Да си спомним за Боян Петров - алпинистът, когото загубихме през 2018

По пътя към Еверест го спъна Шиша Пангма
Обновена: 2 яну 2019 10:32 | 2 яну 2019 10:22,
52

"Давам си сметка, че щом съм горе, значи съм уцелил правилните стъпки по дългия път към облаците. Става ми леко, крилата ми порастват с още няколко пера, а желанието за следващия връх е отново посято." - Боян Петров (1973-2018)

Една от най-тежките загуби за България през изминалата 2018 година несъмнено беше тази на алпиниста и зоолог Боян Петров.

За последните 18 години успява да изкачи 19 върхове. Десет от тях - осемхилядници. Два пъти преборва най-коварната болест - рака. Живее дълги години с тежка форма на диабет.

Още по темата

През 2009 година Боян Петров пропада в ледникова цепнатина, а испански алпинисти го спасиха. На слизане от К2 получава хипоглекимична криза. Успява да се възстанови и след като го блъска автомобил на автомагистрала "Струма" през 2013. Животът непрестанно му поднася изпитания, но алпинистът ги преодолява. И винаги твърди, че никога не мисли за най-лошото.

По мечтания път към Еверест го спъва го Шиша Пангма - джуджето на осемхилязниците.

Шиша Пангма спъна Боян Петров по мечтания път към Еврест.  Според приятелите и колегите на Боян той е изкачил върхове, до които друг едва ли ще може да се докосне.

"Такъв като него скоро няма да има нито като зоолог, нито като алпинист, нито като природозащитник. Това е една огромна загуба", споделиха негови колеги пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Голям алпинист !!! Мир на праха му !
37
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем на накратко ще отбележа няколко неща. Той беше, е и ще остане най-добрия ни алпинист! Факта, че е признат от един от най-великите алпинисти в света трябва да ви говори нещо! Никой не ви задължава да го разбирате и да му симпатизирате, ама вместо да плюете кажете едно браво, отдайте почит! Докато вие сте седяли вкъщи удобно пред телевизора, той направи невъзможни неща излизайки от така удобната зона на комфорт! Жалко, че бедните ви умове са неспособни да го разберат!
36
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, тя жена му го забрави вие още го величаете и ни го натрапвате. И какво му е геройското. За мене герой е този, който спасява чужди животи, с риск понякога да загуби своя. Герои са откриватели, мислители, гении довели до промяна бита, условията за развитие на човечеството. Всички за съжаление губим близки и по зова на кръвта наймного тъжим за тях. Тръгнал алпинист да се катери по планината, подценил риска и силата на природата и хайде герой. Съжалявам за живота му. Бог да го прости.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почивай в мир, Съни, няма да те забравим, приятелю!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си спомним за всички добри хора, които не посрещнаха празниците с нас, да благодарим, че сме живи, да си направим равносметка как и накъде, да видим страдащите възрастни хора по селата, които всеки ден се страхуват за живота си.. а Боян - ккавото търсил, това намерил
33
0
 
7
 
! Отговори
Дали преди 5 години
ще си спомням за него или за баба ми Еленка и майка ми Румяна, които починаха миналата година !
32
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак тоя... 99.95% от населението на държавата не го е чувала, 99.5% не ги и интересува, а те се опитат да го мъкнат и в 2019-та.Съжалявам за човека, ама прекалявате! Дразни!
31
4
 
22
 
! Отговори
Влади преди 5 години
По старобългарска традиция най-добрите отиват първи при Бог.Но Боян беше нужен тук, на Земята,при нас. Беше нужен на семейството си, на приятелите си..Но не , истинските хора си заминават от нас, а ние оставаме сами.Бог да го прости...
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той сам си тръгна да покорява "върхове", бил е неопитен алпинист и не е могъл да прецени метереологичите условия...Точно неопитен алпинист ще оцелее на К2, където умира всеки четвърти. Има и легендарни алпинисти, загинали на лесен връх по туристически маршрут в ясен ден, и то не защото са го подценили. Може да се загине на всяка крачка нагоре и надолу. Това са лед и пропасти, студ, вятър, халюцинации от липсата на кислород, лавини, а този човек е бил и с тежък диабет. Да почива в мир.
29
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ИстинаСамия факт че се опълчи срещу червената мафия която иска да унищожи Банско и Пирин го правят велик зоолог и природозащитник. А че е велик алпинист и един от най-добрите през последните 10 години го признава даже Райнхолд Меснер и го поздрави лично за успехите му. Боян Петров ще остане завинаги в историята на българския алпинизъм и наука, само завистливите малки човечета не го разборат.
28
11
 
