Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи

Бизнесът поиска 2000 шофьори от Украйна и Молдова
Обновена: 19 ное 2018 10:37 | 19 ное 2018 08:50, Елка Василева
498
Няма тираджии. Дори за 4400 лева! Внасяме си бесарабски българи
Снимка: архив, Булфото

България ще внесе 2000 шофьори от Молдова и Украйна. Това ще стане с подписването на спогодба с Украйна, обясни заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на общото събрание на Съюза на международните превозвачи у нас.

Фирмите изпитват сериозен недостиг на международни шофьори, като в момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, пише "Труд".

Липсата на кадри ще доведе до загуби за икономиката в размер на близо 2,2 млрд. лева през 2019 г., показва изследване, поръчано от бранша.

Още по темата

Според него заплатите на международните шофьори са между 1800 и 4400 лева, но интерес към професията няма.

Затова бизнесът настоява държавата да вземе спешни мерки за внос на работници.

"Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат", каза Йордан Арабаджиев от съюза.

Само преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че 500 000 работници няма да достигат на бизнеса в следващите пет години.

Първата карта на нужната работна ръка разкрива, че шивачки, шофьори и продавачи ще са най-нужни на бизнеса. Традиционно ще се търсят и строители, заварчици и касиери.

Въпреки развитието на технологиите основният глад според самите работодатели ще са професиите, свързани с правоспособност - трактористи, комбайнери, багеристи, кранисти, огняри, заварчици.

При висшистите най-търсени ще са учителите, лекарите и медицинските сестри. Следват библиотекари, журналисти, инженери, юристи, финансисти, психолози и пр.

Повечето работодатели се нуждаят от средноквалифициран персонал за индустрията и строителството.

Част от работодателите обаче не могат да прогнозират нуждата от бъдещи кадри заради навлизането на роботите и дигитализацията на пазара на труда, посочиха експерти.

Според проучвания още сега 30% от задачите на 70 на сто от професиите могат да се изпълняват от машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
2
 
6
 
! Отговори
До 320 преди 5 години
И работа не е *** дума другарю! Света го има заради тези които работят, който се напрягат да създават, да развиват, надгреждат и т.н., ако ги нямаше активните хора ти сега щеше да се свираш в пещарата с надеждата някой звяр да не те изяде за обяд. Аз съм човек, не животно, имам стремежи, цели, мечти и т.н., жал ми е за такива индивиди като теб, които водят безсмислен егоистичено-посредствен животец, с най-голямо постижение, да свърши една работа в тоалетната.
296
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОбществения интерес е развитието, при социализма в най-добрия случай имаме застойНе знам какъв застой е имало при социализма преди 40 години и не искам да знам, днес социализъм никъде няма, но при демокрацията имаме развитие нула, икономика нула, стандарт на живот като африканска страна и най-висока смъртност в света.
295
8
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, съжалявам но ще бъда откровен с вас!!!Вие не искате да се развивате, не искате да се напъвате и така вие е удобно и си измисляте хиляди причини!Виждате колко сме били и сега колко сме изостанали, и колко трябва да работим за да догоним другите народи, но някой друг да вземе да свърши вашата работа!!!Най-лесно е прехвърляш топката на друг, бягаш в чужбина и се спасяваш, а после даже плюеш срещу народа и държавата!!!Съжалявам, но вие сте селяни прости!!!Агент Дейвид Комароу!ЦРУ
294
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ключовата фраза е "професиите, свързани с правоспособност". Да , ама за да вземеш сертификат за сериозните професии се иска много: образование, опит, стаж, език и т.н. , включително медицинско по строги изисквания.И туй всичко по международни стандарти.Освен това отсъствие, лишения от много неща, специфично работно време и още..Ако беше лесно, нямаше да има такова търсене. Вярно, дават повече пари, ама...
293
4
 
