Роми срещу Каракачанов: Ако не подаде оставка – 100 хил. пред МС

Протестиращите ще искат и извинение за думите на вицепремиера
Обновена: 14 яну 2019 13:32 | 14 яну 2019 13:30,
435

Ромски протести срещу вицепремиера Красимир Каракачанов ще има, докато той не си подаде оставката и не се извини публично за изказванията си. За това се заканиха организаторите на демонстрацията, която ще се проведе този следобед пред Министерския съвет.

Още по темата

Каракачанов си навлече гнева им заради коментара си за пребития от двама роми командос във Войводиново: "Ромите в България са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона".

"Това е мирен протест относно изказването на Каракачанов за това, че "циганите са станали много нагли". Искаме неговото извинение и неговата оставка. Той е вицепремиер на всички, независимо от етноса. Не би трябвало да говори така за един цял етнос", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат Александър Методиев.

По думите му обаче до напрежение няма да се стигне, тъй като "те са отговорни граждани".

"Но някои се опитват с изкуствено напрежение да създадат етническа омраза", заключи Методиев.

Ачо Йорданов, един от жалбоподателите в Комисията за защита от дискриминация срещу вицепремиера, пък се закани, че протестите няма да спират, ако Каракачанов не напусне поста си.

"Ако не я подаде, ние ще помислим за мащабен протест, с който ще изкараме доста роми до Министерския съвет. 100 000 души ще излезнат. Не се опасявам от сблъсъци, това ще е мирен протест до неговата оставка. Докато не я подаде, няма да се предадем", каза той.

"Не може за индивидуална вина, да се търси колективна отговорност. Това е безаконно, геноцид. За 400 души, които са останали без къщи в минусови температури, Каракачанов казва - "вземете си ги вкъщи". Това подобаващ отговор ли е на един вицепремиер?", запита и Лиляна Ковачева, която е от организаторите на протеста.

Тя допълни, че след протеста ще бъде внесена електронна петиция с исканията им до премиера, президента, омбудсмана и главния прокурор. Ковачева уточни, че петицията е подкрепена и от много българи, които са публични личности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
25
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Не всички са така, но голяма част са нагли наистина. Искат да получават от държавата, но не и да дават на обществото. Не искат да работят за 400лв. те си ги получават и без да работят. Помощи, детски, осигуровки, пари за отопление. Дори не сключват брак, защото се разваля работата с помощите. Еми не става така! Познавам роми, които са напълно интегрирани, но познавам и такива, които живеят с мисълта, че всички са им длъжни и могат да правят каквото и когато си поискат.
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо това малцинство не толерира българската държавност , българските пенсионери и собствените си деца на по 12 години? Двойни стандарти
37
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да я подава тази оставка? За това че казва истината ли??? На малко хора им стиска да я кажат защото са "толерантни", но ще ги питам ако на тях им се случи нещо подобно!Да си толерантен е хубаво но когато нещата излязат извън контрол тогава за каква толерантност говорим?? Има си закони в тази държава и докато тази част от обществото не се научи да ги спазва, няма да има компромис!!
36
4
 
13
 
! Отговори
коко преди 5 години
Гласувайте за ВМРО!Срещу тази наглост и терор няма кой друг явно и една дума да каже.
35
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ром да провери какво става в Западна Европа ако ром нападне командос. Ми нали ще се изпарят и няма да ги има. На тия общината даже парцели им отпуска за къщи и пак недоволни.А Каракачанов е прав. Единствен от Патриотите има адекватно мнение и за ромите и за договора с Македония.
34
1
 
24
 
! Отговори
Разгневен преди 5 години
До редакцията на Dnes.bg, като пълноправен гражданин на република България,имам пълното право да изкажа мнението си във вашата платформа под формата на КОМЕНТАР всяка цензура приложена от вас възпрепятства моята свобода на словото,не виждам обиди или подбуди от моя страна ,което ще рече,че целенасочено се нарушават личните ми права Вземете прочетете наказателния кодекс и сами ми изберете дестинация за почивка.
33
1
 
53
 
! Отговори
да преди 5 години
И като се съберете пред народното събрание, да не си забравите брадвите и коловете, та да видят и нашите избраници най накрая как живеят бабите и дядовците по селата.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре тези са наистина образовани и говорещи български език роми, но има 1 проблем в случая се хващат само за това престъпление предизвикало адекватната реакция на Каракачанов. А за всички останали престъпления и набези над беззащитни пенсионери ,които дори са били изнасилвани? Защо никой не говори за това и защо не подрекпяме старите българи дали живота и труда си за Бъгария? Аз лично не съм чул за случай българи да влизат взлом в някой ром да го бият , изнасилват и грабят?
31
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми българи, след като сте прегърнали европейските ценности (много здраво), след като сте се повлякли към заветната чакалня на ЕС след Бате си Боко(като да не казвам какво) крайно време е да научите думите "етническа толерантност" единственото нещо с което се праскахте за пред ЕС.
30
25
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Долу Къракачанов иначе ще спрем да плащаме данъци,ток,вода и да спазваме законите. Тогава ще видите вие.
29
32
 
7
 
! Отговори
Бренди преди 5 години
Оставка за Каракучканов!
28
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделението от каракачан е опасна игра за българия!!!
27
5
 
27
 
! Отговори
Разгневен преди 5 години
Хайде всички на разходка по Дондуков.
26
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я да си гледат работата. Само заради тази му приказка човека ще влезе в следващия парламент. Намери се един политик дето да каже истината на глас.
25
3
 
53
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
Защо се обиждате господа роми ? Защото само Каракачанов даде гласност на този проблем. Това е самата истина - деца раждат деца, изнасилени и ограбени старци - от кого ? От българите ли ? Днес пак четем, че има нападение от роми. На всички избори им се плаща, ако и сега им платите, сигурно ще съберете не сто, ами и двеста хиляди, макар че няма да знаят защо са дошли. Мислите ли си, че и българите ще ви гледат и ще стоят безучастно ? Станети и вие като вашите събратя - доктори, музиканти, адвокати
24
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за оставката на Каракачанов, но не и по този повод.
23
4
 
20
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Слави Трифонов и Софи Маринова щели да оглавят нова тяхна партия. Давай Слави, те са с тебе.
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може за индивидуална вина, да се търси колективна отговорност-това е така,но всички дето дойдоха от маалата въоръжени не дойдоха да разтървават,а да довършат човека,ами оня от германия,както и всички тук от техните, са на страната на биячите.Какво излиза,подкрепят опит за убийство,значи вината е на всички,те се делят като раса,не ги делиме ние,ако се бяха сбили 3 *** българи нямаше да са на страната на биячите,или пък ако бяха били техен,щяха да ореват за дискриминация
21
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво невярно или обидно е казал Каракачанов ?
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 хил. роми пред НС. Депутатите със сигурност ще останат без джобни пари.