28
 
! Отговори
Неистина преди 5 години
До тоя, дето казва, че Боян Петров няма постижения в зоологията, мога да му препоръчам да посети Природонаучния музей. Боян е открил толкова видове, колкото ти нямаш косми по главата, бе, духов инструмент с 5 букви. Завистлив, долен народ сме. Отначало всеки викаше всяко чудо за три дни, после - айде стига сте ни занимавали с него. Последно??? *** народ - слаба държава. Отиде си един прекрасен човек за съжаление.Почивай в мир, Бояне.
27
26
 
14
 
! Отговори
Истина преди 5 години
До Друга истинаНе искам да се заяждам, но какви са му постиженията като зоолог или какво е постигнал като еколог? Опитвам се да намеря нещо което да е значително, ако не за целия Български народ, то поне за мен, някакси да ме просветли. само за семейството му има значение и бившите му колеги, може би. Хайде да сте малко реалисти, а не само да използвате 3-4 заучени думички, че ми приличате на Бойко и Станишев взети заедно!
26
0
 
7
 
! Отговори
ех че кеф преди 5 години
Вече не се пише нищо за Цветан Василев ,Братя Галеви , Митъо Очите и други знайни и по знайни личности.Бойко е преборил мафията,пуснал ***.ги/***/лките и дори послучай новата 2019 всичкото невалид ще получи по 50 лв. Богатеем и се развиваме без престъпност .БЪЛГАРИЯ - НАЙ ДОБРОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ Сега тия 50 лв добавката се чудя в коя адмистристрация да ги върна???.....
25
16
 
22
 
! Отговори
ъх преди 5 години
Джурналята, моля не създавайте насила значими личности и то за цяла България. Мен ми е все едно за този господин, съжаления за загубата, но толкова. Стига сте употребявали името България за щяло и нещяло. Трябва да се самоограничавате и мислите, когато го използвате и говорите от името на народа.
24
14
 
1
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 5 години
Аааааааааахахаххахаххапапапапахаххаха
23
14
 
4
 
! Отговори
ВИC(ш) партиец преди 5 години
"Успехите" на лицето Боян, не са плод на "колективният разум" на Партията дрОгари, не са плод на решението Върховният Владетел на Крим, на целият Мир и наш велик братушка, и ние от Партия - не ги признаваме! Това е подла авантюра братя, на един самозабравил се самозванец, егоист, *** и продажно мереке! Народен съд, дрОгари!
22
7
 
31
 
! Отговори
До Истина преди 5 години
Защо ли? Защото човекът живя в мечтата си и умря, до като е в нея. Не е важно дали е бил алпинист, футболист или багерист. Не е страшно, че хората умират, страшно е, че хората не живеят, до като са живи... Той живя и това е примерът. Независимо в каква област, безсмислено ли звучи и т.н. Важното е да си самият ти. Другото е робство. Има богати хора, но вечни роби. Човекът живя, прави това, което му е по сърце и умря в любимата си планина. Да му е лек новият път!
21
16
 
22
 
! Отговори
Друга истина преди 5 години
До ИстинаТова, че ти не си бил чувал за него не говори за Боян Петров, а за теб. Все пак той не само безспорно си правеше кефа, но беше и зоолог,допринесъл за развитието на тази наука.
20
26
 
27
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Тази не бях го чувал преди да умре. Защо толкова шум за човек, който си е правил кефа и е умрял, защото това което го привлича е било малко по-екстремно. Това означава ли че другите хора които сме загубили през годината, например артисти, които са донесли много повече усмивки на всички българи и не само, заслужават толкова по-малко да се говори за тях!Съжалявам че ще го кажа, ама този не ми е никакъв и не съжалявам че е умрял, това е била съдбата му!
19
29
 
22
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Изобщо никакъв боян не съм губил. Но виж, 3 милиарда лева излишък от нащите данъци изгубихме. 2 милиарда за чисто нови 40 годишни хвърчила с които можем да уплашим само Македония, и от които ползата ни е 0 за най-голямата заплаха,...скакалците от азия и африка. Загубихме 150 милиона за ейедене и пиейне на евро-башибозука, и още и още. Пари взети от залъка на децата ни.