Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хляба в Италия е супер. Не съм видял мухлясал хляб въпреки, че си е доста влажно. Оставяш го а той става на брускета и пак е вкусен. А тук в БГто на третия ден се появява мухъл но е един такъв розов, зелен и др. цветове. А статията е доста елегантен начин да ни кажат, че ни хранят с ***.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102Западно-европейският! Вардат му рецептата и редовно проверяват производители/пекарни. Но важното е че в "българия" всичко може!
96
0
 
9
 
! Отговори
НЕ ,БЕ... др.ХАУС преди 5 години
МЪКА МИ Е ЗА СИНЧЕТО НА *** И ВНУЧЕТО ....ГДЕТО СА У САЩ!ГОРКИТЕ ....КАК ЛИ СЕ СКЪСВАТ ОТ РАБОТА ....ХА,ХА,ХАААААААААААМА , НЕ СИ ИДВАТ У БЪЛГАРИЯ ..ДА НЕ СА ЛУДИ??!АЙДЕ , ДА СИ ПЛАЧЕМЕ ЗАЕДНО ...ЗА "НАШИТЕ У САЩ"!!!!ЩЕШ ,ЛИ..??!!!
95
4
 
10
 
! Отговори
нищо случайно преди 5 години
Натраших и нароних на трохи бял хляб за врабчетата на улицата.Клъвнаха малко и избЕгаха.Защо ли ?!
94
3
 
6
 
! Отговори
др. Хаус преди 5 години
Тебе щастлив ли те прави факта че там се работи до смърт,че там няма приятелства,че всеки е роб гроба си ,че няма един щастлив човек там и всичко е изкуствено и фалшиво? Хахааха божеееее......
93
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете какъв хляб да взимам. Някой по-качествен.
92
7
 
11
 
! Отговори
Глупости! преди 5 години
В щатите в закусвалните ядат само просяците, черноработниците и емигрантите!Нормалните хора пазаруват , качествени продукти с качество , щото получават добри заплати !В писмото , което получих от мой приятел пишеше..."Тука се работи"--ама подчертано с 3-черти !А не като у Софето ....още от сутринта да закусват с биричка...по СОЦ-тертип!!!
91
2
 
7
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Моето селско куче отдвана отказа да яде хляб от белия в найлон. Добре че кравата все-още го яде че и нея ли да взимам модерен?
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладна мечка оро не игра!
89
2
 
10
 
! Отговори
бил някогаш преди 5 години
*** в хубавите САЩ,да видиш каква е масовата храна по веригите и какво яде масово дебелия болен народ. *** там и после като си дойдеш тук храната ще ти стори със прекрасен вкус и качество. И там има фермрска или органик,ама не можеш да я пипнеш по цена и дали ще ти се дава 40 долара за кило добро месо?
88
2
 
4
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
Ам месете си , аз започнах да го правя без мая, а с "основно тесто" както го нарича професорът. премесваш 2 пъти и като го опечеш замирисва на този от селската фурна , къде ме пращаше баба ми , като й гостувах лятната ваканция.Лошото е че не винаги имам време и като се наложи да си купя хляб и голям зор.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
правете си кротонки
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-интересното е че,има една камара дебелогъзи чиновници ,който трябва да упражняват контрол.Обаче са си седнали на ушите и не вършат нищо,обаче ядат същите отвратителни ***!
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е нищо в сравнение с това, което чака соршоидите-майкопродажници в Ада.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тая машина за хлеб цела вечер ли работи?
82
6
 
5
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА ... преди 5 години
ОТ ПРЕБОЯДИСАНИ КОМУНИСТИ ...ВИЕ КАКЪВ ХЛЯБ ИСКАТЕ ДА ЯДЕТЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААПРИ БАЯ ВИ ТУДОРЧО , МАЙ ЗАБРАВИХТЕ ГА СЕ РЕДЕХТЕ ПО 3-ХИЛ.ЧОВЕКА НА ОПАШКА??!!/..ЧИ НЕ СЕ И ЗНАЕШЕ ДАЛИ ШЕ ИМА ВТОРА ФУРНА ЗА ДОСТАВКА.../
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв хляб купувате?
80
4
 
8
 
! Отговори
До бай Тодор преди 5 години
Тоше комунизма го сънуват само тия като тебе, дето с парите на народа устроиха внуци и правнуци. На нас сега ни е по-добре!
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто ни беше социализма , такъв ни е и капитализма. Явно толкова си можем .