4
 
! Отговори
До 320 преди 5 години
Пазарната икономика другарю ти дава избор, нещо което изгладеното ти червено мозъче не може да възприеме, то е научено някой друг да му казва какво да прави, някой друг да взема решения вместо него, някой да го ръчка, точно като безгласен ***. Днес сам избираш какво искаш от живота, никой не те кара да работиш, като не иска ще мизеруваш, ще се снишаваш, но няма да се напрягаш, ще си мързелуваш и ще си щаслив от което, но лошото е че такива като теб са обладани от дива завист и злоба.
292
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 310Пазарната икономика в условията на парментарна демокрация, учи на труд, борбеност, предприемчивост и образование--пазарната икономика ти набива в тиквата, че смисъл да живееш, изобщо смисъла да същестувуваш на този свят е да ... работиш! което е тотално грешно! как ще живееш, за да работиш , бе? че ти си по-зле от животните бе -те ходят на лов, само когато са гладни! превърнал си се в робот бе - нямаш "бял" ден, радваш се на отпуска като "чудо небесно", пребиваш жена си от нерви и т.н
291
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До въйДостачно съм умен и кадърен, за да си плащам сам сметките - не се притеснявай за мен. Аз не се оставям на течението, не чакам някой нещо да ми даде, нещо да изпадне от небето, някой да мисли вместо мен и други комунистически "велики" идеи.
290
5
 
5
 
! Отговори
До 291 преди 5 години
Защо 12 годишния ти син пита за чужбина? Ти си го възпитал,ходи ли на училище или ходи с теб по кофите ли ?Щом си на 35 значи не знаеш че ние цял живот виждахме и разбирахме че в чужбината е по добре ама не смеехме гък да кажем защото имаше едни чичковци които.....Проблема си е в теб мойто момче и ако тук си аутсайдер и там ще си.Ако в днешно време до 35 не си си намерил пътя в живота значи нещо не ти е в ред.Явно мислиш че някой те чака нещо да ти даде,за това и сина ти мисли така.
289
4
 
7
 
! Отговори
въй преди 5 години
аз карам порше с газова уредба ама ми качиха данъка и гражданската и сега ше го паркирам пред блока да държа бурканите зимнина в него :))) ахахахаха за глупаците дето вярват че ше прокопсат при таз демокрация честито аз си искам соца и нова лада и дънки панака чисто нови не от магазини 2ра употреба и град видин и северна българия отново да прилича на град а не на северозападнал регион също и родопите селата и старите бедни трудолюбиви и кадърни хора да са добре
288
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При де икрацията, хора с 8ми клас и медали по борба караха коли, стрували коклкото две къщи. Сега същите бизнесмени, има по две-три къщи, стрували колкото един квартал.Извод - Колкото по-не кадърен си, 5плкояа по-богат! Отивам, да отписвма синкояеца от училище, че да не се излъже, да поумнее.
287
2
 
8
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Назначавайте от тарамбуките които напускахте в Европа!
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия пак "търсят4, този път шофьори, а пък миналата седмица - 500 хил. "за тръстиката"
285
0
 
7
 
! Отговори
Суджук-мастер преди 5 години
А майстори на суджуци ще се търсят ли ?
284
1
 
1
 
! Отговори
въй преди 5 години
въй въй кат те гледам колко си кадърен и умен кой ти плаща интернета се чудя ???
283
1
 
1
 
! Отговори
Кадърен преди 5 години
Аз карам Мазерати при демокрацията.
282
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До въйОбществения интерес е развитието, при социализма в най-добрия случай имаме застой, но реално той причинява икономически кризи и тежка деградация в обществото. Пазарната икономика в условията на парментарна демокрация, учи на труд, борбеност, предприемчивост и образование, при комунизма мързела, посредствеността и глупостта се издигат в култ - всеки сам да прецени кое от двете е по-добро. За жалост днес като посткомунистическа страна, все още сме тежко обременени.
281
0
 
2
 
! Отговори
Разлики преди 5 години
Чудя се за разликата в заплатата и стандарта на живот на тираджиите, от социализма и настоящия строй, който не знам как да назова, може би олигархсоциализъм. Преди тираджиите са получавали много ползи, за да си мълчат какво виждат навън може би. Сега просто трябва да работят за печалбата на шефа. Относно заминалите българи в чужбина, големият % е от хора, на бившия режим, такива които са знаели как функционира в действителност-учители, военни, полицаи, магазинери, партийни функционери.
280
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при демокрацията умните кадърните карат поршета а мързеливите и накадърните броят стотинките да си платят парното
279
2
 
1
 
! Отговори
въй преди 5 години
при демокрацията умните и кадърните карат поршета :))) ...туй въобще ней правило !!! и ти тряаа малко акъл да го схванеш ама пусто като нямаш :))) не защитавам соца ама тая нашта демокрация е за измамници обикновенни кадърни и умни хора не виреят добре в нея - животът го доказва с примери !!!
278
0
 
3
 
! Отговори
До 303 преди 5 години
И каква е логиката тъпите да имат повече, от умните? Когато си умен намираш начин да живееш добре, така както ти се иска да живееш.

Спонсорирани публикации