Окончателно: До 5 хил. за далечни роднини при смърт на пътя

Поправките ще важат 6 месеца, готвят методика за цените
22 ное 2018 16:00, Василия Пейчева
27
Окончателно: До 5 хил. за далечни роднини при смърт на пътя
Снимка: архив, БулФото

Таван за обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на пътя ще има, но той ще се отнася само за по-широкия кръг далечни роднини. Лимитът ще бъде 5 хил. лв., като в него попадат претенциите и на братя и сестри на загиналия.

Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промените в Кодекса за застраховането.

Още по темата

Запазва се старото положение за близките роднини - съпруг, съпруга, деца, родители, за които няма да има таван на обезщетенията.

Поправките обаче ще важат само 6 месеца, когато трябва да бъде изготвена методика за ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Методиката трябва да бъде изготвена от Гаранционния фонд в срок от 6 месеца, а след това да бъде одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. 

Според опозицията така предложените промени няма да решат проблемите в сектора. От БСП настояха, че слагането на таван нарушава правата на гражданите и свободата на съда да определи обезщетението. От "Атака" също се обявиха против промените.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче с поправките няма да се позволи да поскъпне драстично "Гражданската отговорност".

"Тази методика ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на ПТП. Тя е необходима, за да има справедливост при присъждането на обезщетенията", настоя тя.

До въпроса дали да има ограничения в обезщетенията се стигна заради решението на ВКС от 21 юли тази година, с което чувствително се разшири кръгът лица, имащи право на обезщетение за смърт на близък в случай на смърт при пътнотранспортно произшествие, като се включиха дори и такива без роднински връзки. Това предизвика остра реакция от страна на застрахователните компании, които изчислиха, че подобни искове ще породят дефицит в системата от близо 1 млрд. лв.

Първоначално шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи лимитите за обезщетения за близките да бъдат 20 000 лева, но заради обществения отзвук премиерът нареди парламентарната група на ГЕРБ да не приема промените, преди да се проведе широк обществен дебат.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ Е СПРАВЕДЛИВО! КОГАТО ПРИ КАТАСТРОФА ПОЧИНА ПРИЯТЕЛКАТА НА ЖЕНА МИ, АЗ МНОГО СТРАДАХ.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом брат и сестра са далечни роднини няма какво да кажа на законотворците. Детенцето на убитата родилка в Сливен го осинови брат й , далечния роднина. На позната с починал син, неговото дете беше осиновено от дъщеря й, пак далечна роднина. Семействата са сплотени в БГ, да не сме Америка че брат и сестра се водят далечни роднини?
25
0
 
3
 
! Отговори
ал куропаткин преди 1 година
сега остава да се сети някой че трябва застраховката да спадне с 100лева минимум
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо държавата трябва да регулира мастен пазар, като не им е изгодно да продават застраховки да продават картофи. На пазара има много застрахователи даже и чужди, ако не им е изгодно защо седят?
У нас се получи, така че вместо народните избраници да лобират за избирателите си, които са ги избрали и издържат, те лобират за интересите на застрахователи, монополи и всички други и то в ущърб на народа.
23
0
 
5
 
! Отговори
ГазяМендаЛилиЦецка преди 1 година
И най-важният въпрос е колко ще ни излезе да прегазим 240 депутати, плюс министри и премиери и заместниците им?
22
2
 
6
 
! Отговори
Верно преди 1 година
До rat
Ами точно за това става въпрос-обезщетение трябва да има САМО за наследниците,а те са посочени ясно в закона.Очевидно е, че разширяването на кръга не е нищо друго,освен създаване на печеливш бизнес за адвокатите!Естествено и съдиите ще припечелят...за някой и друг хотел.
21
0
 
9
 
! Отговори
Някои преди 1 година
братя и сестри не могат да се гледат преживе. Ама ако дойде ред за пари, ще станат много милиииии.Да не говорим за братовчеди-събират се само за сватби и погребения в родата.
20
1
 
3
 
! Отговори
до rat преди 1 година
Има и му се вика авто каско , също така никой не ти пречи да говориш със застрахователя и да ти направи застраховка върху каквато искаш сума.
19
0
 
4
 
! Отговори
до Чматка преди 1 година
Тези от които се страхуваш , много рядко имаат застраховка. Преди години им продахох една Лада и 8 години по-късно като погледнах в регистъра се оказа че последната застрраховка и данък съм ги платил аз, от то на сетне нищо ,
18
1
 
1
 
! Отговори
rat преди 1 година
До шматка
Тази застрахова е да избегнеш съдебните седла и кръвнината...ако недай си Боже! се случи и да си отиде така някой значим човек и застраховката и е мъничка...какво ще направят адвокатите му!?
17
0
 
8
 
! Отговори
Помня, че при преди 1 година
социализма бедни хитри българи се хвърляха пред западни коли, за да им изплатят обезщетение.( уж че го "блъснал", прегазил)
Да не стане така СЕГА с един етнос с мнгобройна рода. Ще има кой да ги подучи.
16
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 15

Защото гражданската е за трети лица.Аз не бих платил по скъпа гражданска заради някой друг
15
0
 
9
 
! Отговори
rat преди 1 година
Моето скромно мнение, че суми трябва да се зипращат само на преките роднини: родители, деца и братя и сестри...какви братовчеди и лели и стринки. Другото което не мога да разбера е защо не направят перо в гражданската, както е гаранционния им фонд, и ако искаш да си внесеш по-висока вноска и да има по-големи обезщетения...явно някой трябва да ***!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 10

Какви да ги определят.Като се изсипят ония от етноса с 5 братя и 6 сестри и 42 братчеда кво прайм.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак са много. Със скоростта с която балканския селянин се избива по улицата държавата скоро ще фалира.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 човешки живот =на 5 застраховки на кола???!!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаш братчет, но нямаш 5 000 лв. Нямаш братчет /щото е катастрофирал/, но имаш 5 000лв. Ако имаш 17 братчеди, се някой отива зян, и се си на кяр.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАТ И СЕСТРА ГИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ДАЛЕЧНИ РОДНИНИ !!!! НЯМАМ ДУМИ !!!
9
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Каинчо близък или далечен роднина е
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова ли беше трудно ...?