Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

Българинът категорично не одобрява насилието над жени
Обновена: 17 дек 2018 19:49 | 17 дек 2018 19:17, Красимир Ангелов
245
Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!
Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
30
 
! Отговори
Lan преди 5 години
1Че кой ти каза, че България искала в голямото англосаксонско "семейство"?! НЕ щем бре - англичаните не приемат другите като семейство, приемат ги като прислуга! Ние пък не харесваме содомията...е те така, разбиратаелството е пълно!
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***
140
38
 
10
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Рано или късно и хомосексуалистите в България ще могат да сключват брак.Който плаща данъци в тази държава има право и да се жени и да онаследяване имущество и да осиновява деца.Не е нормално да бъдеш лишен,когато човек е различен,от правото да имаш законен личен живот.
139
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не мисли за това, че живее в най-бедната и корумпирана страна в Европа, не мисли, че диша най-замърсения въздух и си съкращава живота. Най-големия проблем на българина е дали гейовете да сключват брак. Аз казвам каквото щът да правят, защото не ме интересува. Интересува ме да живея добре в нормална държава.
138
10
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Категорично е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове.75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството" Тогава работете заедно с мъжете и вършете и домакинската работа. Може да станете и трактористки, миньорки, боксьорки... егати тъпите жени!
137
4
 
6
 
! Отговори
†баба Гуси† преди 5 години
в Библията си го пише черно на бяло, че синовете Адамови, са започнали да се мешат с "другите хора" .А тези "други ора" от дека са дошли бре чадо, като в Библията изрично е казано, че първият человек който Бог е сътворил е Адам, а отпосле от реброто му е сътворена ***? После е казано, че им се раждат синовете Авел, Каин и и изтърсакът Сит. Кажи бре чадо от дека са се пръкнали тези "други ора" като преди тези споменатите е нямало други? Някой друг Бог ли ги е създал и ако е така кой е той?
136
3
 
15
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Какво ще се роди от еднополов брак? Бракът какво ще защитава?
135
0
 
6
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
днешната смяна е добре да го научат къде и кога се слага пълен члeн, и кога се ползва и кога -не Главна Буква. читалищна работа, "вафли" Мура.
134
7
 
18
 
! Отговори
Народът! преди 5 години
Стига с тези еднополови дeгeнeрaти и ДНК дефекти! Никой не иска нито да знае, нито да чете за тях!
133
5
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Ивчотва е един шизофреник с 10 браузера дето симулира дискусии за 20 кинта дневно. загледай се в правописа и ще видиш че повечето са писани от един и същи
132
2
 
6
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
Хора, пий те си хапчетата бре! Ако нямате рецепта - идете на лекар. Ако не, просто легнете и заспете дълбоко, утре ще ви мине, поне до обяд. Егати и психологично болните коментират ...
131
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еднополовите ,,бракове ,,си е чиста со/домия .
130
4
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Предвид интелектуалното състояние на по-голямата част от народа ни ,по-добре ,че се позволява да се правят аборти ;) !!!
129
13
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Нещо религиозно го подкарахте! В тоя ред на мисли, в Библията си го пише черно на бяло, че синовете Адамови, са започнали да се мешат с "другите хора" (Не знам дали са били ***.е.раси тия други хора, ама май - не). Да, да - ей там почти в началото на "творбата". Така че, тия с кръстовете отпред и отзад или не сте чели "произведението" или просто се заяждате. Така че, вземете си кръстовете и си ги заврете...
128
7
 
20
 
! Отговори
К преди 5 години
Не става пидиругииии ! Набийте си го в главата
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чадо стотриесеиседмо, колко пъти да ти повтарям, че първоапостолите са само дванаесе и нито един повече. Всички други са приравнени към тях векове по-късно. Оригиналните са дванаесе и няма жена между тях
126
2
 
1
 
! Отговори
Тамплиер преди 5 години
От Кръстоносците съм. Жив и здрав да си, грешнико.
125
2
 
7
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Чадо стотриесеитрето, и старият и новият завет са неотменни части на Библията. Ако си някакъв сектант(евангелист), то тогава ти е простено да признаваш само новият завет(евангелията) и да отричаш Старият завет. Към коя от новите църкви принадлежиш, чадо? От свидетелите ли си?
124
1
 
3
 
! Отговори
мутация преди 5 години
До баба ГусиНепорочното зачатие ми се струва много добра идея. Грешки като теб щяха да бъдат избегнати
123
16
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУМЪНИЯ УЗАКОНИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ А ТЯ Е ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО КОМУНИСТИЧЕСКА ОТ БЪЛГАРИЯ!!И В РУМЪНИЯ ПУСНАХА ПЛАТЕНО ПРОУЧВАНЕ , ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО 70% Е ПРОТИВ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ А НА РЕФЕРЕНДУМА НЯМАШЕ И 20% ДА СА ПРОТИВ!ДО 2030 ГОДИНА И В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ УЗАКОНЕНИ! СУПЕР КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА СМЕ НО ТОВА ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ЗНАЧИТЕЛНО! ОЧАКВАМ ДО 10 ГОДИНИ ДА УМРАТ ОЩЕ 1 МИЛИОН КОМУНИСТИ ТАКАВА Е СТАТИСТИКАТА!)