Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
4
 
13
 
! Отговори
До 338 преди 5 години
Този коментар изчерпва темата! Само сме можели да си мечтаем за стандарта на живот в Северна Корея!? Явно да мизерстваш, да си лягаш гладен, да нямаш достъп до елементарни неща в нашето ежедневие като смартфони, интернет, компютри и т.н. е нашата голяма цел и мечта. Като прибавим безумните репресии, липсата на свобода на словото и други благини осигурени от фамилия Ким, нещата придобиват митично мечтан характер.
316
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Какво му трябва на човек бе селяни прости???Вие искате да налапате целия свят, а сте некадърни!!!Нали сте живи и здрави, работите и се издържате, какво искате повече???Ами не може да имате вили,хотели,яхти и самолети!!!Ако искате може да си вкараме марсианци роби, те да работят, а ние да плякаме с пръсти по цял ден!!!Агент Стю Алекзандър!ЦРУ!!!
315
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъма беше и си остава любимия строй на хора с манталитет на плъх. Ако нямаш, никакви качества, цял живот си живял на село, но пък те бива в доностничеството, предателството, престъпленията, кражбите то соца е перфектната система за теб!
314
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като беше толкова добре по соца, защо магазините бяха празни?Остави го соца, хората повечето не знаят какво е това, не са били родени. Кажи защо сега при демокрацията е такава мизерия.
313
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е толкова добре при демокрацията и магазините са пълни с тоалетна хартия и банани и всякакви западни стоки защо България е първа по смъртност в света, населението намаля почти наполовина а 3 милиона българи слугиват за мизерно заплащане на Запад.
312
7
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Контра на ВасилевСистемата е такава, че винаги в обръщение и в хората трябва да има по-малко финикийски знаци, отколкото е произведено като стоки и продукция!!!Ти какво предлагаш, хората да имат повече пари, отколкото стока по магазините!!!Това сме го видели в реалност какво означава!!!Това е капитализма бе селяни прости!!!Когато се научете да работите по-качествено и ефективно , ще имате повече пари за повече неща!!!Агент Джак Мадисън!ЦРУ!!!
311
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 324"Старите демокрации, старите пазарни икономики другарю са най-развитите страни в света"Хаити, Коста Рика, Бразили, Ангола, Никарагуа, Панама, Нигерия, Сомалия, Бангладеш винаги са били демокрации, нещо не виждам да са най-развити?
310
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевВсичко беше един балон при комунизма,-Първо - имаше държавен капитализъм - социализъмВторо - балона е точно при капитализма, който който като естество стъпва на балон, баз който просто нямаше да съществува!Скоро селяни прости, ке видите новия световен балон, как се пука! Скоро!Всичко е един тотален балон, селяни прости!
309
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като беше толкова добре по соца, защо магазините бяха празни? Защо телевизор се копуваше с връзки? Защо авторитетните професии бяха тираджия и барман? Защо след като беше такъв рай НАПУСКАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО А ПО ГРАНИЦАТЕ СЕ СТРЕЛЯШЕ ОТ ВЪН НА ВЪТРЕ!
308
4
 
3
 
! Отговори
До 334 преди 5 години
Ти си този който пише колко било добре при БКП, днес е такова каквото е - добре за едни, зле за други! Всеки сам строи съдбата си, днес всеки има правото и отговорността да направи така че да живее както иска, без естествено да пречи на останалите, да нарушава законите и реда.
307
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АнонименСеверна Корея е световен фактор с който дори САЩ се съобразяват, докат България я подртитва като мpъсна изтривалка. Българинът може само да мечтае за стандарт на живот както в Северна Корея.
306
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Всичко беше един балон при комунизма, и се субдидираше и дотираше от СССР, чрез ниски цени на енергийните суровини, пазари за некачствена стока!!!Истината е такава, че и днес България е на субсидии и дотации!!!Което означава, че ние сме един некадърен и поосредствен народ без никакви забелижими постижения, без някакви научни окрития, без качесвтени марки , стоки, материална и духовна продукция!Изправете се пред истината селяни прости, тя може да ви тласне напред!!!Агент Стан Марковиц!ЦРУ!!!
305
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела е капиталистическа икономика, социалистите нищо не са променяли системат коато дойдоха на власт, само взеха петрола от американците и с приходите водят някаква уж социална политика и затова народът гласува за тях и са малко по добре от капитализма в България, но си е капитализъм и си е мизерия както навсякъде при капитализма.
304
2
 
3
 
! Отговори
До 330 преди 5 години
Много интересно кой е този БКП спътник? Да не е Марс другарю? Забрави да добавиш и че другарите кацнаха на Слънцето през ноща. Когато си докарал страната си до тотален фалит, до режим на тока, до липса на храни и елементарни потребителски стоки, да се пъчиш колко си успешен е много смешно. Къде е сега великия комунизъм? Защо го няма? Защо на всички им писна от тази утопична сектантска глупост?
303
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е толкова добре при демокрацията защо повстояно пипеш колко е било зле при соца, това беше преди 30 години, повечето хора не знаят какво е, нали сега е добре?
302
5
 
5
 
! Отговори
Do 330 преди 5 години
Като ревеш толкова за соца кво праийш още тука? Хващай пътя за СК или Венецуала - там е соц в чист вид! И не забравяй да забереш колкото можеш повече промитаци като тебе.
301
0
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До Контра на ВасилевЧовешката алчност няма граница и спирачки, сами когато човек си затвори очите, тогава намира покой!!!Всеки ден иска повече и повече, не системата , а алчността е водеща!А всеки иска да живее добре!!!Живота е жесток, селяни прости!!!Агент Матю Франсис!ЦРУ!!!
300
6
 
6
 
! Отговори
До 324 преди 5 години
Старите демокрации, старите пазарни икономики другарю са най-развитите страни в света, гнилия капитализъм се оказа несравнимо по устойчив модел от великия комунизъм, който фалира навсякъде, доведе до глад и мизерия, *** се в тиранични диктатури. Никой не го иска този комунизъм, той е провал, проумейте тази проста истина и се адаптирайте в днешните реалностти. Развитие на България е очевидно, но и добре документирано, ако ти е интересно можеш да провериш, африканска страна като нас няма!
299
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Пазарната икономика по дефиниция дава най-ценното на един строй , а именоо конкуренцията!!!А ошфорната банкова демокрация убива конкуренцията, това което е сега в България, корпорации и монополи с кръв ,бухалки и корупция завзеха държавата!!!Съжалявам, но истината боли!!!Агент Кейси Билингам!ЦРУ!!!
298
3
 
5
 
! Отговори
Контра на Василев преди 5 години
Селяни прости, прави ли ви впечатление, че колкото повече се "развивате" - технологично, индустриално, ментално, информационно, толкова повече ви се налага да работите! Прави ли ви този крещящ факт от капиталистическото развитие на човечеството? Селяни прости, това, което "днес" си купувате за 100 лв , "вчера" сте го купували за 50 лв, а тези 50 лв ги изкарвате с два пъти повече усилия, в сравнение с усилията, които сте влагали за "вчерашните" 100 лв!Селяни прости - грешна е Системата !

Спонсорирани публикации