Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
18
 
11
 
! Отговори
До 271 Анонимен преди 5 години
'Българката е ялoвa по принцип. Затова чужденец като се ожени за българка я бue и тepopuзиpa, защото си скубе косите за каква оФцA се е оженил. Нито cekca - cekc, нито може да готви добре, нито външeн вид, на характер - пълна пukлa, въобще пъъъъъъълна трагедия"Тогава възниква въпроса защо чужденците се женят за българки, даже като нямали външен вид и характер ?! Това не се ли констатира още в началото ?
226
4
 
18
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Проста сметка като за мозъчен донор като теб - 560 лева минимална заплата - 125,45 преки данъци = 434,55 лева - 90 лева ДДС = 344,55 лева общо. По 2 защото сте двама = 689,1 лева за двама ви. И ти твърдиш, че с има няма 700 лева на месец можеш да си позволиш дом (квартира или ипотека), сметки за ток, вода, парно и тн. , данъци, храна и да останат за дете? Ти драга си за лудницата!
225
9
 
12
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
ама интересно че имаш пари за анцуг адидас 200 кинта, нови джанти на бмв-то, цигари и алкохол! Нямаш обаче пари за детска количка и бебешко пюре..
224
6
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Освен парите от нейните вноски, а да взима и парите от вноските на съпруга си? Къде изчезват парите които мъжете внасят за бащинство което никога не ползват? Ако едно семейство знае, че първите две години майката вместо 500 лева ще взима 1000 дали няма да сме по спокойни и да правим повече деца? Така и младите ще имат стимул да се осигуряват на реалните си доходи, защото ще виждат нещо насреща, а не като сега - внасяш и нямаш право да ползваш!
223
5
 
33
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Българите не правят деца, не заради кариерата, а защото не искат да направят дете на което след това да трябва всяка втора дума която му се казва да е: не, нямаме пари! Стига с тези глупости! Българите искат да имат деца, но когато доходите на масата от хората едва им стигат да оцеляват двама, как точно се предполага да се появи и дете? Ние не сме като ромите, да нямаме никакви родителски инстинкти! Държавата като е толкова притеснена, защо не направи така, че при майчинство майката да взима ...
222
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До По - скороТова са оправдания, а не са причината да НЕ раждат българките!Причините са мързел, безхаберие, егоизъм.....Бате не може на 30-45 години да пръскаш пари по баровете и да твърдиш, че си бедна и нямаш пари за семейство!
221
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да ражда?!Дърти шилета на по 30-45 години се крият под полата на мама....Станала 70 кила, не спортува, не се поддържа, дрехите и вонят на леш и 20 вида яхнии, ама иначе чака принца...Смех!!!
220
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българката поне да правеше това за което е създадена по предназначение - да разжда деца! За друго е ясно че не става - бил съм при жени зъбoлeкapки пълна трагедия, жени адвокатки пълна трагедия, жени в банката пълна трагедия!
219
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези по-малк оот 60000 родени бебета са около 30000 български ! Честито
218
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българката е ялoвa по принцип. Затова чужденец като се ожени за българка я бue и тepopuзиpa, защото си скубе косите за каква оФцA се е оженил. Нито cekca - cekc, нито може да готви добре, нито външeн вид, на характер - пълна пukлa, въобще пъъъъъъълна трагедия
217
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мексико - 1920г. - 30 млн, 2018г. - 100млнТам стандарта сигурно е страхотен, условията за отглеждане на деца са уникални, а заплатите са най-високите в света!
216
4
 
27
 
! Отговори
По - скоро преди 5 години
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В РАЖДАНЕТО ПО ПРИНЦИП, А В ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕ, ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ. ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА Е ВТОРАЧЕНА В ГРЕШНОТО МЯСТО. КАК СЕ ОТГЛЕЖДАТ, ВЪЗПИТАВАТ, ИЗУЧАВАТ ДЕЦАТА И НА КАКВА ЦЕНА В БГ??? МОЖЕ ЛИ ЕДНО РАБОТЕЩО СЕМЕЙСТВО ДА СИ ПОКРИВА ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НУЖДИ С ДОХОДИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВА И ДА ОТГЛЕЖДА ПРИЛИЧНО ДЕТЕ/ЦА??? РАБОТЕЙКИ КАТО УЛАВ ЗА ЕДНИТЕ ТРОХИ И СПОКОЙНО И УСМИХНАТО ДА ГЛЕДАШ ДЕЦА, НЕ ДАЙ СИ ДА СИ САМОТЕН РОДИТЕЛ ИЛИ ДА СИ ОПРЯЛ НА СОЦИАЛНАТА НИ СИСТЕМА... ПИШИ СЕ УМРЯЛ
215
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неолибералната демокрация=джендърство, масова ***, содомия
214
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе и българката става за иббане, ама само до 15-16 годишна възраст. След това вече е кофа 12! Почват да се порят още от 10 годишни!
213
3
 
23
 
! Отговори
Киров преди 5 години
До турчина от Германия: спечели 5 евро и вече реши че си много богат и умен. Точно обратното. Турците и ромите са най-низшата каста в Германия и са използвани основно да чистят тоалетни защото само това могат.
212
0
 
33
 
! Отговори
8 преди 5 години
Без народ политическата измeт ще отиде на ***, където й е мястото, май започват вече да се усещат
211
6
 
17
 
! Отговори
преди 5 години
По-малко народ - повече кислород.
210
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 254Вярно е! За кебабче-две и готово! Но след като ги изберат не им дават да крадат наравно с тях! От "депутата" почва и свършва всичко, ромите са следствието! БКП манипулира защото народЪт е супер ***, това е!
209
0
 
17
 
! Отговори
до 252 преди 5 години
Ми депутатите си ги избират роми.
208
10
 
24
 
! Отговори
БГ шарани преди 5 години
Ромите са капка в морето , на родните проблеми.Статистика-кражби на ток от тях 5% от всички , престъпност от тях 10% , източване на помощи 15% , а какво стана с техния прираст и защо все още са малцинство.Доган обра всички спестявания на родителите ви и създаде олигарсите , но вие го уважавате.

Спонсорирани публикации