Пътища за близо 1 млрд. лв. ще се строят през 2019 г.

Световната банка дава варианти за обхват на тол системата
30 дек 2018 12:32, Елка Василева
50
Пътища за близо 1 млрд. лв. ще се строят през 2019 г.
Снимка: архив, Булфото

През 2019 г. със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 км нови пътища, съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Индикативната стойност на тези обекти е за около 1 млрд. лв.

Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 км републикански пътища, изтъкна още министър Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 млн. лв., допълни тя.

Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3,7 млрд. лв, каза министър Аврамова.

Тя напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изисквания за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за "аквапланинг".

В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление, за да се осигури по-голяма видимост и безопасност. Дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от транспортните функции на пътищата, техните характеристики и особеностите на терена.

Министър Аврамова каза, че от 2007 г. до края на сегашния програмен период са извършени или ще бъдат извършени инвестиции в размер на близо 662,4 млн. лв. за подобряване на пътната безопасност.

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12 на сто от пътищата, добро е на 27 на сто, задоволително - на 23 на сто, незадоволително на около 13 на сто и лошо на 25 на сто, каза още министър Аврамова. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт.

Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 млн. лв. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

Петя Аврамова потвърди, че целта на Министерството е магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г., а при добра организация, експедитивност и качество, магистрала "Струма" да бъде завършена в предвидените срокове - до 2023 г., и да няма загуба на европейско финансиране.

По отношение на проекта за скоростния път Видин-Ботевград министър Аврамова каза, че в началото на 2019 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. Те са с обща дължина 55 км и са с индикативна стойност 458 млн. лв.

През 2018 г. бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на два подучастъка по трасето между Мездра и Ботевград, които са с обща дължина 33 км и са на стойност 302 млн. лева, напомни министърът. Тя съобщи, че за първи път ще бъде приложена пилотна схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след издадено разрешение за ползване. Смятаме, че това ще накара бъдещите изпълнители да работят качествено и в срок, каза министър Аврамова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството информира, че съвсем скоро се очаква експертите от Световната банка да предложат варианти на тарифиране и обхват на тол системата, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Ще трябва да преминем и през процедура по одобрение от страна на ЕК, допълни тя.

Инвестиции от 1,2 млрд. лв. за модернизацията на ВиК сектора предстои да стартират през 2019 г., припомни министър Аврамова. Крайният срок за подаване на проектите от ВиК операторите е 23 април 2019 г., но се очаква първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени в МОСВ много по-рано - още през февруари, допълни тя.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради министър Аврамова съобщи, че програмата предстои да приключи в този си вид през 2019 г., но в процес на обсъждане са различни варианти за продължаването й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е червените да починат,може и буквално!От тях само спомени...Нито пътища,нито пари!
19
3
 
18
 
! Отговори
гербер преди 5 години
Еехааааа ! Колко кинти ще се гушнат срещу комисионна от наши хора.
18
8
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Искам го този милиард. Искам предсрочни избори. Аз съм социалист. Загладнял съм. Искам да го олапам. Преватизираните ги нарязах на скраб, и парите свършиха. Това е новата ни визия.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонемен АлкохоликАми, просто това, което си написал не е вярно.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До и нашите могатДиректно договаряне на кметове с изпълнители на обществени поръчки няма, забранено е от закона.Не лъжи!
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
Eдно не разбирам,от 10 години свети тиквуний прави ли прави пътища за милиарди ,а за тези 10 години България се срина почти до последно място по качество на пътищата.Ако някой ми каже как стават тези неща ще съм му благодарен.
14
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!Нека писъците на комунисти,турци и *** продължат!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътища ще се строят за 1 млрд. ама ще се построят с 1 милион. Разликата пак ще отиде при фирмите на кралят Тиква.
12
2
 
21
 
! Отговори
и нашите могат преди 5 години
До :):)Преди 14 години една малка старозагорска фирма ни направи пътя на село!И до сега не е мръднал!Кметицата директно се свърза с тях без герберски посредници!Мисля,че целия път от 6 км струваше около1,200,000!
11
6
 
15
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ако докарат поляци да ни правят пътищата ще повярвам че нещо добро ще се случи. На времето Кадафито само поляци наемаше да правят махистрали в пустинята, до сега не са мръднали, ние копахме дупки в пясъка само, друго не ни даваше...
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви пътища,холан.В бг-то населението жевее предимно в софето и останалата част-в 2-3 по-големи града.Маса селища се затриха.Сега ни натискат да продаваме земята на арабеските...Демографската политика отиде на кино.Така казват началниците.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека големото крадение почне сега....малиии
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можете вече да ни впечатлите с нови пътища, но които трайността е една година, а магистралата на Тато изкара 50 години
7
4
 
22
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 5 години
СМЕТКАТА Е ЯСНА 100 км ПЪТ ЗА 1 000 000 000 лв 1КМ---1000 000 1М---10 000 ЗЛАТНИТЕ КРАЖБИ ПРОДЪЛЖАВАТ ЦАЦАТА СИ ПЛУВА В КАЦАТА С МЕД И НИ БАЛАМОСВА С АРЕСТИ СПИ НАРОДЕ
6
2
 
20
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо Световната Банка има Дял в ТОЛ СИСТЕМАТА и БГ Пътищата ?Световната Банка е Световна колкото Националната Лотария е Национална /Това са Частни Банки и Фирми които Хващат Правителството за Шията и го навеждат надолу към ципа на панталона .Да ви напомня - Кристалина Георгиева работи там , и се прави на Директор , а истината е - това е Фирма от Индия и Директор е индиец .
5
18
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Основноят аргумент на кyманизите за кражбите на ГЕРБ... - е този, че съдят по себе си...
4
1
 
14
 
! Отговори
една идея.. преди 5 години
Да потърсят Г-н Мъск и вместо магстрали, да направи направо тунели - от онези за 200-300км/ч, таман ще ходим за час до любимата столица! Тогава ще има и чужди инвеститори и даже и швейцарците ще идват да се учат, може би! От изостанала, северна България ще се превърне в конкурент на Сингапур, Шангхай и Швейцария......инвеститорите ще чакат на опашки ......!!!???
3
6
 
22
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Ох котьоооо ще има много папо за Лилка и Биби... За вас пак ще е варовик и тебешир и внимавайте на завоите ::))))) наздраве, роби
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трейс Груп (Васил Божков) ще отново ще напълни гушата и през 2019г. Няма лошо де, те повечето пари итват от Европа. Дано поне да строят пътищата качествено че да останат за поколенията.
1
21
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Браво Бойко... - спечели Северна България... - Южна си е пак твоя...