Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
26
 
! Отговори
Рон Джереми преди 5 години
Скоро ще се сетят че в зоопарка има неоткрит потенциал за шофьори. Правят шофьорски курсове за шимпанзета и ги слагат на ТИРовете да въртят воланите.
356
0
 
44
 
! Отговори
До 380 преди 5 години
До АнонименАбе те дават 4400,ама за 3 месеца, и то ако работиш и неделите....В тая вкиснала държава всичко става за сметка на работника, но още по-лошото е,че "синдикатите" от как ни сполетя демокрацията, работят единствено в ущърб на работника,а май трябва да е обратното...От години ни плашат,че щели да внесат роби от другаде,еми...нека пробват,е тогава ще го ядат, освен нас НИКЪДЕ няма толкова заспали и търпеливи, 30 г ни мачкат, обират, изнудват, прогонват,но ние си ги търпим............
355
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад тира е собственик на шофьора. Тук спуснат паршутист от партиина фирма с обръчи . Има по двайсет трисет ТИР-аЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА такъв анонимен собственик и да му свалят кожата???
354
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам "добрите условия" - шефовете да си назначават роднините да въртят геврека за тези пари.Ама нещо не се случва. Защо ли?
353
14
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз от време на време карам ТИР за да закърпя бюджета. Най обичам да минавам през Пазарджик и да пазарувам вувузели за по пет кинта
352
0
 
13
 
! Отговори
Europe driver преди 5 години
Da ama ne izgonihte ni na van a sega lapaite darvoto ***.
351
3
 
23
 
! Отговори
До Тръстеник преди 5 години
До Веско-Веско и в чужбина българите са като в България.Не може човече аз и ти да работим аз да взема 1260 Евро чисто а ти 2140 Евро аз да работя в пъти по-тежка и по-вече работа а ти да вземаш двойно!!Не може всеки месец да има почивни дни а те да ме задължават да работя и то не за двойна надница,както е по закон иамм предвид в чужбина.Не може декември месец да няма 2 бонус заплати, не може работния ден по закон да е 8 часа а аз да работя по 13-15 за същите пари.Бригадира българин"...!!
350
0
 
26
 
! Отговори
$$$ преди 5 години
Проблема е че да си тираджия е *** *** имам приятел Мирко кара камион,изпращат го редовно в Гърция и Румъния ами пич та той е постоянно на път има жена и дете ама само формално...до колкото знам взема 1500 лева чисто което е крайно малко имайки предвид,че не се прибира у дома си. Работата трябва да е не по-вече от 8 часа дневно и не по-вече от 5 дни в седмицата,като почивни-заплатени дни,трябва да има на всички Бг празници!!И като допълнение 3бонус заплати пред коелдно за всички работещи!!!
349
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистМного си прав за жалост
348
5
 
15
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Това за работната ръка звучи като виц, ама е напълно логично. Ръце и крака в изобилие, ама не са работни. За шофьор не се изисква кой знае какво образование, ама трябва да си грамотен и дисциплиниран. Точно това е ангажимент на държавата, но упорито се неглижира второ поколение и резултатути се виждат.
347
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д Абе 4400лева давал и нямаш хора. На места се трепеме по 12 часа на ден за 900-1000, тоя па не намираш хора за 4400...
346
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 318На 35 съм, не съм твоето "момче", а синът ми пита за чужбина, защото е чул в училище, как всеки има по няколко роднини в чужбина и че всички масово отиват там. Нормално е, да се запита, дали и той няма да отиде в чужбина. Все пак е още дете и не са му ясно тези неща. Ти ако знаеш по-добре от мен, да си жив и здрав.
345
0
 
40
 
! Отговори
Смях преди 5 години
И от Луната да докарат хора, с тези заплати от 4400 лв , няма да останат за дълго! Както споменават в предните коментари-нашите робовладелци не се научиха на едно мъдро еврейско правило:-По малко, но да има всеки ден!!!Алчността на работодателите няма край, и затова и новите им работници ще избягат!
344
0
 
43
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Говорим за заплати от 900 евро до 2200 евро. Другари робовладелци, проблема няма да си решите с вноса на нови роби. Новите роби с тези заплати няма да ги задържите тук за много време, защото нищо няма което да ги задържи тук, това не е тяхната РОДИНА.
343
0
 
51
 
! Отговори
ЩЕ ВИДЯТ 4000 лв! преди 5 години
ДА ВНАСЯТ! НЕ НИ ПУКА. СКОРО ВНОСНИТЕ РАБОТНИЦИ ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТ С "КОРЕКТНОСТТА" НА РОДНИЯ БИЗНЕС. ЩЕ "ВИДЯТ" 4000 ЗАПЛАТА.
342
0
 
74
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Няма такава заплата - 4400 лв. , всичко е измама, заплатите са по 700-800 лв. , останалото е командировъчни - я ги платят , а и са колкото решат , я не ги платят - като кажат - имаш това счупено , онова - глоба и т.н. - накрая - нищо не останало... реалността е съвсем различна от това , което пишат. Как искат да примамят хората - казано е " С трици маймуни не се ловят"!!!
341
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, по добре е сега от социализма, при социализма беше много зле, много зле, аз и всичките ми приятели и приятелите на моите приятели днес живеем много по-добре отколкото при социализма, днес всички живеем добре, само ретардите и некадърниците се оплакват от демокрацията.
340
13
 
37
 
! Отговори
Контра на Василев преди 5 години
Селяни, при социализма живота беше спокоен и може да се каже - уреден за всеки.Системата даваше на всеки индивид още с разжадането му, напълно безплатно, 4 от 5-те нива на пирамидата на Маслоу! Хората не трепереха за утрешният ден, ключоветесе държаха под черджето на вх. врата, мъжете не полудяваха от работа не избиваха жените и децата сиСоциализма пречеше на тези, които и тогава крадяха от общото, но ги сърбеше да краднат и от частното и капитализма им даде тази свобода, наречена "развитие"
339
8
 
15
 
! Отговори
До357 преди 5 години
Да доста по добре е сега, то се вижда. Е червените каскети които бяха свикнали да се издгат без умения и да крадът без никой копче да им каже в момента ревът на умряло. Боли ги, че в момента за да вадиш прилични доходи се изискват умения и качества, а не връзки в партията или да си добър в доносите. Гледам доста от червените "работодатели" също ревът на умряло и, че не останаха хора да им бачкат за без пари, както те най-обичат :)
338
0
 
39
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Само едно не разбирам - защо Синдикатите работят с работодателите СРЕЩУ РАБОТНИЦИТЕ и не е ли време този Пламен Димитров да му бият шута?

Спонсорирани публикации