За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00, Златко Желев
147
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.


147
Още от Общество
Майката и сестрата на Боян искат: Да продължи търсенето!
Напиши коментар Коментари
127
3
 
4
 
! Отговори
Някъде от южен Тибет преди 1 седмица
Този човек заслужава огромен паметник но все още е прекалено рано защото .......................!
126
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пича е много екстремен. Вероятно адреналинов наркоман. В смисъл, опива се от собствения си адреналин. Има и такива хора. Едва ли е оцелял. Евала, че не е станал престъпник, а е запазил морала и стремежите си чисти. Такива хора са пионерите във всичко - от наука и спорт до работа и ежедневие. На тях дължим прогреса си. Те са в постоянна битка, но не с другите, а със собствените си предели. Покажете уважение поне за това, че си е насочил устрема към добро.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига злоба и завист бе хора, нормално е когато някой изпадне в беда / независимо по каква причина/ да му се помогне. Именно за това сме на това ниво на еволюционно развитие, защото в общността индивидите си ПОМАГАТ!!!
Щом могат да се дадат милиони за глупости, защо да не се дадат за спасяването на един човешки живот?
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

засрами се
123
3
 
3
 
! Отговори
Картофчо преди 1 седмица
Случилото се беше напълно предвидимо и в реда на нещата. Не може да разчиташ че постоянно ще имаш късмет. Все някога няма да извадиш късмет. При тази игра с живота, не е важно колко пъти си късметлия, достатъчно е веднъж да не си късметлия. Сам е решил да продължава играта със смъртта, като пристрастен комарджия, който не иска да спре, след като спечели няколко пъти и се помисли за Бог.
Така че нищо извънредно не се е случило!
122
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борба със смъртта .... борба с рака..... война на пътищата... глупости

Качил се самостоятелно,а сега народа да му плаща спасителна акция . НЯМА ЛИ СЕГА ЖЕНКАТА МУ ДА ПОИСКА И ПЕНСИЯ 2000 5000 ЛВ ? Това е народен алпинист неможе тъй,я вземе се окаже че са пили уйски с баце в Банкя ,трябва да му се даде ,срам за партията.
121
1
 
7
 
! Отговори
345 преди 1 седмица
Стига с това "жената до него". Все едно жената седнала в самолета до него.
Това е жена му. Хората са семейство имат дете. Каква е тая *** я..
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Борим 5 пъти смъртта а корупцията не можем!
119
24
 
9
 
! Отговори
Гери преди 1 седмица
Ако,искаше да преборва смърта трябваше да си седи на задните части и да мисли как да живее, а не да се чуди как да умре...Не знам, защо не се спрете с тия статии, ясно е че е мъртъв и то отдавна!В такава смърт няма нищо героично, по скоро е жалко...доказал е каквото трябва-от природата по голям няма,всички сме смъртни и трябва малко повече уважение към живота и малко по малко его.На всеки му се иска да е безсмъртен, но никой не е.
118
4
 
33
 
! Отговори
Mitaka преди 1 седмица
Не питай за цената на мечтата -
бори се, литвай, падай и умирай!
Носи я винаги напред в ръката,
възкръсвай, ставай, искай и намирай!
117
5
 
48
 
! Отговори
@ преди 1 седмица
Хора, да не съдим по себе си за другите.

Защо бил тръгнал сам, защо не си взел телефона, защо катери баири, защо не се е отказал навреме...
Така е преценил, така е решил, така е искал да живее.

Нищо не е поискал, нито взел от мен или от вас.
Жената му потърси помощ от приятели и съмишленици, не от всеки който има повече от 10лв в джоба.

Съжалявам, надявах се да го намерят жив и здрав днес.
116
1
 
28
 
! Отговори
The Ghost преди 1 седмица
Дори и късмета не е безкраен.
И не е достатъчно "....да пребориш 5 пъти смъртта".
Смъртта трябва да се бори до..... смърт !
115
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“Светът на природата, светът на човека и светът на Бога – всички те са в хармония помежду си. Ние виждаме как Бог, като един архитект, е сътворил света според реда и мярата, и пак според тях е изчислил всичко.” (ЙОХАНЕС КЕПЛЕР (1571-1630), цитиран в “Johannes Kepler” by John Tiner, Michigan, Mott Media, 1977, 172)
114
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“Наблюдавайки Божиите творения, ние разбираме, че истинският Бог е едно интелигентно и всемогъщо Същество, и че Той притежава всички съвършенства и абсолютната власт. Бог е вечен и безкраен, всесилен и всезнаещ, т.е. Неговото съществуване трае от вечността до вечността, Неговата личност се простира от безкрайността до безкрайността. Той властва над всички неща и знае всичко, което се е
случило или е възможно да се случи.” (Isaac Newton 1687, “Principia Mathematica”).
113
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“Тази изключително красива система, включваща Слънцето, планетите и кометите, би могла да възникне единствено в резултат на замисъла и решението на едно Разумно и Всемогъщо Същество.
Това Същество властва над всички неща не като една душа, въплътена в света, а като Господ над всичко; и тъкмо поради Своята власт, Той изисква да бъде наричан Господ Бог.” (Isaac Newton 1687)
112
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана, но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява, е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.” (АЙНЩАЙН, цитиран в Clark 1973, 400).
111
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече вярвам в Бог" - Алберт Айнщайн.
110
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влезе в политиката чрез не дотам чисти екопротести. Може би това му осигури финанси
ране на експедициите , но му изигра лошата шега , да се смята за неуязвим . Моя позната заряза много добрата си зъболекарка заради влизането и в политиката , макар и на ниско
ниво.Така , че изборът е - или добър професионалист или политик. Иначе - жалко за алпиниста Боян.
109
0
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 1 седмица
Интересно ми е как така ги пишете тези дни в борба със смъртта като той може още преди няколко дни да си е отишъл ? Не е намерен и нищо не се знае за състоянието му.Какви са тези драматични думи тогава още в началото на статията ?
108
0
 
18
 
! Отговори
Sorry преди 1 седмица
...вече над 10 дни води една от най- тежките си битки...''
Все пак нека бъдем реалисти.За съжаление да се оцелее над десет дена в такива екстремални условия си е свръхнечовешко.Боян е загинал още тогава,когато обявиха за неговото изчезване.Жалко за него,голям е!