"Бонус-малус" едва ли от 1 януари 2019-а, ще се забави!

В талона ще се вписва кой има право да управлява колата
105

Има вероятност въвеждането на системата "бонус-малус" да се забави с няколко месеца и тя да не влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това съобщи при дискусиите по новия режим шефката на финансовия надзор Карина Караиванова.

"Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история", мотивира се Караиванова, цитирана от "24 часа".

В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да управляват колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата.

Още по темата

Връзката между КАТ и Гаранционния фонд също не била готова, което ще затрудни съставянето на досиетата на всеки водач.

Според Владимир Савов, член на УС на КФН, въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност".

"При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, компаниите събират годишно 943 млн. лв. само по тази застраховка, при средна премия от 300 лв. на кола. При въвеждането на системата, парите няма да се увеличат, а само справедливо ще се разпределят сред лошите и примерните шофьори", пресметна той.

Савов цитира данни на МВР за 2017 г. според които обект на санкциониране са били собствениците на 1 134 718 автомобила, тоест 64% от колите не са били обект на санкции.

След първата година на въвеждане на системата "бонус-малус" се очаква 87,7% от собствениците на колите или 2 млн. да плащат с 10% по-евтина полица, 7,6% или 238 742 души, да плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, и само 0,4% от собствениците, т.е. 11 028 души, да плащат с 400% по-скъпо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
16
 
! Отговори
ЖОРО преди 5 години
До АНОНИМЕН И пет пъти да напишеш, че застрахователите трябва да плащат по 2 500 000 хиляди на ден, явно БЪЛГАРИТЕ не могат да смятат и затова си стоят в къщи и им е хубаво да ги обират всеки ден.Иначе биха излезнали на УЛИЦАТА и да свалят това ПРАВИТЕЛСТВО
55
2
 
21
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Може да си пишем колкото си искаме, без резултат! Тиквата бойко е много нагъл и пак ще ни набута с по 1000 лв гражданска и висок данък на автомобилите, истината е ЯКИ ПРОТЕСТИ , както го правят в Франция!
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не се забавиха за вдигне на застраховката ами я въведоха за часове. Бях стриктен в изпълнението на застраховането. Като си правех сметка че така ще допринеса за вдигане на пенсиите намаляване ДДС-то на лекарствата хляба тока парното. А то се оказа че застраховката отива при мутрите да си купуват яхтички джипчета но не и в държавната хазна. Е защо да плащам застраховка като от 35 години нямам катастрофа не съм убил никой не съм изпотрошил нечии автомобил. Да лащам за мутрите ли с БМВ-тата.
53
0
 
17
 
! Отговори
huhu преди 5 години
заразното зло сте Вие и това е ***.щ.и.н.а, което сте замислили. Чак искат да правят и промени в закона за продажбата на коли с лоша история, все едно колата е одушевен предмет със съзнание.Друг абсурд е да им давам имена кой може да кара колата ми. Вземам стар телефонен указател и го прилагам като списък.Да променят закона за ГО да е на лице и тогава ще си говорим, иначе си регистрирам колата в Румъния или Гърция и недай си боже някой да ме удари тук БГ застр. ще плати в пъти повече.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го напиша пак: 943 милиона делено на 356 дни= 2 500 000 лв НА ДЕН. Какви щети изплащат за два милиона и половина на ДЕН?
51
2
 
13
 
! Отговори
ЖОРО преди 5 години
Съжалявам че малко се отклонявам темата, но е свързано с мафията ГЕРБ .Менда Стоянова твърди, че с увеличаване на данъка за старите коли щял да се подобри въздуха който дишаме. В същото време пр. на парламента Цвета Караянчева твърди в шоуто на Слави, че парите от данъка щели да отидат в малките общини. Тия от ГЕРБ така са се уплели в власта, че не знаят даже и какво говорят. ОСТАВКА......
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частната собственост е неприкосновена- според конституцията. Колата е моя, и ще си я давам на който поискам когато и както ми потрябва и ми е угодно. Отговорността е лична и не може да бъде обвързвана с каквито и да е глупости които застрахователите си измислят.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мики Маус".. не и нищо друго освен, прикриване на кражби и покриване на загуби на приятелски кръгове.Същото е като КТБ... и пак ние го плащаме!А едни хора са яли, пили и са водили *** по Хаваи и Малдиви... Това е!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
А нас без коли с какво ще ни облагате.НЕщо като ергенски данък за това че си на 20 и нямаш кола предлагам
47
8
 
2
 
! Отговори
Вуйчо ти преди 5 години
До Чичо Тони...значи на белите държави си им виждал само баровете и моловете?Почти навсякъде всяко нарушение на пътя генерира повишена ГО.В Англия може да стигне до 8 000 паунда,а в щатите до към 6-7 000 щатски долара!
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи застрахователите ще имат сметка да има много "лоши" шофьори. Къде е логиката?
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се записва кой кара колата, всеки шофьор ли ще прави отделна застраховка, или ще е на колата? Защото аз и съпругът ми имаме една кола.
44
1
 
8
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Към цената на застраховката отношение имат изплатените обезщетения по вина на застрахования, неговата възраст, пол, образование, професия, километри годишен пробег. С една дума - досие на риска. Така е в "белите" държави. Провиненията на пътя нямат нищо общо със застаховката. Освен това те се санкционират от КАТ, а за едно и също провинение не може да се налагат две наказания.
43
1
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Управляващата клика не се интересува от намаляване на катастрофите. Точно обратното: колкото повече катастрофи и пострадали толкова повече пари влизат в джобовете на адвокатско-съдийската в комбина със застрахователната мафия. Другото са празни приказки за заблуда на хората. Не е вярно, че няма да се облажят от застаховките. Глобите ще са много и малцина, ще имат намаление - тези които не карат постоянно. Най-голямата глупост е, че провиненията ще се трупат на колата.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за държавните коли нямало да важи- защото не е хубава система, иначе щеше да е само за тях. Според конституцията : Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, ......лично или ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ.
41
0
 
4
 
! Отговори
To преди 5 години
1 da se taksuvat selski gradski ili mejdunarodni 2 spored 6tetata pri4inena ot voda4a na mps da se taksuva 3 kaskoto za kakvo e !?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО няма да направят само увеличението остана на граждански и данъци
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската не е Каско, тя не трябва да покрива 100% от щетите, тъй като е задължителна. Който иска да се застрахова с пълна сила, да си го направи. Това е въпрос на личен избор.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздели хората на категории: пушачи и непушачи, шофьори и пешеходци, шофьори и джигити, здравно осигурени и не, и им съдирай по две кожи като обвиниш "лошата група". Аз питам къде е контролният орган по безопасността на пътя-КАТ, и какви са причините да не си върши работата?
37
0
 
22
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
ГЕРБ ставатвсе по-нагли.На мен данък МПС ми се вдига с около 200 лева. Застраховката ми се вдига засега само с 120 лева (нямам нарушения и ПТП). ГТП явно ще се вдигне и той с поне 10 лева. Каското и то ще скочи, макар че за него мълчат. Дизелът, който наливам изобщо не е поевтинял и цената му се вдига, спира за малко и пак се вдига. Започвам да плащам вече за колата повече на година, отколкото мога да я продам, а тя няма и пет години и е на малко километри.

Спонсорирани публикации