Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...

Близо 50% от цената на горивото за крайния клиент отива в хазната
15 ное 2018 12:45, Боряна Павлова
113
Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...
Снимка: архив Reuters

Близо или дори над 50% от стойността на литър гориво, която плащаме на бензиностанцията, се прибира от държавата.

Грубата сметка показва, че след като се добави акцизът към цената на 1000 л гориво на едро, и към данъчната основа се прибави ДДС-то, горивото поскъпва почти двойно. След това пък в тази сметка трябва да добавим и печалбата за търговеца.

Според изчисленията за бюджета отива над 1 лев от литър бензин и дизел. Търговците на дребно работят с марж от 18-21 ст., а чистата им печалба е 3-4 ст. на литър, пише "24 часа".

Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ще предложи промяна в наредба, с която търговците ще са задължени да изписват на касовата бележка надценката, с която се продават бензина и дизела. Така клиентите ще имат информация каква част от парите отиват при търговеца и каква в хазната.

Още по темата

Текстовете все още не са изготвени и не е ясно как ще се процедира с тези, които не издават касови бележки. По такива бензиностанции горивата са с по-ниски цени заради ДДС схеми и "спестяване" на данъка, и обикновено се плаща само кеш, без да се дава документ на клиента.

В същото време легално регистрираните обекти издават касов бон за всяка продажба.

Днес представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) отиват на среща с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъждат цените, ситуацията на пазара и промените в наредби.

Според изчисления на БПГА 2/3 от стойността на литър идват oт данъците и петрола. Останалата част е за производителя и търговеца, като с нея те трябва да покрият разходите си - за доставки, наеми, режийни, за съхранение и за задължителни запаси, за опазване на околната среда и охрана на труда, за изследователска и развойна дейност, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и т.н.

Цените зависят и от транспортните разходи и дали има възможност за внос. Във Варна и Бургас например влияние оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските региони - вносът от Румъния, за регионите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил - от Гърция, в Софийски и Пловдивски - горива от Сърбия.

На това се дължали и по-ниските цени в граничните региони, особено в Кюстендил и близките до Турция области, където имало внос. В Северозападна България цените били едни от най-високите заради нейната отдалеченост от основните маршрути за доставка и слабите продажби, които са недостатъчни да покрият издръжката на бензиностанциите.

Има редица обекти в Северозападна България, чийто обороти са в пъти по-ниски. Те обаче не се закривали, тъй като хората нямало откъде другаде да заредят.

Наблюденията на търговците показват, че при равни други условия ключов фактор при избора на потребителите е цената, а след това е по-доброто качество на продуктите и услугите. Затова никоя верига или отделна бензиностанция нямала интерес  да повишава изкуствено цени, тъй като веднага намалявали продажбите.

Цените падат - но защо?

Цената на бензина вече успя да падне до малко над 2 лева на някои бензиностанции, а средно се търгува за 2,19 лв./л. Цената му е най-ниска от поне шест месеца насам. Дизелът пък се продава за между 2,38 и и 2,21 на различните бензиностанции у нас.

Причината за поевтиняването на горивата са падналите котировки на петрола. Те вече са малко над 66 долара за барел, а при поскъпването на бензин и дизел през октомври бяха стигнали 85 долара. Ако тези нива се задържат, е възможно до края на месеца да има ново намаление на горивата с 4-5 ст.

В сряда от Комисията за защита на конкуренцията пък съобщиха, че паралелно със започналото секторно проучване на конкурентната среда на пазара на горива се извършва и контрол за спазване на поетите задължения през март 2017 г. от страна на големите петролни компании.

Тогава се ангажираха да въведат вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция. От ведомството на Юлия Нинкова уточняват, че тези процедури трябва да гарантират и липсата на възможност за антиконкурентни договорки и за координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения.

От регулатора допълват, че при осъществяване на контрола по изпълнение на поетите задължения може да се приемат сигнали и информация от всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения, държавни органи и такива на местното самоуправление, неправителствени организации.


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
на 10 литра 50 стотинки печалба за търговеца... ай сиктир от тука бе.. живи да ги ожалиш тия собственици на бензиностанции...едвам едвам изкарват да нахранят семействата си...
106
2
 
5
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Животът е песен, България е рай, българската мечта-да си пожарникар, футболист, полицай, митничар. Български ценности-море в Гърция, кола втора ръка от Италия, да не си плащаш поне един данък, да прибираш общинското каче за смет вътре в двора, и да го надпишеш с черна боя, с твоето име, да вариш ракия "тайно", когато целия град прави същото, да направиш дъщеря си на фолкзвезда за първия учебен ден във пети клас..... и много други
105
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
да въведат вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция. От ведомството на Юлия Нинкова уточняват, че тези процедури трябва да гарантират и липсата на възможност за антиконкурентни договорки и за координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения. това е като сам да се пре...беш.Ще стане.
104
1
 
