По бензиностанциите тази седмица: Бензинът надолу, дизелът се държи

А95 е поевтинял с около 24 стотинки от началото на ноември
19 ное 2018 12:15, Красимир Ангелов
102
По бензиностанциите тази седмица: Бензинът надолу, дизелът се държи
Снимка: Reuters

Цената на бензина по бензиностанциите у нас падна средно с около 24 ст. от началото на ноември, сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Към днешна дата най-масовият бензин А95 се търгува на средна цена от 2.12 лева за литър, с което е поевтинял с цели 13 стотинки сравнение с преди седмица. На някои бензиностанции в страната той може да бъде открит дори под 2 лева за литър.

Още по темата

Поевтиняването при дизела е по-малко, като от началото на месеца той е паднал с 6 стотинки за литър, като в момента средната цена е 2.34 лева за литър. В сравнение със седмица по-рано, цената е паднала с 3 стотинки.

Пропан-бутанът пък запазва цената си и остава най-евтиното гориво, като се търгува средно за 1.08 лева за литър.

Хасково отново е най-евтиното място за зареждане с гориво, като за литър бензин там хората се бъркат с около 2,08 лв./л, а за дизел - 2,30 лв./л.

Следват областите Добрич, Габрово и Сливен, където цената е с около 1-2 стотинки по-висока от тази в Хасково.

В София цените са средно около 4 стотинки по-високи от хасковските - 2,13 лв./л за бензин, а дизелът се търгува за 2,34 лв./л.

Най-скъпо горивото остава в Северозападна България – областите Видин, Монтана и Враца, както и в Благоевградска област.

Експерти отново посочват, че цените на горивата не поевтиняват заради протестите в страната, а са отражение на цените на петрола на международния пазар. Точно заради това перспективата до края на годината е за още леко понижение в цените на горивата.

От тази сутрин средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се повиши до 66,00 долара за барел. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 65,28 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да върви икономиката напред, трябва форивата в България да поетинеят много и цената на бензина и дизела, не трябва да е повече от 1,30 лева, което е напълно възможно. В момента в цената на бензина, акцизът и ДДС върху акциза са 85,2 ст. - твърда сума, която не се влияе от промените в цената на бензина. Марешки продава по 1,99, значи цената на бензина може да е 1,14 лева и да не са на загуба.
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова поговорка : "Пр'осто стадо овче, вмирисана кошара"...онази "пр'ост народ слаба държава" отиде отдавна в небитието, овцата я "потъпка"......
69
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главното е *** да има пари за ракия цигари и бензин другото не е от значение
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия - 555-565 ЛИЧНИ коли на 1000 човека населениеБългария - 183-200 ЛИЧНИ коли на 1000 човека население-Кога ще ги стигнем немците?!
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме кефи как *** *** против цените на горивата, но няма смелост да посочи руската компания ЛУКОЙЛ
66
16
 
5
 
! Отговори
баровец преди 5 години
Автомобилните горива трябва да станат поне 20 лв. за литър !!! Да се видим кои сме хората с парите. Не като сега *** и Пульо се качили на некви коли и ми обикалят като изоглавени ...
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На практика най-голямата верига бензиновстанции в България определя накъде се движи цената. Днес петата по брой бензиностанции верига вдигна цената на по-скъпия си дизел с 10 стотинки, а третата с 1 ст., което доведе до общо повишения от 1 ст. на средната цена според фуело нет. С други думи понижение няма, но повишение има след вчерашните протести.
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха голям смях от тази територия България, ха ха ха ! След 10.11.1989 г. БКП раздели народа на партии които "клонира" от себе си / ГЕРБ, ДПС, Атака, НДСВ, БСП, Патриоти разни и т.н./, сега дели стадото на ДИЗЕЛОВО, БЕНЗИНОВО и ГАЗОВО и както се вижда много успешно ! Абе какви такива гл'упаци сме бе, че и слон да ни сгази не можем да разберем, че "душа береме"? Един червен бандит с малко мозък управлява партия която ни управлява за да ни е'бава мам'ата до край...пр'ост народ слаба държава..
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо в Германия две-трети от колите са бензинови, а за другата една-трета настъпиха тежки времена чрез забрана за използването им в много от големите градове.Края на дизеляците ще е най-скорошен. После и на бензинките. Накрая ще забранят и с газ. Време е да изкарате курс за електрокаристи!
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че в САЩ имаше "Дизелгейт", но не съм чувал още за "Бензингейт".Заради манипулации по дизеляците Фолксваген отнесе 18 милиарда долара глоба и трябваше да си изнесе от САЩ близо 300 000 коли.Най-големият майтап е т.нар. еко-дизел., иначе казано - Ръгай чушки в боба!
61
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Истината е, че цената на и трите вида горива по-масово използвани в България е необосновано висока. Сега малко поотпуснаха цената на най-малко използваното гориво - бензина, за да разединят протестиращите и да имитират, че нещо се променя, с което да спрат протестите. Това едва ли ще се случи, но медиите ни внушават, че протестиращите са криминално проявени, че са купени от някаква партия и какво ли не още, в опит да спрат народа да подкрепи по-масово протестите, вкл.и с липсата на новини за тях
60
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България нито вече е държава, нито е населена от народ, това е една многовековна вмирисана кошара с все повече намаляващо стадо овце ! Една шепа вълци които самите овце си избират да ги "пазят" бавно излапват стадото .....
59
9
 
5
 
! Отговори
Груйчо преди 5 години
На мен татко като малък ми каза - Синко, кола се кара с бензин, а камион и автобус с дизел!И цял живот колите ми са бензинови.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделяй и владей!Шофьорите на бензинови коли, за които горивото поевтиня, срещу шофьорите на дизелови коли, за които почти няма промяна в цената на горивото.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на бензина пада, защото малко хора карат на бензин. Така мафиотите се опитват да спрат протестите против властта им.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички трябва да вдигаме цените. Не само горивото.Всичко- жито, царевица, млеко плодове всичко което се ПРОИЗВЕЖДА и пенсии.ТОЗИ КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА И УСЛУГИТЕ С ВИСОКИ ДОХОДИ
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво коментирате вие тук бе?Нима тук на Запад няма дизелови МПС,нима те не замърсяват въздухът,нима няма над 20-годишни МПС,има дори мисля,че са повече от в Б-я,но тук не им вдигат данъкът,напротив дори намалява всяка година/аз карам такова МПС и му плащам данъкът/! В момента това правителство ви е'бава най-много,ама как ли да го разберете като трудно разсъждавате?Трябва да сте единни да загърбите партии и да протестирате до победа, за измитането на всичко червено от властта,иначе загивате бавн
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва бензина да стане пет лева литъра - много замърсяват бензиновите коли. Дизеловите коли замърсяват много по-малко от бензиновите.
53
3
 
4
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Бегай, бе. Аз чакам 30 долара за барел петрол в следващите месеца, а вие ми говорите хуморески ! 30 долара барел означават ни повече, ни по - малко лев и 50 за литър бензин !
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A гражданската отговорност, данъците, цените на газа и всичко останало кога ще поевтинеят? Или това не ви засяга, драги журналисти?