Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?

КНСБ настоява за мерки срещу ценовия шок през зимата
Обновена: 8 яну 2019 15:36 | 8 яну 2019 14:45, Веселина Йорданова
89
Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?
Снимка: архив, БулФото

КНСБ настоява за спешни мерки, които да защитят хората от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

От синдиката апелират в декларация да не се допуска напрежение в системата на българската енергетика и индустрия.

Днес по искане на Конфедерацията е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР ще търсят решения за бъдещето на енергийната система.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара, както и регламентиране на възможностите за регулатора за намеса в кризисни ситуации.

Според синдиката регулаторният преглед на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, трябва да обхване и добавката "Задължение към обществото", защото така може да се осигури регулация на крайните цени.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

В декларацията се посочва, че липсата на адекватни мерки от институциите може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ауууууу... каква изненада... :D :D :D пазарджишката кака Гинка Жилеткова трее си избие парите от "ромското бране"Хем ви бият хем ви доят!"България -..... защото - тооози рай водии в ада"
36
3
 
18
 
! Отговори
диктат0ра преди 5 години
Бо Тик Вун обади ли се днес на Ким Чен Ун да му честити рождения ден и да му каже, че е аматьор диктатор и има много да се учи от баце си Д0н Рап0не!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36. Затова скарахме да се отървем от социализма- колективизъма. Но не стана. Номенклатурата стой.
34
10
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Скачахте по площадите против социализма.Сегашния геноцид, по-добър ли е ?!
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овче блеене от *** народ, както винаги. Това ще е отговорът.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавата мафия няма наяждане.
31
3
 
24
 
! Отговори
ей преди 5 години
тия боколуци ни разказват играта. до каквото и да се докопат го съсипват безвъзвратно. народа изтърпя комунистическите своеволия, ама тая некадърност го утепа, и той бега.
30
1
 
11
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Това не е вярно. В БГ никога стоките не поскъпват. Те просто променят всеобщия еквивалент на стойността.
29
8
 
32
 
! Отговори
Традиция... преди 5 години
Забелязал съм че от както ГЕРБ са на власт прокарват всички повишения на ток, вода, газ и то само когато е студено през зимата и хората няма да протестират и при БСП и НдСв имаше увеличение, но ГЕРБ и техните слугите в ДКЕВР са долни лисугери.
28
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години превърнаха София в една клоа ка.В страната положението е още по-зле.О С Т А В К А !
27
31
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Защо ревете предварително, нищо не е поскъпнало още и може да не поскъпне. Отвратително мрънкаливо племе.
26
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, герберастите и медиите свалиха Орешарски, който за 9 месеца, намали 2 пъти цената на тока.Те такова нещо не могат да допуснат.
25
4
 
37
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
За да е на власт в БГ едно правителство трябва да събере една сума ''x'' за пенсии и заплати на държавните служители,за плащания по дългове и т.н.Проблема е,чехората бягат от БГ и намаляват потребителите на ток,вода,парно,газ и плащане на данъци.Да ама администрацията расте,купува си служебни коли,дава си бонуси и едни винетки примерно не знае как да пусне или друго.Резултата е,че щом намалява населението,трябва да се вдига цената на тези дето са останали и оживели все още,за да се набави сумата
24
3
 
28
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
ОСТАВКА!
23
3
 
37
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
3
 
40
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ей затова, чуждестранни работници нЕма да задържите тук, чорбаджии-изедници !Не ни плашете с тях !Видях ги на Морето вече, що за стока са.
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт за правителството!
20
2
 
22
 
! Отговори
СОФИЙСКИТЕ ЦЕНТРАЛНИ преди 5 години
гробища казват , че нямат проблеми с разрастването на бизнеса. Останалите "бизнесмени" като Винпром ПЕЩЕРА, КАРНОБАТ, цигарените ФАЛШИФИКАТОРИ, ВЪЛЧО и МАРИНЕЛА губят клиенти. Е така е в ДИМОКРАЦИЯТА. Като казваше един НЕ МНОГО УМЕН: играеш ПИЧЕЛИШ, не играеш НЕ ПИЧЕЛИШ
19
4
 
29
 
! Отговори
Мръсен софийски възд преди 5 години
При ГРОБ дори бъдещите фалити са стабилни и успешни за дълго време, комунистите не успяха да ни фалират както трябва и все изплувахме ама под ГРОБажийския сужукарски ботуш никой няма да изплува.
18
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО.Електоратът е доволен. Даже е готов и да спре да яде.Щото си има СЛЪНЦЕ за премиер.