такива чукари. Все едно да си купя лаптоп и да го влача по земята, мислейки си, че всички спойки и компоненти ще останат цели. Взимайте пари, крадете, но и оправете. 50% да крадяхте, останалото да инвестирата и народа ще е ок

Спонсорирани публикации