2
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Бойко е пич бе! Я да видим к'ва я надроби ИЗТЪРВА ЦЕНИТЕ НА: -БЕНЗИН! -ДИЗЕЛ! -ТОК! -ГАЗ! -ВОДА! -ХЛЯБ! -ХРАНА.....и за всичко което се сетиш. Опоска осем милиарда резерв, че изтегли после още 16... а и очилатото му американско счетоводителче /ДянкOOF/ изтегли кредит който и децата ни ще плащат с лихвите! УНИЗИ РОДИТЕЛИТЕ НИ, ПРОГОНИ ДЕЦАТА НИ И УНИЩОЖИ БИЗНЕСЪТ НИ. Ашкулсум, евалла, аферим! Че и за цял трети мандат мисли. Ужас....безкрай!
103
1
 
3
 
! Отговори
ViP преди 4 месеца
Време е за барикадите. Вече нямаме какво да губим. И никой няма да ни помогне. България, при „управлението“ на мафията ГЕРБ, стана най-бедната, най-престъпната, най-корумпираната, най-изостаналата и безперспективна страна на континента. Заради това „войната не е между лявото и дясното, а между нас и тях“.
102
1
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 4 месеца
Понеже сме бедни бензина трвбва да е не повече от1€
101
1
 
0
 
! Отговори
Смешник преди 4 месеца
не вярвам че държавата прибира 1лв че не математиката р точна наука
100
1
 
5
 
! Отговори
месара преди 4 месеца
Айде стига бе, досега ме убеждаваха, че цената се определя от Лукойл. На гербавите тролове ли да вярвам или на вас?
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гаврата е че се начислява ДДС върху акциза, ама няма как от нейде трябва да се пълни бюджета.
98
1
 
5
 
! Отговори
Квооооо речи???? преди 4 месеца
Това пък що за про3тотия е , да изписват печалбата в бележката, или е с цел да настроят хората срещу търговците,
Всички знаем че държавата гърби с най-голям процент, както при алкола, така и при цигарите, какво са виновни търговците- създават работни места, плащат заплати, ама видиш ли много лоши, щото не се отчитат .
97
1
 
13
 
! Отговори
ьььь преди 4 месеца
Защо акциза не се добавя след като производствената цена се обложи с ддс.Това би намалило цената с 15-20стотинки.Акциза на бензина е 71стотинки на литър и като се обложи става 85ст.
96
2
 
1
 
! Отговори
до Ba7_Rambo преди 4 месеца
Шефът на Международната Агенция по Енергетика (МАЕ) Фатих Берол в интервю пред CNBC :
"Времето на евтения нефт свършва поради липсата на инвестиции за нови находища в отрасъла заради ниската печалба. В недрата на нашата планета има достатъчно нефт, но той е трудно достъпен. В бъдеще алтернативата ще е скъп нефт или много скъп нефт."
95
2
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 4 месеца
Поздрави, средна заплата чисто $3000, бензина е $2.60 за 4 литра.
94
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
До Панов

И аз мисля, че пътен данък/ винетки/ и такси за екология трябва да са калкулирани в горивото, а данъка за автомобила да е имуществен. Караш повече, гориш повече гориво, замърсяваш повече,използуваш пътната инфраструктура повече, плащаш повече!
93
1
 
20
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 4 месеца
Значи когато българите скочат на протест-цените на петрола на борсите падат!
92
1
 
6
 
! Отговори
Ba7_Rambo преди 4 месеца
До умника #74

Този, който се изказва неподготвен, си ти! Доставната цена за България на суров петрол е под средната на международния пазар. Така че *** като тебе да мълчат. Друг е въпросът, че тук държава и бизнес са картел марка и никой неще да намаля от неговия кокал...
91
2
 
11
 
! Отговори
10 преди 4 месеца
Касови бележки-ала -бала!Колко касовите бележки за тока и водата свалиха цената им?Николко!Отмяна на плоския данък и с това ще се напълни бюджета,както е в 24 страни от ЕС!Незабавна отмяна-това да бъде девизът на протестите!И тогава ще има пари за майките,образованието,армията...!Всичко друго е манипулация на управниците!
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вдигнете пенсии и зьаплати бе!
89
2
 
10
 
! Отговори
Панов преди 4 месеца
Балама си, и балама ще си останеш. От къде го прочете тоя виц, за гориво, за едно евро в Германия? Знаеш ли че цените се променят понякога по няколко пъти на ден с разлика от 5--20 цента? Това ако в БГ стане, ще се вдигнете на революция! Бензин понастоящем - 1.42Е/л, дизел - 1.32Е/л. Това е тук. Но няма винетки. Цената и е включена в цената на горивото. Само дето тук за около 50-60 евро пълниш за следващите няколко дни, защото тук без кола си за никъде. Автомобилна страна.
88
6
 
5
 
! Отговори
Балама.. преди 4 месеца
Добре, акциза левче, Бойко - не можем да го свалим щото в ЕУ е еди си колко процента!
Данъка за старите коли вдигаме , Бойко - ще се напълним със дизели от европа!
ХУбаво бе г-н Бойко!
1.В Германия като Km2 като територия, колко автомобила се движат и колко в България спрямо територия и население питам аз!?!??
2.Колко получва средностатистическия германец, та кара безнин от 1 евро, както и в Uk , и там е долу горе 2.20 лева?
Аман!