Първо – паметник на културата, после €7,5 млн. и Бузлуджа като нова!

Преди всичко паметникът трябва да бъде обезопасен
6 дек 2018 09:15, Боряна Павлова
126
Първо – паметник на културата, после €7,5 млн. и Бузлуджа като нова!
Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".


126
Още от Общество
2 млн. лева за Шенген и още толкова – за обслужването в КАТ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
1
 
! Отговори
Anna преди 3 дни
Наследниците на световния интернационал са превзели света затова ЕС дава пари за подобни мъртвородени комунистически проекти! Няма ли археологически находки и реални културни паметници за поддръжка? А колко селски мегдана с рушащи се стари църкви могат да се потегнат с тези пари? България трябва да е в ЕС, но ЕС трябва да се изчисти от комунисти, за да може и България да направи най-после лустрацията си и да рестартира.
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
да се взриви тая миазма
114
3
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 дни
Някой от елементарните демократи и неолиберали /ама те всички са такива / ,дали обърнаха внимание ,че парите се предоставят целево и не могат за нищо друго да се използуват.Нито за еднократно увеличение на пенсиите,/разбирай само за един месец/,нито за нещо друго.България нищо не дава ,при това управление ,което е свикнало само да проси и да краде /демек да усвоява/,тя друго не може
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те и нашенските комунисти много се увличаха по окултизъм. Пример, Людмила Живкова, Светлин Русев, Богомил Райнов, все комунисти, окултисти и сатанисти.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Карл Хайнрих Маркс е философ,социолог,политикономист,политически журналист, комунист, обществен деец и идеолог,но не е бил либерал,както пишат.
Карл Либкнехт е социалист,завършил право и икономика
Роза Люксембург - икономист,публицист,социален философ
Адолф Хитлер - образование(??????????),увлича се по окултизъм,което не е плюс за интелегентността му.
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До106. Маркс умира в бедност в Лондон. Никога не е създал нещо. Ако не е бил богатия му тъст , който е давал пари за внучките си. И другия Енгелс взел пари от баща си да се прави на философ. Не ще е имало такъв труд..
110
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И днес е така,БСП се оказаха доста на по-високо ниво и по-интелигентни от ГЕРБ в които се излъгахме,защото се оказаха калинки.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Waffen SS

Паметника на съветския войн в Берлин има смисъл защото там са се водили кървави битки и са загинали много руснаци. Има ли един убит червеноармеец в България? От кой са ни освобождавали? От Царя ни? МОЧА в София е изкривяване на историята. Този паметник трябва да бъде преместен в музей на соц. изкуство и там да му се радват червените пенсионери, а младите да ги водят и да ги учат за лъжите и престъпленията на комунистическия терор.
108
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз не съм комунист,нито фашист,а българофил,но ако разгледаме биографиите на разни комунисти и фашисти,ще видите колко високо образовани и интелигентни са били комунистите и симпатизантите на комунистите и колко необразовани,примитивни и първосигнални са били фашистите,не само това,ами фашистите са и са били подвеждани по шарлатани,гледачки, баячки,окултисти.
107
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В окултния дом бяха изобразени ликовете на:

1. Владимир Улянов (Ленин)- хомосексуалист, сифилитик.
2. Димитър Благоев (Дедото)-македонеещ се безродник и антибългарин. Автор на идеята за македонска нация.
3. Георги Димитров-патологичен алкохолик и масов убиец, съветски гражданин.

Слава Богу вече са разрушени до неузнаваемост.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 102

Много правилно си го казал за Маркс, но телетата веднага са ти нацвъкали минуси. Маркс през целия си живот е писал за капитала и много от неговите идеи са въведени в капиталистическата система. Неслучайно има паметник в Лондон. А болшевиките (комунисти) са терористи. Такива са и БКП/БСП. Ученията на Ленин, Троцки и Сталин доведоха до десетки милиони убити и безброй съсипани държави.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А за Роза Люксембург или Карл Либкнехт какво ще кажеш?Да унищожим ли всичко,заради елементарно разсъждаващи същества като тези,които искат да разрушат всичко?
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Комунистическите животни надигат глава. Те искат държавата да ремонтира тази отвратителна бърлога където техните прокажени, вождове-изверги се събираха да се кланят на сатаната и на убийците. Докато не се изреже дълбоко тумора на комунизма и русофилията, няма да има напредък.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

А за Роза Люксембург или Карл Либкнехт какво ще кажеш?Да унищожим ли всичко,заради елементарни разсъждаващи същества?
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Ами немците си пазят както къщата на Карл Маркс превърната в музей"

Карл Маркс не е бил комунист и лично не е съсипал живота на десетки хиляди. Неговият точен анализ се употребява и днес.

Докато комунистите в БГ не са нищо повече от терористи.
101
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това е молитвен дом на сатаната. Комунистите са дяволски изчадия, които се молят на сатаната. Това трябва да бъде взривено ВЕДНАГА!
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
упс,конлагерите да се чете "концлагерите"
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До opetkov

Ами немците си пазят както къщата на Карл Маркс превърната в музей и всички комунистически паметници,така и Хитлеристките строежи,така и паметниците от ВСВ и конлагерите,които също са превърнати в музеи.Що си мислиш,че не ги пазят и поддържат?
Само в България сме наопак и рушим създадени култура,история и шедьоври.
98
4
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 дни
Чудно защо на немците не е хрумнала някога идея да разрушават паметника на съветския войн в парка Трептов.Как пък там не се намери един дегенерат ,който да прояви лумпенска креативност и да го нагизди с шарени дрешки ,както правят у нас само-назначилите се за демократи и неолибералисти
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Петърчо

За телевизията на БСП парите са от Русия.